Διεθνή

Στις 20 Δεκεμβρίου οι ισπανικές βουλευτικές εκλογές

Στις 20 Δεκεμβρίου οι ισπανικές βουλευτικές εκλογές Στις 20 Δεκεμβρίου οι ισπανικές βουλευτικές εκλογές
Στις 20 Δεκεμβρίου οι ισπανικές βουλευτικές εκλογές Όπως ανακοίνωσε ο ισπανός πρωθυπουργός, Μαριάνο Ραχόι, στις 20 Δεκεμβρίου θα στηθούν τελικά οι κάλπες για τις ισπανικές βουλευτικές εκλογές.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν το κεντροδεξιό κυβερνών Λαϊκό Κόμμα (PP) να χάνει, τουλάχιστον, την αυτοδυναμία του, αλλά το αποτέλεσμα να είναι ευμετάβλητο.

Βέβαια η εκλογική αναμέτρηση χαρακτηρίζεται θολή, καθώς στις εκλογές θα συμμετάσχουν δύο νέα κόμματα στην ισπανική πολιτική, το Podemos και το Ciudadanos, έτοιμα να κάνουν την έκπληξη.

Η Μαδρίτη κατέληξε σε αυτή την ημερομηνία, με το σκεπτικό ότι εάν οι κάλπες στήνονταν την προηγούμενη Κυριακή, οι διαδικασίες για τη νέα κυβέρνηση θα συνέπεφταν με τις γιορτές των Χριστουγέννων.

«Έτσι θα έχουμε κάπως μεγαλύτερο περιθώριο, μέχρι τις 14 Ιανουαρίου» τόνισε ο Ραχόι μιλώντας στο Antena 3.

Μετά το θάνατο του Φράνκο, βουλευτικές εκλογές έγιναν στις 15 Ιουνίου '77, την 1η Μαρτίου του '79 (με πρώτο το UCD), στις 28 Οκτωβρίου του '82, στις 22 Ιουνίου του 1986, στις 29 Οκτωβρίου του '89, στις 6 Ιουνίου του '93 (όλες με νικητή το PSOE), στις 3 Μαρτίου του '96, στις 12 Μαρτίου του 2000 (με νικητή το PP), στις 14 Μαρτίου του 2004, στις 9 Μαρτίου του 2008 (PSOE) και τέλος στις 20 Νοεμβρίου του 2011.

Τα ελληνικά βλέμματα θα είναι στραμμένα στις ισπανικές εκλογές, αφού ο ΣΥΡΙΖΑ περιμένει ένα καλό αποτέλεσμα των Podemos, το οποίο θεωρείται αδελφό κόμμα και δεν θα προκαλέσει εντύπωση να δούμε τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, να ταξιδευεί προεκλογικά στην Ισπανία για να στηρίξει τον Ιγκλέσιας.