Market Maven

Ο πρωταγωνιστής του «deal» EFG International - Julius Baer, η εθελουσία της HELLENiQ ENERGY και η χαμένη ευκαιρία με τα ρυμουλκά

Ο πρωταγωνιστής του «deal» EFG International - Julius Baer, η εθελουσία της HELLENiQ ENERGY και η χαμένη ευκαιρία με τα ρυμουλκά
Ο πρωταγωνιστής του «deal»

Ο Boris Collardi είναι ένας πολύ γνωστός Ιταλο -Ελβετός τραπεζίτης. Υπήρξε διευθύνων σύμβουλος της Julius Baer έως το 2017, partner στην εταιρεία διαχείρισης περιουσίας Pictet έως το 2021 και από τον Απρίλιο του 2022 είναι μέτοχος και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ελβετικής τράπεζας EFG International του Σπύρου Λάτση. Συγκεκριμένα, ο Boris Collardi είναι κάτοχος του 3,6% της EFG International. Αναφερόμαστε στον Boris Collardi διότι ο 50χρονος είναι ο αρχιτέκτονας του κυοφορούμενου deal εξαγοράς της EFG International από την Julius Baer. Εκείνος το εμπνεύστηκε, εκείνος το πρότεινε και εκείνος το εφαρμόζει.

Και σε αυτόν έχουν δώσει λευκή επιταγή για τις διαπραγματεύσεις ο Σπύρος Λάτσης και ο John Spiro Latsis. Σύμφωνα με ελβετικές πηγές ενημέρωσης, το deal προβλέπει πως η Julius Baer θα εξαγοράσει εξ ολοκλήρου την EFG για περίπου σε 4,5 δισ. φράγκα, που συνεπάγεται αποτίμηση 15 φράγκα για κάθε μετοχή της EFG. Η Julius Baer δεν έχει όλο το ποσό διαθέσιμο. Και για αυτό η συναλλαγή δομείται με τέτοιο τρόπο, ώστε οι πωλητές των μετοχών της EFG να λάβουν και μετρητά και μετοχές της Julius Baer. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πλευρά Λάτση ζητούσε να πληρωθεί για το 40% των μετοχών που διαθέτει στην EFG σε μετρητά. Αυτή η αξίωση που καθυστέρησε τις διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών, φέρεται να έχει βγει από το τραπέζι, με παρέμβαση του Boris Collardi. Και ο Ιταλο -Ελβετός τραπεζίτης έχει πολλά να κερδίσει από την συναλλαγή αυτή.

Όταν απέκτησε τον Απρίλιο του 2022 το 3,6% της EFG το έκανε καταβάλλοντας 80 εκατ. φράγκα με την τιμή της μετοχής τότε να είναι κοντά στα 7 φράγκα. Αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες και το deal γίνει στα 15 φράγκα ανά μετοχή, ο Collardi θα λάβει σε μετρητά και μετοχές συνολικά 71 εκατ. φράγκα. Δηλαδή μέσα σε 26 μήνες, θα έχει πετύχει αύξηση απόδοσης 113%. Χθες η μετοχή της EFG International ανήλθε στα 13,02 φράγκα, κάτι που απλά σημαίνει πως ο Collardi ήδη έχει σχεδόν διπλασιάσει την αρχική του επένδυση. Πόσα θα βγάλει ο Σπύρος Λάτσης, από τη συναλλαγή; Εάν οι πληροφορίες επιβεβαιωθούν σχεδόν 1,8 δισ. φράγκα.

Δωρεάν μετοχές

Την Πέμπτη 27 Ιουνίου θα διεξαχθεί η Τακτική Γενική Συνέλευση της HELLENiQ ENERGY, η οποία μεταξύ άλλων θα εγκρίνει το πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών της εισηγμένης, αλλά και δύο προγράμματα δωρεάν διάθεσης μετοχών σε στελέχη της. Το πρώτο εξ αυτών, αφορά στη θέσπιση «μακροπρόθεσμου» προγράμματος δωρεάν διάθεσης μετοχών στα στελέχη της HELLENiQ ENERG, καθώς και σε στελέχη των συνδεδεμένων με αυτή εταιρειών. Το δεύτερο, αφορά στην «εφάπαξ» δωρεάν διάθεση μετοχών στα μη εκτελεστικά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της HELLENiQ ENERGY. Σε κάθε περίπτωση, τα stock options και equity compensation plans αποτελούν αναγνώριση της απόδοσης και της αφοσίωσης των στελεχών της εισηγμένης και κίνητρο, ώστε να παραμείνουν παραγωγικά και αποτελεσματικά.

Η εθελουσία της HELLENiQ ENERGY

Στις 30 Ιουνίου θα αποχωρήσουν τα στελέχη της HELLENiQ ENERGY που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου της εισηγμένης που έτρεξε έως τις 29 Φεβρουαρίου. Πρόκειται για 370 στελέχη που θα λάβουν ένα εξαιρετικά γενναιόδωρο πακέτο αποζημίωσης, αφού εκτός από την κλασική αποζημίωση συν μπόνους μισθών και εισφορών, προβλέπεται και η καταβολή επιπλέον 8-12 μισθών για εργαζόμενους με προβλήματα υγείας. Εκτιμάται ότι για έναν απλό εργαζόμενο η αποζημίωση θα στοιχίσει στη HELLENiQ ENERGY περί τα 250.000 ευρώ (μεικτά), ενώ για τα στελέχη θα ξεπεράσει τα 300.000 ευρώ.

