Life

Οι Massive Attack ακύρωσαν τη συναυλία τους στη Γεωργία ως ένδειξη αλληλεγγύης στους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές

Οι Massive Attack ακύρωσαν τη συναυλία τους στη Γεωργία ως ένδειξη αλληλεγγύης στους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές Φωτογραφία: Instagram
Αν εμφανιστούμε θα είναι σα να στηρίζουμε την κυβερνητική επίθεση στα ανθρώπινα δικαιώματα, αναφέρουν οι Massive Attack.

Οι Massive Attack ακύρωσαν εμφάνισή τους στη Γεωργία σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους διαδηλωτές. Η κατάσταση στη Γεωργία και ειδικά στην πρωτεύουσα Τιφλίδα παραμένει έκρυθμη με τους διαδηλωτές να επιμένουν να διαμαρτύρονται κατά του νόμου περί πρακτόρων που πέρασε η κυβέρνηση.

Σε απάντηση οι Massive Attack αποφάσισαν να ακυρώσουν συναυλία τους λέγοντας πως η εμφάνισή τους σε έναν κρατικό χώρο θα μπορούσε να εκληφθεί ότι στηρίζουν την κυβερνητική επίθεση στα ανθρώπινα δικαιώματα. Η απόφαση να ακυρώσουν τη συναυλία τους στην Black Sea Arena ανακοινώθηκε αρχικά από τους διοργανωτές, οι οποίοι ισχυρίστηκαν πως έγινε λόγω «απρόβλεπτων συνθηκών».

Λίγες ώρες αργότερα, τη Τετάρτη, σε επίσημη δήλωση η μπάντα διευκρίνισε πως φοβάται ότι ενδεχομένως κάποιοι να θεωρούσαν πως η εμφάνισή της στην Γεωργία είναι μία στήριξη στην πολιτική ηγεσία της χώρας. Στην ανακοίνωσή τους οι Massive Attack ανέφεραν πως δεν θα συνεχίσου με την διεξαγωγή της συναυλίας που είχε προγραμματιστεί στις 28 Ιουλίου.

«Αυτή τη στιγμή, η εμφάνισή μας στην κρατική Black Sea Arena θα μπορούσε να εκληφθεί ως στήριξη στην βίαιη καταστολή της κυβέρνησης απέναντι στους φιλήσυχους διαδηλωτές και την κοινωνία. Ξυλοδαρμοί, συλλήψεις, απειλές και βία κατά των ειρηνικών διαδηλωτών, των ακτιβιστών και των αντιπάλων, απέναντι σε νόμους που σπιλώνουν την κοινωνία των πολιτών και αρνούνται τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων, έρχονται σε αντίθεση με όλα όσα υποστηρίζουμε».

massive_attack1_e4018.jpg

Η μπάντα πρόσθεσε πως στέκονται αλληλέγγυοι στους ειρηνικούς διαδηλωτές της Γεωργίας, που αψηφούν τη κρατική βία και αισθάνονται πως είναι οι φωνές τους πρέπει να ακουστούν και οι μάχες τους πρέπει να μπουν στο διεθνές προσκήνιο».Οι διοργανωτές της συναυλίας ανακοίνωσαν πως για όσους έχουν αγοράσει εισιτήρια θα γίνει επιστροφή χρημάτων.

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι στην Τιφλίδα διαμαρτύρονται μαζικά κατά της απόφασης της κυβέρνησης για τον περιβόητο νόμο των ξένων πρακτόρων, αντίστοιχη νομοθεσία με τον ρωσικό νόμο.

Ο νόμος αυτός, υποχρεώνει τα ΜΜΕ και τις ΜΚΟ με πάνω από 20% των εσόδων τους να προέρχονται από το εξωτερικό να έχουν την υποχρέωση να καταγράφονται επίσημα ως «οργανισμοί που υπηρετούν τα συμφέρονται ξένων δυνάμεων». Παράλληλα, βάσει του νομοσχεδίου, θα διαγραφούν από δημόσιους χώρους οι αναφορές σε ΛΟΑΤΚΙ άτομα και τα σχολεία θα απαγορεύεται να διαθέσουν πληροφορίες που υποτίθεται ότι «προωθούν την αναγωγή στο άλλο φύλο, σχέσεις ομοφυλοφίλων ή αιμομιξία».

Οι Βρυξέλλες έχουν σχολιάσει πως η νομοθεσία αυτή αποτελεί εμπόδιο για την διαδικασία ένταξης της χώρας στην ΕΕ. Οι ΗΠΑ έχουν εκφράσει τις ανησυχίες τους για τον νόμο «με έμπνευση Κρεμλίνου», που υποδεικνύουν τη στήριξη της κυβέρνησης στη Μόσχα, 3 δεκαετίες μετά την κατάλυση της Σοβιετικής Ένωσης. Οι αρχές απαντούν με ξυλοδαρμούς στους διαδηλωτές και πολιτικούς αντιπάλους της κυβέρνησης.