Market Maven

Η πώληση της Avramar, η ComnCom, η Infotrust και ο ΠΑΟΚ και η νέα επένδυση της Πλαστικά Θράκης

Η πώληση της Avramar, η ComnCom, η Infotrust και ο ΠΑΟΚ και η νέα επένδυση της Πλαστικά Θράκης
Η πώληση της Avramar

Η πρώτη φάση του διαγωνισμού για την πώληση της Avramar ολοκληρώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα με τις πληροφορίες για τις μη δεσμευτικές προσφορές να δείχνουν πως υπάρχει ενδιαφέρον για τον μεγαλύτερο ασθενή του κλάδου των ιχθυοκαλλιεργειών. Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, προσφορές κατατέθηκαν από το ισπανικό fund Atitlan, τις ελληνικές εταιρείες Philosofish και Ιχθυοτροφεία Κεφαλλονιάς, καθώς και από ένα αραβικό fund.

Ωστόσο, παραμένει αβέβαιο αν η κορυφαία παγκοσμίως εταιρεία του κλάδου, Cooke, και η δανέζικη εταιρεία ιχθυοτροφών Biomar εκδήλωσαν ενδιαφέρον. Μπορεί οι Διοικήσεις των τραπεζών να ήθελαν ο διαγωνισμός να ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο, ωστόσο πλέον το χρονοδιάγραμμα εκτείνεται μέχρι το τέλος του 2024. Η επιχείρηση θα χρειαστεί άμεση κεφαλαιακή ενίσχυση ύψους 50 εκατ. ευρώ για να μπορέσει να δρομολογηθεί το «κούρεμα» των χρεών της άνω των 400 εκατ. ευρώ, αλλά και να συντηρηθούν τα εμπορεύσιμα αποθέματά της.

Η τύχη της Elpedison

Τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να κριθεί η τύχη της Elpedison, με τις πληροφορίες να υποδεικνύουν ότι οι διαδικασίες ανάμεσα στους δύο μετόχους, HELLENiQ ENERGY και Edison, μπορεί να ξεκινήσουν ακόμη και την τρέχουσα εβδομάδα. Οι δύο εταιρείες, που κατέχουν από 50% της Elpedison, θα κληθούν να αναμετρηθούν για τον απόλυτο έλεγχο της εταιρείας παραγωγής και προμήθειας ενέργειας. Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, οι δύο μέτοχοι έχουν συμφωνήσει σε ένα σύστημα δημοπρασιών, κατά το οποίο κάθε μέτοχος θα καταθέτει εναλλάξ τις προσφορές του.

Το αποτέλεσμα θα κριθεί από το ποιος θα αντέξει περισσότερο στις προσφορές, με τον χαμένο να αποσύρεται από τη διεκδίκηση. Η πλειοδοσία αναμένεται να είναι έντονη, καθώς και οι δύο πλευρές επιδιώκουν να αποκτήσουν τον πλήρη έλεγχο της Elpedison, που αποτελεί μια σημαντική δύναμη στον τομέα της ενέργειας στην Ελλάδα. Η διαδικασία αυτή αναμένεται να προσελκύσει το ενδιαφέρον όχι μόνο των εμπλεκόμενων μερών αλλά και ολόκληρης της αγοράς, καθώς το αποτέλεσμα θα έχει σημαντικές επιπτώσεις για την πορεία της Elpedison και του ενεργειακού τομέα στην Ελλάδα.

Η Πλαστικά Θράκης

Την υπαγωγή επενδυτικού σχεδίου της εταιρείας Πλαστικά Θράκης Pack Ανώνυμη Βιομηχανική Εμπορική Εταιρεία (Thrace Plastics Pack S.A.) στο καθεστώς ενίσχυσης Μεταποίηση - Εφοδιαστική Αλυσίδα ενέκρινε το υπουργείο Ανάπτυξης. Το έργο αφορά στην ίδρυση νέας μονάδας παραγωγής χάρτινων συσκευασιών στην Βιομηχανική Περιοχή Ιωαννίνων. Ο κύριος κλάδος δραστηριότητας της νέας μονάδας είναι η κατασκευή δίσκων, πιάτων και φλιτζανιών από χαρτί ή χαρτόνι. Το συνολικό επιλέξιμο κόστος του επενδυτικού σχεδίου ανέρχεται σε 5,26 εκατ. ευρώ, το οποίο αποτελεί και το συνολικό ενισχυόμενο κόστος. Η ενίσχυση που χορηγείται περιλαμβάνει φορολογική απαλλαγή 2,6 εκατ. ευρώ.

