Διεθνή

Μητροπολιτικές Παρεμβάσεις, Αθήνα 2021

Μητροπολιτικές Παρεμβάσεις, Αθήνα 2021 Μητροπολιτικές Παρεμβάσεις, Αθήνα 2021 Φωτογραφία: Μητροπολιτικές Παρεμβάσεις, Αθήνα 2021
Μητροπολιτικές Παρεμβάσεις, Αθήνα 2021 «Το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται η Αθήνα είναι περισσότερη δόμηση, δηλαδή κι άλλο μπετόν» ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Τσιρώνης, την πρώτη ημέρα του διήμερου Εργαστήριου με θέμα «Μητροπολιτικές Παρεμβάσεις, Αθήνα 2021 - από την Ιδέα στην Πραγματοποίηση» που διοργανώνει η Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων. Σήμερα, η ενότητα αφορούσε το κέντρο της πόλης, ενώ αύριο το παράκτιο μέτωπο.

Ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, επικεντρώθηκε στα κύρια σημεία του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Αστικής Παρέμβασης της Αθήνας (ΣΟΑΠ), καθώς και στην ανασυγκρότηση του κέντρου της Αθήνας, δηλαδή την περιοχή που ορίζεται νότια από την οδό Ερμού, δυτικά από την οδό Κωνσταντινουπόλεως, βόρεια τη Φωκίωνος Νέγρη και ανατολικά τα όρια του ιστορικού κέντρου.

«Δεν θα υλοποιούνται μεγάλες μητροπολιτικές παρεμβάσεις με τον κίνδυνο να αποδειχτούν σημειακές και μονοσήμαντες. Για τον λόγο αυτό οι παρεμβάσεις μεγάλης κλίμακας θα εντάσσονται σε μία ολιστική προσέγγιση» τόνισε ο κ. Καμίνης. «Οι δράσεις στοχεύουν στην κοινωνική συνοχή, την επιστροφή της κατοικίας στο κέντρο, την ενίσχυση της ταυτότητας της πόλης και την αναμόρφωση της εικόνας σε μία διεθνή και βιώσιμη μητρόπολη» συμπλήρωσε. Ο δήμαρχος Αθηναίων στάθηκε στην πρωτοβουλία για τα 1.800 εγκαταλελειμμένα κτίρια στην Αθήνα, που, σε συνεργασία με το ΥΠΕΚΑ, θα επιτρέπεται στον δήμο να αναλάβει τη διαχείρισή τους, όταν οι ιδιοκτήτες αδυνατούν να ανταποκριθούν στην αποκατάστασή τους.

«Το μετεμφυλιακό φοβικό κράτος έστειλε στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη τον μισό πληθυσμό της χώρας» επισήμανε ο κ. Τσιρώνης και πρόσθεσε: «Οι άνθρωποι αυτοί δεν ένιωθαν κομμάτι των πόλεων, με κάθε ευκαιρία το έσκαγαν για το χωριό τους, συμπεριφέρονταν σαν χρήστες, όχι σαν σώμα των πόλεων».

Όπως σημείωσε ο υπουργός, παράλληλα, τα συμφέροντα για γρήγορο κέρδος και η διαπλοκή του πολιτικού συστήματος ενίσχυαν, παρά έλυναν, τα προβλήματα. Επίσης, ανέφερε πως το υπουργείο Περιβάλλοντος θα είναι ανοιχτό στις προτάσεις των επιστημόνων και των κατοίκων, δεν θα υπάρχουν ευκαιριακές εξαιρέσεις εργολάβων, ενώ θα τονωθούν οι συγκοινωνιακές ροές. Υποστήριξε, δε, ότι χρειάζεται η αναβάθμιση και η μειωμένη ενεργειακή των υφιστάμενων οικοδομικών τετραγώνων και όχι να χτιστούν νέα κτίρια, όπως ξενοδοχεία, Λυρική Σκηνή και άλλα. Τέλος ο κ. Τσιρώνης έκανε λόγο για τα εργολαβικά συμφέροντα και τις εταιρείες ακινήτων που «υποβαθμίζουν συνειδητά περιοχές, όπως παλιότερα την Πλάκα ή το Μεταξουργείο, εκδιώχνοντας τους κατοίκους και μετά επιδίδονται σε άγρα συμφερόντων» φέρνοντας ως τωρινό παράδειγμα την Πλατεία Βάθη, την οποία χαρακτήρισε «κόσμημα» που, όμως, παραμένει υποβαθμισμένη γειτονιά.

