Market Maven

Εκτός Ευρωβουλής, αλλά με κρατική χρηματοδότηση, τα drones της Vanguard και η επένδυση της RES CAPITAL στην PharmaMax

Εκτός Ευρωβουλής, αλλά με κρατική χρηματοδότηση, τα drones της Vanguard και η επένδυση της RES CAPITAL στην PharmaMax

Γλυκαντικό η χρηματοδότηση

Το ΜέΡΑ25 και η Νέα Αριστερά, ήτοι τα κόμματα που δεν έπιασαν το όριο εισόδου στην Ευρωβουλή, σίγουρα δεν είναι ευχαριστημένα. Ωστόσο, την πίκρα τους τα επόμενα πέντε χρόνια θα «γλυκάνει» το γεγονός ότι σε ετήσια βάση έως το 2029 θα δικαιούνται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό τακτική κρατική χρηματοδότηση, όσο και χρηματοδότηση για ερευνητικούς και επιμορφωτικούς σκοπούς. Η νομοθεσία προβλέπει πως τα κόμματα που λαμβάνουν τουλάχιστον 1,5% των έγκυρων ψήφων σε ευρωεκλογές δικαιούνται τακτική κρατική χρηματοδότηση.

Εάν μάλιστα υποβάλουν σχέδια για ερευνητικές και επιμορφωτικές δραστηριότητες, δικαιούνται και χρηματοδότηση για ερευνητικούς και επιμορφωτικούς σκοπούς. Είναι ενδεικτικό πως το Ποτάμι του Σταύρου Θεοδωράκη που στις Ευρωεκλογές του 2019 είχε λάβει 1,7%, την τελευταία πενταετία λάμβανε σε ετήσια βάση οικονομική ενίσχυση από τον προϋπολογισμό. Ενδεικτικά για το 2024 το Ποτάμι έλαβε τακτική ετήσια χρηματοδότηση 54.859 ευρώ και χρηματοδότηση για ερευνητικούς και επιμορφωτικούς σκοπούς 10.971ευρώ. Καθόλου αμελητέα ποσά, δεδομένου ότι το εν λόγω κόμμα δεν υπάρχει πια…

Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή

Η επισημοποίηση της συμφωνίας μεταξύ του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και του ενεργειακού κολοσσού Masdar από το Άμπου Ντάμπι για την πώληση της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής είναι πλέον ζήτημα λίγων ημερών. Οι δύο πλευρές έχουν καταλήξει σε συμφωνία για όλες τις επιμέρους λεπτομέρειες του deal. Στις διαπραγματεύσεις ενεργή εμπλοκή έχει η Αμαλία Γιαννακίκου, επικεφαλής Ανάπτυξης και Επενδύσεων (Ευρώπη) της Masdar, που είναι πρόεδρος της νεοσύστατης Masdar Hellas.

Η συμφωνία αποτιμά την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στα 2,5 δισ. ευρώ. Η Masdar είναι μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες εταιρείες ανανεώσιμης ενέργειας. Ως πρωτοπόρος στην προώθηση του τομέα της καθαρής ενέργειας η Masdar έχει αναπτύξει έργα σε περισσότερες από 40 χώρες, σε έξι ηπείρους και έχει επενδύσει ή δεσμευτεί να επενδύσει σε έργα με συνολική αξία που υπερβαίνει τα 30 δισ. δολάρια.

Τα drones της Vanguard

«Ανάρπαστα» έχουν γίνει τα drones της ΒΑΝΓΚΑΡΝΤ ΣΕΚΙΟΥΡΙΤΙ (Vanguard Security ΙΚΕ), τα οποία πραγματοποιούν εναέριες επιτηρήσεις για την πρόληψη δασικών πυρκαγιών. Η ΒΑΝΓΚΑΡΝΤ ΣΕΚΙΟΥΡΙΤΙ (διάδοχος της ΠΑΤΡΙΟΤ ΝΤΡΟΟΥΝΣ ΙΚΕ), την οποία τρέχει ο επιχειρηματίας Μάνος Αγγελάκης, έχει γίνει απαραίτητη στο Πυροσβεστικό Σώμα. Τόσο απαραίτητη που το Πυροσβεστικό Σώμα ζήτησε από ιδιώτες και φορείς να καλύψουν με δωρεές τους τα κόστη εναέριας επιτήρησης περιοχών, μέσω συμβάσεων με την ΒΑΝΓΚΑΡΝΤ ΣΕΚΙΟΥΡΙΤΙ.

