Market Maven

Η εθνική «στρατηγική» για το ξέπλυμα χρήματος, οι έλεγχοι στο sport management και τα projects της ΑΒΑΞ Development

Η εθνική «στρατηγική» για το ξέπλυμα χρήματος, οι έλεγχοι στο sport management και τα projects της ΑΒΑΞ Development Φωτογραφία: PIXABAY
Στρατηγική στα χαρτιά.

Λόγια λόγια λόγια. Μόνον σε αυτό συνίσταται το έργο της ελληνικής Επιτροπής Στρατηγικής για την αντιμετώπιση της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας και της χρηματοδότησης της διάδοσης όπλων μαζικής καταστροφής, της ομάδας δηλαδή που είναι επιφορτισμένη με τον συντονισμό του έργου της αντιμετώπισης του ξεπλύματος χρήματος στη χώρα μας και στην οποία μετέχουν εκπρόσωποι από όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες και αρχές. Η Επιτροπή Στρατηγικής για την αντιμετώπιση της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, συνεδρίασε προ ημερών υπό την προεδρία του Γενικού Γραμματέα Οικονομικής Πολιτικής Γιώργου Θεόδωρου Χριστόπουλου, για να κάνει τον απολογισμό του 2023.

Ένας απολογισμός φτωχός, δεδομένου ότι στις τρεις συνεδριάσεις της επιτροπής τον Ιανουάριο, τον Μάρτιο και τον Μάιο του 2023 δεν υπήρξαν σοβαρές αποφάσεις και κυρίως πρόοδος σε ζητήματα νομοθετικής, επιχειρησιακής και τεχνολογικής αναβάθμισης, στατιστικής καταγραφής και συντονισμού των αρχών. Αλλά και ο προγραμματισμός για το 2024 που αποφασίσθηκε προ ημερών -δηλαδή στα μέσα του έτους- δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας. Τι περιλαμβάνει; Την ολοκλήρωση της δεύτερης επικαιροποιημένης Έκθεσης Εκτίμησης Εθνικού Κινδύνου (η πρώτη είχε καταρτιστεί το 2018! ), τη συγκρότηση νομοπαρασκευαστικών επιτροπών και ομάδων εργασίας για την ενσωμάτωση στην εθνική έννομη τάξη του AML Package, την παραγωγική λειτουργία του ηλεκτρονικού συστήματος για την καταγραφή των στατιστικών στοιχείων που απαιτείται να τηρούνται σε εθνικό επίπεδο σύμφωνα με τις διατάξεις σχετικά με την πρόληψη και την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας, την προώθηση εκπαιδευτικών δράσεων και την ενίσχυση της συνεργασίας µε άλλους φορείς εντός και εκτός Ελλάδος. Πάνω κάτω όσα προέβλεπε ο περυσινός προγραμματισμός της Επιτροπής Στρατηγικής, ο οποίος έμεινε στα χαρτιά…

Στο μικροσκόπιο το sport management

Με αφορμή τις μεγάλες επιτυχίες των ελληνικών ομάδων σε Ελλάδα και Ευρώπη, κυρίως σε ποδόσφαιρο και μπάσκετ, μια συγκεκριμένη ελεγκτική υπηρεσία ασχολείται αυτό το διάστημα με Έλληνες ατζέντηδες παικτών και με το χώρο των sport management agencies. Δηλαδή με πρόσωπα που μέσω των εταιρειών τους παρέχουν υπηρεσίες εκπροσώπησης αθλητών προς τρίτους, υπηρεσίες αμειβομένων αθλητών, υποστηρικτικές υπηρεσίες σχετικές με δραστηριότητες αθλητισμού και ψυχαγωγίας, υπηρεσίες εκμετάλλευσης αθλητικών εγκαταστάσεων, κ.α... Τα ευρήματα των ελέγχων ήταν εντυπωσιακά. Οι περισσότερες εκ των εταιρειών φυτοζωούν, αλλά οι διαχειριστές τους διάγουν τρυφηλό βίο. Σε κάποιες από τις εταιρείες αυτές διαπιστώθηκε «παρατεταμένη αμέλεια» στη σύνταξη οικονομικών καταστάσεων και στην υποβολή δηλώσεων και πλήθος αρρύθμιστων οφειλών.

