Life

Φράσεις που χρησιμοποιεί η Gen z γενιά και δυσκολεύεσαι να καταλάβεις

Φράσεις που χρησιμοποιεί η Gen z γενιά και δυσκολεύεσαι να καταλάβεις
Αν δυσκολεύεσαι να συνεννοηθείς με τα παιδιά σου και τα ανίψια σου γιατί νομίζεις ότι μιλάνε δική τους Gen z γλώσσα εμείς είμαστε εδώ.

Κάθε γενιά έχει την δική της γλώσσα έκφρασης και πλέον από το... «που χάθηκες βρε ψυχή;» πήγαμε στο «που είσαι μπροκολόκο μου;». Αυτό βέβαια είναι κάτι για το οποίο «ευθύνεται» η Gen z και τα social media.

Ακριβώς όπως αλλάζει η μόδα στα ρούχα, στα μαλλιά, στην μουσική έτσι αλλάζει και στο πως μιλάμε και στις εκφράσεις που χρησιμοποιούμε. Σίγουρα θα έχεις ακούσει συζήτηση σε λεωφορείο μεταξύ εφήβων και θα αναρωτιέσαι τι ακριβώς λένε και τι καινούργια γλώσσα είναι αυτή. Αλλά μην αγχώνεσαι αν θες να το «παίξεις» κουλ στα ανίψια σου για να μην σε περνάνε για boomer (αν γνωρίζεις τι σημαίνει και αυτό) εμείς είμαστε εδώ.

Φράσεις των Gen z

Σλατίνα: Η λέξη σλατίνα έχει βγει από την τραπ μουσική και συγκεκριμένα από τον τράπερ Thug Slime. Ο συγκεκριμένος χρησιμοποιούσε πολύ αυτή τη λέξη στα τραγούδια του όταν ήθελε να μιλήσει για κοπέλες που ζούνε πιο «αλήτικα» θα έλεγε κανείς, όσες έχουν μακριά νύχια, μεγάλες βλεφαρίδες και ακούνε φανατικά τραπ μουσική. Πλέον αυτή η λέξη χρησιμοποιείται ειρωνικά μεταξύ των εφήβων όταν μαλώνουν, οπότε αν κάποιος σου πει «σλατίνα ηρέμησε» μάλλον σε ειρωνεύεται.

Φλέξ-Φλεξάρω: Σίγουρα έστω μια φορά στην ζωή θα έχουμε γνωρίσει έναν άνθρωπο που μας μιλάει μόνο για το καινούργιο του αμάξι, το καινούργιο του κινητό και πάντα περηφανεύεται για ότι ακριβό αγοράζει Αυτό, λοιπόν, γίνεται όταν κάποιος φλεξάρει. Φλεξάρω λοιπόν ότι αγοράζω για να δεις τι έχω και συ δεν έχεις.

Cringe: Η ελληνική μετάφραση της λέξης cringe είναι η ετεροντροπή, αυτό συμβαίνει όταν κάποιος κάνει ή λέει κάτι τόσο άβολο που ντρέπεσαι εσύ για λογαριασμό του. Αν κάποιος γυρίσει και σε ρωτήσει αν ο πατέρας σου είναι ζαχαροπλάστης το μόνο σίγουρο είναι πως θα νιώσεις ένα cringe στο σώμα σου και θα απορήσεις με το συγκεκριμένο άτομο (εκτός αν είναι όντως ζαχαροπλάστης ο πατέρας σου, ένα παράδειγμα έδωσα).

Slay queen: Αν κάποιος σου πει slay queen τότε νιώσε περήφανη girl γιατί κάτι καλό έκανες. Αυτό σημαίνει «Σε προσκυνώ βασίλισσα μου» και το λέμε όταν κάποιος κάνει, λέει η φοράει κάτι το οποίο είναι άξιο θαυμασμού.

Μπροκολόκο: Bo+Loco=brocoloco, δεν ξέρω πόσο καλύτερα να το εξηγήσω παιδιά αλλά από εκεί που βλέπαμε έναν γνωστό μας στον δρόμο του λέγαμε που χάθηκες, πήγαμε στο «επ αδερφέ», μετά στο που είσαι «μπρο μου» και τώρα στο που είσαι «μπροκολοκό μου». Gen z εξέλιξη, μην αγχώνεστε είτε «που είσαι αδερφέ μου» είτε «που είσαι μπροκολόκο μου» να πεις το ίδιο είναι δεν αλλάζει.

Ας έστελνε: Αυτό συνηθώς το λέμε όταν κάποια φωτογραφίζεται με πολλούς άνδρες η αντίστοιχα ένας άνδρας με πολλές γυναίκες για να ζηλέψει το άτομο που ενδιαφερόμαστε.

Καλά είσαι πάνε μίλα της/του: Αυτή είναι μια ειρωνική έκφραση που χρησιμοποιεί η gen z γενιά όταν κάποιος έχει πιει και είναι χάλια, αλλά η αυτοπεποίθηση του είναι στο Θεό και πιστεύει ότι μπορεί να φλερτάρει με κάποιον μέσα στο κλαμπ.

Red flag/Green flag: Σε περίπτωση που βγεις με κάποιον και σου πει ότι είσαι red flag μάλλον δεν θα ξανά βγείτε ραντεβού αφού μόλις σου είπε ότι έχεις χάλια χαρακτήρα, αν από την άλλη σου πει ότι είσαι green flag σημαίνει ότι μπορείς να ραφτείς γιατί θέλει να σε ξανά δει και κάτι καλό έκανες και κέντρισες το ενδιαφέρον του/της, μάλλον επειδή υπήρχε ροή στην συζήτηση.