Έτσι, προ ημερών συνομολογήθηκαν τρεις τριμερείς συμβάσεις δωρεάς συνολικού ύψους 720.000 ευρώ! Η πρώτη σύμβαση αξίας 300.000 ευρώ συνήφθη μεταξύ του Δημοσίου, της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και της ΒΑΝΓΚΑΡΝΤ ΣΕΚΙΟΥΡΙΤΙ, με την ΕΕΤ να πληρώνει ως δωρεά τη μίσθωση των drones της ΒΑΝΓΚΑΡΝΤ ΣΕΚΙΟΥΡΙΤΙ για εναέριες επιτηρήσεις. Η δεύτερη σύμβαση ύψους 220.000 ευρώ συνομολογήθηκε μεταξύ του Δημοσίου, της HELLENiQ ENERGY και της ΒΑΝΓΚΑΡΝΤ ΣΕΚΙΟΥΡΙΤΙ, με την HELLENiQ ENERGY να δωρίζει τη μίσθωση των drones της ΒΑΝΓΚΑΡΝΤ ΣΕΚΙΟΥΡΙΤΙ.

Η τρίτη τριμερής σύμβαση αξίας 200.000 ευρώ συνήφθη μεταξύ του Δημοσίου, της Αστικής μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας «Andonis and Marika Lemos» και της ΒΑΝΓΚΑΡΝΤ ΣΕΚΙΟΥΡΙΤΙ, με την εταιρεία του εφοπλιστή Αντώνη Λαιμού και της Μαρίκας Αράπογλου, κόρης του πρώην διοικητή της ΕΤΕ Τάκη Αράπογλου, να πληρώνει ως δωρεά τη μίσθωση των drones της ΒΑΝΓΚΑΡΝΤ. Να σημειωθεί πως η ΒΑΝΓΚΑΡΝΤ ΣΕΚΙΟΥΡΙΤΙ έχει υπογράψει το τελευταίο διάστημα με τους Δήμους Κηφισιάς και Βάρης- Βούλας, Βουλιαγμένης συμβάσεις για εναέριες επιτηρήσεις για την πρόληψη δασικών πυρκαγιών, συνολικού ύψους 79.129,44 ευρώ.

Οι CANNSUN και PharmaMax

Αλλά ο επιχειρηματίας Μάνος Αγγελάκης δεν ασχολείται μόνο με drones. Ασχολείται με φαρμακευτικά, παραφαρμακευτικά προϊόντα και συμπληρώματα διατροφής, όπως και με την φαρμακευτική κάνναβη. Δύο είναι οι εταιρείες με τις οποίες δραστηριοποιείται στους τομείς αυτούς. Η πρώτη είναι η CANNSUN Μονοπρόσωπη Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία, μια εταιρεία που ήταν αρκετά δραστηριά κατά την πανδημία με κύκλο εργασιών 1,5 εκατ. ευρώ το 2020, 1,3 εκατ. ευρώ το 2021 και 875.413 ευρώ το 2022.

Η δεύτερη εταιρεία του κ. Αγγελάκη με δραστηριότητα στον φαρμακευτικό κλάδο είναι η PharmaMax Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία, η οποία συστάθηκε προ εξαμήνου. Η εν λόγω εταιρεία σχεδιάζει την ανάπτυξη μονάδας παραγωγής βιοκτόνων και αντισηπτικών, καθώς και εξειδικευμένων εργαστηρίων ποιοτικού ελέγχου. Τα βασικά προϊόντα της εταιρείας είναι το RIVASTIPLUS, το οποίο χρησιμοποιείται για τη θεραπεία διαταραχών μνήμης σε ασθενείς με Alzheimer και Parkinson και το V Protect PLUS, το οποίο είναι ένα ισχυρό βιοκτόνο-αντισηπτικό.

Η RES CAPITAL

Η PharmaMax Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία έχει ειδικό ενδιαφέρον, διότι αν και νεοσύστατη τράβηξε – άγνωστο γιατί- την προσοχή της ελληνικής εταιρείας RES CAPITAL, που διαχειρίζεται το κεφαλαίο επενδυτικών συμμετοχών RESFUND VCMF, ύψους 30 εκατ. ευρώ. Η RES CAPITAL έχει αντλήσει χρηματοδότηση από το ΕΠ-ΑΝΟΔΟΣ Fund της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων (HDBI). Προ εβδομάδων η PharmaMax προχώρησε στην έκδοση μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου, συνολικού ποσού έως 2 εκατ. ευρώ.

Το μετατρέψιμο ομολογιακό δάνειο έχει διάρκεια πέντε ετών και δικαίωμα μετατροπής των ομολογιών σε μετοχές της εταιρείας, που αντιστοιχούν σε συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο από 15% έως 30,77%, ανάλογα με τις οικονομικές επιδόσεις της εταιρείας. Το επιτόκιο του δανείου ορίστηκε στο 10% ετησίως.

Ο ομολογιούχος του δανείου είναι το RESFUND Αμοιβαίο Κεφάλαιο Επιχειρηματικών Συμμετοχών, και η RES CAPITAL ενεργεί ως εκπρόσωπος των ομολογιούχων. Ποια αξία διέγνωσε η RES CAPITAL στην PharmaMax, το ξέρει μόνον η επενδυτική της ομάδα, ήτοι ο Κωνσταντίνος Σταυρόπουλος, ο Πέτρος Σιακότος-Κωνσταντινίδης και ο Κωνσταντίνος Πούλιος.

Αποποίηση Ευθύνης

Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Market Maven προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.