Αρκετές δε από τις επιχειρήσεις αυτές έχουν τεθεί το τελευταίο διάστημα και σε αναστολή καταχώρισης στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο, λόγω των συναφών παραλείψεων. Πάντως, σε κάποιες περιπτώσεις που υπήρξαν επαφές των ελεγκτών με λογιστές και διαχειριστές, διαπιστώθηκε πως οι ελεγχόμενοι ατζέντηδες βρίσκονται περισσότερο σε Βρετανία και ΗΠΑ παρά στην Ελλάδα και έχουν συνεργασίες και με εταιρείες του εξωτερικού. Παρόλα αυτά δηλώνουν φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδος. Καθώς οι έλεγχοι είναι σε αρχικό στάδιο, είναι νωρίς να προεξοφλήσει κανείς την έκβασή τους…

Η Noval Property

Σήμερα θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση για την εταιρική παρουσίαση της Noval Property εν όψει της έναρξης διαπραγμάτευσης της μετοχής της στο Χρηματιστήριο Αθηνών τις επόμενες ημέρες. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο εμβληματικό και περιβαλλοντικά πιστοποιημένο συγκρότημα γραφείων «The Orbit» της Noval Property στην  Λεωφόρο Κηφισίας. Αξίζει να σημειωθεί πως το 2023 η εύλογη αξία του χαρτοφυλακίου των 61 επενδυτικών ακινήτων και συμμετοχών της Noval Property διαμορφωνόταν σε 571 εκατ. ευρώ. Το 75% του χαρτοφυλακίου ακινήτων της Noval Property είναι ακίνητα εισοδήματος, διαφόρων κατηγοριών, όπως ξενοδοχεία, γραφεία, εμπορικά κέντρα, εμπορικά πάρκα, logistics, κατοικίες, από τα οποία εξασφαλίζεται μια ετησιοποιημένη απόδοση της τάξης του 7,2%. Το υπόλοιπο 25% του χαρτοφυλακίου αφορά σε ακίνητα υπό ανάπτυξη, τα περισσότερα υπό κατασκευή. Η προσοχή σήμερα είναι στραμμένη στις αναφορές που θα κάνει ο CEO της Noval Property Παναγιώτης Καπετανάκος στο πενταετές επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρείας ύψους 340 εκατ. ευρώ.

Η ΑΒΑΞ Development

Σε παραγωγικό οργασμό βρίσκεται η ΑΒΑΞ Development, η θυγατρική του Ομίλου ΑΒΑΞ που επικεντρώνεται στον οικιστικό τομέα με ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο έργων που αποτελείται από αστικές κατοικίες υψηλών προδιαγραφών και παραθεριστικά συγκροτήματα σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς. Η ΑΒΑΞ Development αναπτύσσει αυτή την περίοδο τρία συγκροτήματα παραθεριστικών κατοικιών στο Νομό Χανίων, το PETRA SALIS RESIDENCESμ στην Κίσσαμο, το OLEALAND RESIDENCES στο Μάλεμε και το PANORAMA VILLAGE στις Καλύβες, ενώ παράλληλα βρίσκεται στο στάδιο της αδειοδότησης για περαιτέρω οικιστικές αναπτύξεις στην ίδια περιοχή. Υπενθυμίζεται πως η ΑΒΑΞ Development συμμετέχει μαζί με την Dimand στην εταιρεία 3V, η οποία έχει στην κατοχή της οικόπεδο αξίας 11,7 εκατ. ευρώ στο Νέο Φάληρο, ακριβώς δίπλα από το Στάδιο Καραϊσκάκη, στο οποίο προβλέπεται η ανάπτυξη έργου μεικτών χρήσεων (γραφεία και κατοικίες).

«Ανάσα» στους κυλικειάρχες

«Ανάσα» σε επιχειρήσεις και επιτηδευματίες που μισθώνουν κυλικεία εντός πανεπιστημιακών σχολών της χώρας, έδωσε πρόσφατη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους. Το ΝΣΚ ερωτήθηκε από τη Διοίκηση του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου για το εάν είναι δυνατή η μείωση του οφειλόμενου μηνιαίου μισθώματος στους μισθωτές των κυλικείων, που λειτουργούν σε σχολές του ιδρύματος ή ακόμα και, απαλλαγή τους από τη σχετική υποχρέωση, κατά το χρονικό διάστημα της κατάληψης των χώρων από εκπροσώπους των οικείων φοιτητικών συλλόγων μέχρι την λήξη της κατάληψης και την επαναλειτουργία των ακαδημαϊκών μονάδων.

Απαντώντας στο ερώτημα, το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους απάντησε πως είναι δυνατή, σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 288 Αστικού Κώδικα, μείωση του οφειλόμενου μηνιαίου μισθώματος ακόμα και απαλλαγή από την καταβολή του, κατά το χρονικό διάστημα της κατάληψης των χώρων αυτών, αρκεί να υπάρξει απόφαση των αρμοδίων οργάνων της πανεπιστημιακής σχολής. Με τον τρόπο αυτό έκρινε πως εάν υπάρχει ανάλογη απόφαση της Διοίκησης του ιδρύματος, τότε οι κυλικειάρχες μπορεί να μην καταβάλουν το μίσθωμα για το διάστημα που είναι αδύνατη η λειτουργεία των κυλικείων.

Αποποίηση Ευθύνης

Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Market Maven προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.