Η ComnCom, η Infotrust και ο ΠΑΟΚ

Εξαιρετικά δραστήρια στον τομέα της παροχής υπηρεσιών για την εκπόνηση σχεδίων μείωσης εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα , σχεδίων βιώσιμης αστικής κινητικότητας, αλλά και επιχειρησιακών σχεδίων για την εξασφάλιση κοινοχρήστων και κοινωφελών χώρων αποδεικνύεται η Αναπτυξιακή ΕΠΕ (με διακριτικό τίτλο ComnCom). Η εταιρεία του Βορειοελλαδίτη επιχειρηματία Θάνου Κουλουτμπάνη, έχει καταφέρει τους τελευταίους μήνες να εξασφαλίσει πλήθος σχετικών αναθέσεων από Δήμους, ΝΠΔΔ και φορείς του Δημοσίου.

Αλλά η ComnCom δεν ασχολείται μόνον με την παροχή υπηρεσιών σε δημοσίους φορείς. Προ μηνών μπήκε και στον χώρο των ασφαλίσεων αποκτώντας την Infotrust, το μεγαλύτερο ασφαλιστικό πρακτορείο στη Βόρεια Ελλάδα. Σχεδόν δε αμέσως ο Θάνος Κουλουτμπάνης συνεργάσθηκε με την ΠΑΕ ΠΑΟΚ για την παροχή τριών διαφορετικών προγραμμάτων του ΠΑΟΚ Ασφάλεια στον τομέα της ασφάλισης, του ΠΑΟΚ Υγεία στον τομέα της υγειονομικής κάλυψης, και του ΠΑΟΚ Ενέργεια, που προσφέρει προνομιακά πακέτα ενέργειας, φυσικού αερίου και συνδυαστικά προγράμματα. Να σημειωθεί πως ο Θάνος Κουλουτμπάνης έχει πολυετή θητεία στα διοικητικά του ΠΑΟΚ και έχει ασχοληθεί με πολλά τμήματα της ομάδας της Θεσσαλονίκης.

Νέες επενδύσεις από την Κατράδης

Ο όμιλος εταιρειών Κατράδης, ιδρυμένος το 1936 στον Πειραιά, αποτελεί μία από τις σημαντικότερες ευρωπαϊκές βιομηχανίες στον ναυτιλιακό τομέα, προσφέροντας ένα ευρύ φάσμα προϊόντων.

Ο όμιλος κατασκευάζει και προμηθεύει σχοινιά πρόσδεσης πλοίων και εξεδρών πετρελαίου, καθώς και άλλων εφαρμογών. Η Κατράδης έλαβε έγκριση για την υπαγωγή επενδυτικού της σχεδίου στο καθεστώς ενίσχυσης Μεταποίηση - Εφοδιαστική Αλυσίδα. Το επενδυτικό σχέδιο αφορά στην επέκταση της παραγωγικής δυναμικότητας της μονάδας κατασκευής σχοινιών, με συνολικό επιλέξιμο και ενισχυόμενο κόστος 5,9 εκατ. ευρώ. Το σχέδιο θα λάβει συνολική ενίσχυση ύψους 2,36 εκατ. ευρώ μέσω φορολογικής απαλλαγής. Η μονάδα παραγωγής βρίσκεται στο 69ο χλμ της εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας, στη Δημοτική Ενότητα Αυλίδας του Δήμου Χαλκιδέων, στην Περιφερειακή Ενότητα Εύβοιας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

Αποποίηση Ευθύνης

Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Market Maven προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.