Life

Eurovision 2023: Ο πρόεδρος της κριτικής επιτροπής μιλά για το «4άρι» στην Κύπρο, η «απάντηση» σε Κοτζιά

Eurovision 2023: Ο πρόεδρος της κριτικής επιτροπής μιλά για το «4άρι» στην Κύπρο, η «απάντηση» σε Κοτζιά Φωτογραφία: EPA/ADAM VAUGHAN
«Ψηφίσαμε αυτό που πιστεύαμε» απαντά ο πρόεδρος της κριτικής επιτροπής στην Ελλάδα για τη Eurovision 2023, Νίκος Νικολακόπουλος σχετικά με τη σφοδρή κριτική που ασκήθηκε για το «4άρι» στην Κύπρο.

«Όσοι ήταν στην επιτροπή είναι πολλά χρόνια στον χώρο. Εστάλησαν τα βιογραφικά μας και συνέχισε η διαδικασία. Μετά αξιολογήσαμε τα τραγούδια και είδαμε τα τραγούδια ζωντανά την προηγούμενη μέρα στην πρόβα. Είδαμε 26 νέα τραγούδια. Έπρεπε με βάση τους κανόνες να είμαστε αμερόληπτοι και αντικειμενικοί», είπε ο πρόεδρος της επιτροπής, Νίκος Νικολακόπουλος, για τον τρόπο που πραγματοποιήθηκε η ψηφοφορία.

Ανέφερε ότι την κριτική επιτροπή για την Ελλάδα στην Eurovision 2023, εκτός από τον ίδιο, απάρτιζαν και οι: Ευανθία Θεοτοκάτου, Κλαούντια Ματόλα, Τάκης Γιαννούτσος και Χρήστος Γιακουμόπουλος. «Μιλάμε για τέσσερις ανθρώπους σοβαρούς, πέντε μαζί με εμένα, με χρόνια σε αυτή τη δουλειά και γενικότερα στο ραδιόφωνο. Δεχθήκαμε αυτή την πρόσκληση να συμμετέχουμε στη διαδικασία αξιολόγησης των τραγουδιών», είπε. 

«Είδαμε 26 διαφορετικά τραγούδια. Έπρεπε να είμαστε αμερόληπτοι και η διαδικασία διαφανής... Εμείς βάζαμε έναν αριθμό από το 1 - 26, όσοι ήταν και οι διαγωνιζόμενοι δηλαδή, αλλά δεν βάζαμε βαθμό. Όταν μπήκαμε στη διαδικασία της ψηφοφορίας, ο καθένας μόνος του, δεν μιλήσαμε με κάποιον. Και όταν τελειώσαμε δώσαμε τη βαθμολογία, πήρε το χαρτί η συμβολαιογράφος και το έστειλε στην EBU. Εμείς ψηφίσαμε αμερόληπτα, δεν ήρθε κάποιος να μας πει τι θα βάλουμε. Ούτε να μην ψηφίσουμε την Κύπρο, ούτε να την ψηφίσουμε...Το κάναμε γιατί έτσι πιστεύαμε» σημείωσε ο Νίκος Νικολακόπουλος.

Στη συνέχεια, ο κ. Νικολακόπουλος αναφέρθηκε στο tweet που έκανε ο Νίκος Κοτζιάς. «Εμείς δεν είμαστε άνθρωποι της Eurovision. Ήταν η δική μας άποψη. Ακούγονται διάφορα και δεν συμβαίνει τίποτα από αυτά. Εμείς ψηφίσαμε αμερόληπτα. Δεν κάναμε κάποιο πείραμα αλλά ψηφίσαμε αυτό που πιστεύαμε. Εμείς για παράδειγμα δεν ψηφίσαμε το "Cha cha cha", αλλά ο κόσμος το ψήφισε.

Σήμερα διάβασα από τον Νίκο Κοτζιά, που ήταν πρώην υπουργός Εξωτερικών, πως χρησιμοποιείται αυτό για προσπάθεια του συστήματος ν' αποξενωθεί η ελληνική κοινωνία από το Κυπριακό, ώστε να προωθηθούν τα σχέδια της. Ποια είναι αυτά; Δηλαδή έπρεπε τη Eurovision να τη διοργανώνει το υπουργείο Εξωτερικών και να βάζει για επιτροπή διπλωμάτες; Είναι σοβαρά πράγματα αυτά;»