Διεθνή

Τεχεράνη: Το Ιράν έχει «δικαίωμα και υποχρέωση» να αμυνθεί, μετά την επίθεση του Ισραήλ

Τεχεράνη: Το Ιράν έχει «δικαίωμα και υποχρέωση» να αμυνθεί, μετά την επίθεση του Ισραήλ Φωτογραφία: EPA/ ABEDIN TAHERKENAREH
Δύο στρατιώτες σκοτώθηκαν στο Ιράν από την ισραηλινή επίθεση.

Το Ιράν διεμήνυσε ότι έχει δικαίωμα και υποχρέωση να αμυνθεί, μετά τις αεροπορικές επιδρομές που εξαπέλυσε το Ισραήλ ως απάντηση στην πυραυλική επίθεση που είχε δεχθεί.

Τα τρία κύματα των επιθέσεων του Ισραήλ προκάλεσαν «περιορισμένες ζημιές», σύμφωνα με την Τεχεράνη, ενώ οι ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι σκοτώθηκαν δύο στρατιώτες, δίχως να διευκρινίσει πού συνέβη αυτό. Επίσης, σύμφωνα με την Τεχεράνη δεν προκλήθηκαν ζημιές σε καμία πετρελαϊκή εγκατάσταση της χώρας.

«Το Ιράν θεωρεί ότι έχει το δικαίωμα και την υποχρέωση να αμυνθεί κατά των ξένων επιθετικών ενεργειών, με βάση το εγγενές δικαίωμα της νόμιμης άμυνας όπως ορίζεται από το άρθρο 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών», τονίζει ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας.

Από την πλευρά του, το Ισραήλ προειδοποίησε το Ιράν να μην απαντήσει στην επίθεση που δέχθηκε. Σύμφωνα με τις IDF, στις επιθέσεις επλήγησαν εγκαταστάσεις κατασκευής πυραύλων, εκτοξευτήρες πυραύλων και άλλα συστήματα αεράμυνας.

«Όσοι απειλούν το κράτος του Ισραήλ και επιδιώκουν να βυθίσουν την περιοχή σε μεγαλύτερη κλιμάκωση θα πληρώσουν υψηλό τίμημα», προειδοποίησε ο εκπρόσωπος ων IDF, Ντάνιελ Χαγκάρι. Ο Λευκός Οίκος κάλεσε την Τεχεράνη να σταματήσει τις επιθέσεις κατά του Ισραήλ, ώστε να κλείσει αυτός ο κύκλος χωρίς νέα κλιμάκωση.

Η Σαουδική Αραβία, η Αίγυπτος, το Ιράκ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ο Λίβανος και η Συρία μεταξύ άλλων καταδίκασαν την επίθεση του Ισραήλ. Η Γαλλία κάλεσε το Ισραήλ να αποφύγει όποια ενέργεια που θα μπορούσε να προκαλέσει περαιτέρω κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή. Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Κιρ Στάρμερ, έκανε έκκληση στο Ιράν να μην απαντήσει στην επίθεση που δέχθηκε.