«Όχι στα εμβληματικά έργα, ναι στην τόνωση των γειτονιών και των τοπικών αγορών που μαραζώνουν, όπου ζει και εργάζεται ο μέσος κάτοικος» ήταν το μήνυμα που έστειλε ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος Χωρικού Σχεδίου και Πολεοδομικών Θεμάτων της Αττικής, Παναγιώτης Πατσαβός. Ο ίδιος υποστήριξε ότι προτεραιότητα θα είναι οι επενδύσεις στον πολιτισμό, την παιδεία, την υγεία, το φυσικό περιβάλλον, για την ανάδειξη των ιστορικών χώρων και τη διασφάλιση του δημόσιου αγαθού.

Η Αθήνα συνδυάζει την παλιά αρχαία και μοντέρνα πόλη με τα περισσότερα από 100 θέατρα και τις πολυποίκιλες μουσικές εκδηλώσεις, τόνισε ο πρεσβευτής της Γερμανίας στην Ελλάδα, δρ. Πέτερ Σοφ (Peter Schoof). Επίσης, αναφέρθηκε σε μελέτες που αποκαλύπτουν πως το 2030 το 60% των κατοίκων θα ζει σε οργανωμένες μητροπόλεις, ενώ το 80% της παγκόσμιας ανάπτυξης θα συντελείται σε αυτές.

Ο επιτετραμμένος της πρεσβείας της Αυστρίας, Αλεξάντερ Βόιντα (Alexander Wojda), επισήμανε ότι η Αθήνα και η Βιένη έχουν πολλά κοινά, όπως τα κτίρια του Αυστρο-δανού αρχιτέκτονα Θεόφιλου Χάνσεν.

Το σχέδιο ανασυγκρότησης του κέντρου της Αθήνας με άξονα την οδό Πανεπιστημίου («Rethink Athens»), παρουσίασε ο καθηγητής Αρχιτεκτονικής, Παναγιώτης Τουρνικιώτης.

Σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ πώς το συγκεκριμένο έργο, τελικά, δεν πήρε έγκριση για χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση και χαρακτηρίστηκε «διακοσμητικό», ο αναπληρωτής καθηγητής Αστικού Σχεδιασμού και Πολεοδομίας, Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΕΜΠ, Κωνσταντίνος Σερράος, απάντησε ότι ευελπιστεί το έργο να προχωρήσει, ίσως με άλλους πόρους.

Ο καθηγητής Χωροταξίας και Πολεοδομίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Δημήτρης Οικονόμου, σημείωσε ότι το ποσοστό ανεργίας του κέντρου της Αθήνας είναι το μεγαλύτερο σε όλη την Ελλάδα και πρόσθεσε ότι η φτώχεια, πια, είναι εμφανής τόσο στη δυτική, όσο και στην ανατολική ζώνη της Αττικής. Ακόμη, προειδοποίησε για τις παρενέργειες του «εξευγενισμού του κέντρου» όπως η άνοδος των τιμών και η επακόλουθη εκδίωξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων και επισήμανε πως για την αποτελεσματικότητα του ΣΟΑΠ και άλλων σχεδίων απαραίτητος είναι ο συντονισμός των εμπλεκομένων φορέων.

Στις μεταμορφώσεις κτιρίων στο Μόναχο και στην επένδυση που ισοσκελίζει το κόστος με το όφελος, αναφέρθηκε ο Μίχελ Μπάχερλ (Michael Bacherl) από τη Διεύθυνση Πολεοδομίας, Σχεδιασμός Αστικής Ανάπτυξης και Χωροταξίας του Μονάχου.

Για τον δημόσιο χώρο και τις χρήσεις του στη Βαρκελώνη, το Μπιλμπάο και άλλες πόλεις, μίλησε ο διευθυντής του Τμήματος Αστικής Ανάπτυξης και Πολεοδομίας της Βιέννης, Αντρέας Τρίσκο (Andreas Trisko), ο οποίος θύμισε πως η Αθήνα όπως ήταν πριν από 2.500 χρόνια αποτελεί ακόμα την πόλη-πρότυπο, όπου η «Αγορά» είναι το κέντρο των ανθρώπων, όχι των «αγορών», όπως εξελίχτηκε η λέξη να έχει οικονομικό προσανατολισμό.

Ο δρ Ντιρκ Σούμπερτ (Dirk Schubert) από το Πανεπιστημίου HafenCity του Αμβούργου αναφέρθηκε στη δημιουργία εμπορικών περιοχών στο Αμβούργο και τη συνεργασία των καταστηματαρχών εκεί.

Ο Γιορν Βάλτερ (Jörn Walter), γενικός διευθυντής Δόμησης και Πολεοδομίας της Υπηρεσίας Αστικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος του Αμβούργου, έθεσε ερωτήματα για ποια χρήση προορίζονται τα εγκαταλελειμμένα σπίτια της Αθήνας, εμπορική ή οικιστική, και για την ποιότητα ζωής των κατοίκων, αναλογιζόμενος παραμέτρους, όπως ο μαζικός τουρισμός, που δυσκολεύει την καθημερινότητα των πολιτών.