Πολιτική

Κόντρα για τον Αυγενάκη στη Βουλή: «Ξέρατε από την αρχή, να ξαναδούμε τη βουλευτική ασυλία» - «Μιλήστε πρώτα με τον Πολάκη»

Κόντρα για τον Αυγενάκη στη Βουλή: «Ξέρατε από την αρχή, να ξαναδούμε τη βουλευτική ασυλία» - «Μιλήστε πρώτα με τον Πολάκη» Φωτογραφία: ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI
Η διαγραφή Αυγενάκη πέντε ημέρες μετά το περιστατικό στο αεροδρόμιο προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στην αντιπολίτευση

Συνεχίζεται η κόντρα για την υπόθεση Αυγενάκη, με την αντιπολίτευση να εξαπολύει πυρά στην κυβέρνηση κατηγορώντας την πως ήξερε από την πρώτη στιγμή για το επεισόδιο στο «Ελ. Βενιζέλος» και συνεπώς αναγκάστηκε να αντιδράσει όταν πήρε διαστάσεις το ζήτημα μετά τη δημοσιοποίηση του βίντεο με το περιστατικό και τον Γιώργο Φλωρίδη να απαντά λέγοντας πως η αντίδραση του κυβερνητικού και κομματικού μηχανισμού ήταν άμεση.

Πρώτος ο Αλέξανδρος Αυλωνίτης έστρεψε τα βέλη του κατά της κυβέρνησης, διερωτώμενος πως «πέντε μέρες μιλούσαν τα ΜΜΕ για κάποιον βουλευτή, οι δικοί σας βουλευτές δεν έχουν όνομα;». Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, υποστήριξε πως η κυβέρνηση προχώρησε σε «μερική διαγραφή» του Αυγενάκη, εκτιμώντας πως σε λίγο καιρό θα επιστρέψει και πάλι στη «γαλάζια» κοινοβουλευτική ομάδα.

«Εσείς, ως υπουργός, δεν σας άκουσα να λέτε τίποτα. Και είστε και λαλίστατος. Πώς είδατε την συμπεριφορά του Αυγενάκη και τα αντανακλαστικά της Δικαιοσύνης;», συνέχισε ο κ. Αυλωνίτης στον Γιώργο Φλωρίδη, ενώ έθεσε το ζήτημα της αναθεώρησης του άρθρου 62 του Συντάγματος για τη βουλευτική ασυλία, αφού πρώτα τροποποιηθεί ο κανονισμός της Βουλής.

«Πού είναι η Βουλή σε συνεργασία με την εισαγγελία να άρει την ασυλία του και να παραπεμφθεί κατευθείαν; Να φαίνεται στον λαό ότι κάτι κάνουμε. Γιατί να υπάγεται στην αρμοδιότητα της Βουλής η άρση ασυλίας του βουλευτή; Να αναθεωρήσουμε το άρθρο 62 και να μην μεσολαβεί η Βουλή για τα αδικήματα που διαπράττει βουλευτής», ανέφερε.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης σήκωσε το γάντι, εγκαλώντας τον ΣΥΡΙΖΑ για υποκριτική στάση. «Η υποκρισία σας είναι ότι τον τελευταίο χρόνο έχουμε 29 περιπτώσεις και στις 28, είχαμε άρση ασυλίας. Εσείς τώρα που μιλάτε για κατάργηση ασυλίας, πόσες άρσεις ψηφίσατε; Ε, λοιπόν, τις περισσότερες δεν τις ψηφίσατε. Και σας αναφέρω την πιο ενδεικτική αυτή του Παύλου Πολάκη», είπε.

Και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Να μιλήσετε πρώτα με τον κ. Πολάκη να πάρετε την άδειά του και μετά να έρθετε να μιλήσετε. Γιατί ο κ. Πολάκης διαπράττει συνεχώς ποινικά αδικήματα και καλύπτεται πίσω από την ασυλία του».

Εν συνεχεία, ο υπουργός Δικαιοσύνης, απαντώντας στις αιτιάσεις για «κατόπιν εορτής» αντίδραση της κυβέρνησης υποστήριξε πως εντός ωρών κινήθηκαν η Βουλή, η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ και η Δικαιοσύνη, για να αντιμετωπιστούν όλες οι θεσμικές διαστάσεις του ζητήματος. «Όλοι συνομολογούν ότι το περιστατικό ήρθε στη δημοσιότητα μόλις χθες. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα χάριζε την ευκαιρία. Και ο ΣΥΡΙΖΑ χθες αντέδρασε. Το περιστατικό ήρθε σε γνώση της πολιτείας χθες», πρόσθεσε.

«Η πιάτσα βοούσε»

Ευθεία επίθεση στην κυβέρνηση για την υπόθεση Αυγενάκη εξαπέλυσε και η Μιλένα Αποστολάκη από το ΠΑΣΟΚ, η οποία υποστήριξε πως και ο κυβερνητικός και ο κομματικός μηχανισμός γνώριζαν για το επεισόδιο λίγες ώρες αφότου συνέβη, ενώ λέγοντας πως «η πιάτσα βοούσε τόσες ημέρες», σχολίασε με ειρωνική διάθεση «ποιος θα μπορούσε να φανταστεί ότι τα λαγωνικά του Μαξίμου που αλιεύουν τα πάντα δεν γνώριζαν τι είχε συμβεί».

Κατηγόρησε δε την κυβέρνηση πως επέδειξε σκοπίμως καθυστέρηση και πως θα έπρεπε με δική της πρωτοβουλία, να αποπέμψει «εμπροσθοβαρώς» τον κ. Αυγενάκη. Όπως είπε, «όλα αυτά μαρτυρούν νοσηρή ενοχή σε φίλια πρόσωπα» και« συμβάλλουν στην απαξίωση πολιτικού συστήματος, τροφοδοτείτε συστηματικά και ποικιλοτρόπως».

Πυρά και από το ΚΚΕ, με την Μαρία Κομηνάκα να λέει στον καλεί τον Γιώργο Φλωρίδη να «μην ζητά και τα ρέστα» επειδή η κυβέρνηση έπραξε τα αυτονόητα. «Αυτά ήταν σε γνώση σας από την πρώτη στιγμή και στην κυβέρνηση και στον κομματικό μηχανισμό. Και αναγκαστήκατε να κάνετε την ανάγκη φιλοτιμία μόλις βγήκε το βίντεο», είπε και πρόσθεσε πως σε βίντεο που δημοσίευσε το ΠΑΜΕ, ο «ίδιος νταής κάθεται σούζα μπροστά σε ολιγάρχες».