Χαμένη ευκαιρία

Προ διετίας η Ελληνική Ένωση Πλοιοκτητών Ρυμουλκών, Ναυαγοσωστικών, Αντιρρυπαντικών & Πλοίων Υποστήριξης Υπεράκτιων Εγκαταστάσεων είχε δημοσιοποιήσει τη δυσαρέσκεια της για το ότι ο νέος αναπτυξιακός νόμος δεν προέβλεπε τη δυνατότητα ενισχύσεων των επενδυτικών σχεδίων στον κλάδο εξοπλισμού πλωτών μέσων παροχής υπηρεσιών υποστήριξης λιμένων. Αυτή η παράβλεψη μάλιστα είχε υπογραμμισθεί σε όλους του τόνους από τον Πρόεδρο της Ένωσης Παύλο Ξηραδάκη και τον Γενικό Διευθυντή Αθανάσιο Σκορδά, οι οποίοι είχαν υπογραμμίσει στην κυβέρνηση πως σχετική πρόνοια υπήρχε ήδη στον Κανονισμό (ΕΕ) 2017/1084 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της 14ης Ιουνίου 2017 για τις ενισχύσεις στις λιμενικές υποδομές. Ωστόσο, η Ένωση Πλοιοκτητών Ρυμουλκών δεν εισακούσθηκε και χάθηκε μια ευκαιρία να ενισχυθούν ιδιωτικές επενδύσεις σε τομείς όπως τα ρυμουλκά, ναυαγοσωστικά, αντιρρυπαντικά και λοιπά πλοία παροχής υπηρεσιών υποστήριξης λιμένων, κάτι που θα συνέβαλε στην προστασία του περιβάλλοντος και ανθρωπίνων ζωών και θα ενίσχυε τα ευρωπαϊκά δίκτυα μεταφορών. Η συγκεκριμένη αβλεψία της κυβέρνησης έρχεται σήμερα να αναδειχθεί ακόμη περισσότερο.

Γιατί; Διότι η ΟΝΕΧ, η ιδιοκτήτρια των ναυπηγείων Νεωρίου Σύρου και Ελευσίνας πέτυχε συνεργασία με την καναδική εταιρεία σχεδίασης ρυμουλκών Robert Allan, για την έναρξη γραμμής παραγωγής στην Ελλάδα 30 ρυμουλκών αξίας 280 εκατ. ευρώ. Όπως δήλωσε σχετικά ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ONEX, Πάνος Ξενοκώστας η συμφωνία αυτή θα οδηγήσει στη δημιουργία εκατοντάδων θέσεων εργασίας όχι μόνο στα ναυπηγεία, αλλά και στις εταιρείες που θα υποστηρίξουν το όλο εγχείρημα, ενισχύοντας συνολικά την εθνική οικονομία. Αν ο αναπτυξιακός νόμος προέβλεπε τη δυνατότητα ενισχύσεων των επενδυτικών σχεδίων στον κλάδο εξοπλισμού πλωτών μέσων παροχής υπηρεσιών υποστήριξης λιμένων, τότε και οι παραγγελίες προς την ONEX θα ήταν περισσότερες και οι Έλληνες πλοιοκτήτες ρυμουλκών, ναυαγοσωστικών και αντιρρυπαντικών σκαφών θα προχωρούσαν σε παραγγελίες στα ελληνικά ναυπηγεία, καθώς δεν θα «κουβαλούσαν» στην πλάτη τους το σύνολο της επένδυσης.

Διαγραφή από τα μητρώα

Μπορεί η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να προχώρησε στη διαγραφή της εταιρείας WIRTUALNA PLANETA SPOLKA Z ORGANICZONA ODPOWIEDZIALNOSCIA από το μητρώο παρόχων υπηρεσιών ανταλλαγής μεταξύ εικονικών νομισμάτων και παραστατικών νομισμάτων και από το μητρώο παρόχων υπηρεσιών θεματοφυλακής ψηφιακών πορτοφολιών, ωστόσο η ιστοσελίδα https://shitcoins.club/gr/ που διαχειρίζεται η πολωνική εταιρεία παραμένει ενεργή και διαφημίζει τα Bitcoin ATM που διαθέτει σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς διέγραψε από τα μητρώα της την WIRTUALNA λόγω της ελλιπούς εφαρμογής μέτρων δέουσας επιμέλειας εκ μέρους της εταιρείας, ήτοι λόγω ανεπαρκούς εφαρμογής διαδικασιών που διασφαλίζουν την ταυτότητα των πελατών, την παρακολούθηση των συναλλαγών και την αναφορά ύποπτων δραστηριοτήτων, προκειμένου να αποτραπεί η νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και η χρηματοδότηση της τρομοκρατίας. Μένει να φανεί για πόσο θα λειτουργεί η ιστοσελίδα shitcoins.club.

Αποποίηση Ευθύνης

Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Market Maven προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.