Market Maven

Ο ΟΟΣΑ για την καταπολέμηση της διαφθοράς στην Ελλάδα, η Aegean και η Lufthansa και η αναδιάρθρωση του δανεισμού της Ικτίνος

Ο ΟΟΣΑ για την καταπολέμηση της διαφθοράς στην Ελλάδα, η Aegean και η Lufthansa και η αναδιάρθρωση του δανεισμού της Ικτίνος
Καλοί στα λόγια…

«Καλοί στα λόγια, αδύναμοι στην πράξη». Αυτόν τον τίτλο θα μπορούσε να έχει το κεφάλαιο της εφετινής έκθεσης του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) για την καταπολέμηση της διαφθοράς, που αναφέρεται στην Ελλάδα. Η ανάλυση που παρέχεται για την Ελλάδα στην έκθεση «OECD Anti-Corruption and Integrity Outlook: Country Fact Sheet 2024» αποκαλύπτει πολλές και μεγάλες αδυναμίες.

Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται, η Εθνική Στρατηγική κατά της Διαφθοράς (ΕΣΚΔ) 2022-2025 στερείται ανάλυσης προβλημάτων με βάση στοιχεία, αλλά και διαγνωστικών εργαλείων, γεγονός που υποδηλώνει κενά στην κατανόηση των βαθύτερων αιτιών και των συγκεκριμένων ζητημάτων που σχετίζονται με τη διαφθορά στην Ελλάδα. Ακόμη, αν και το νομικό πλαίσιο για τη διαχείριση των κινδύνων διαφθοράς είναι θεσμοθετημένο, η εφαρμογή του είναι «σημαντικά ασθενής». Ως παράδειγμα προβάλλεται η έλλειψη στελέχωσης στις Μονάδες Εσωτερικού Ελέγχου και η απουσία εγχειριδίων διαδικασιών ελέγχου.

Επιπλέον, δεν έχουν όλοι οι φορείς διεξαγάγει ασκήσεις αξιολόγησης κινδύνων τα τελευταία τρία χρόνια, κάτι που υποδηλώνει ένα κενό μεταξύ της νομοθεσίας και της πρακτικής και πρόβλημα στη συνολική αποτελεσματικότητα των μέτρων κατά της διαφθοράς. Την ίδια στιγμή ο ΟΟΣΑ επισημαίνει πως παρά το θεσμικό πλαίσιο για τη διαχείριση του lobbying , τα ποσοστά υποβολής δηλώσεων συμφερόντων παραμένουν χαμηλά.

Αλλά και για τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων ο ΟΟΣΑ αναφέρει πως το πλαίσιο έχει αρκετά κενά, όπως η απουσία απαγορεύσεων στις ανώνυμες δωρεές και στις συνεισφορές από ξένους φορείς, αλλά και η απουσία ανώτατου ορίου για τα έξοδα εκλογικής εκστρατείας. Κατά τον ΟΟΣΑ, οι αναφορές για τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων είναι περιορισμένες και δεν υπάρχουν δημοσιευμένες πληροφορίες σχετικά με τον αριθμό των υποθέσεων που σχετίζονται με παραβάσεις των κανονισμών χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων ή με τους τύπους κυρώσεων που επιβλήθηκαν. Είπαμε καλοί στα λόγια…

Η μετοχή της Aegean

H Eurobank Equities σε ανάλυση που έδωσε χθες στη δημοσιότητα αύξησε στα 17,80 ευρώ την τιμή στόχο για την μετοχή της Aegean, από 13,80 ευρώ που ήταν η προηγούμενη εκτίμησή της. Μια αναθεώρηση της τάξης του 29%! Η αναθεώρηση αυτή εδράζεται στην εκτίμηση της χρηματιστηριακής πως το EBITDA της Aegean θα αυξηθεί κατά 10-14% την περίοδο 2025-2026, ήτοι θα ανέλθει στα 438 εκατ. ευρώ το 2025 και στα 462 εκατ. ευρώ το 2026. Η εκτίμηση αυτή στηρίζεται στην παραδοχή πως ο αερομεταφορέας θα πετυχαίνει αύξηση 5% στους επιβάτες κατ΄έτος και θα έχει σταθερά ναύλα.

Ακόμη, εδράζεται στο ότι τα κόστη συντήρησης δεν θα αυξηθούν και ότι η διάρκεια συντήρησης δεν θα είναι μεγαλύτερη από την αναμενόμενη, ότι τα κόστη των καυσίμων δεν θα αυξηθούν απότομα και πως δεν θα υπάρξει οικονομική αστάθεια, ή αλλαγές στο διαθέσιμο εισόδημα ή στις συναλλαγματικές ισοτιμίες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη ζήτηση για αεροπορικά ταξίδια και κατ' επέκταση τα έσοδα και το EBITDA της εταιρείας.

Το πόσο επισφαλής είναι η εκτίμηση της Eurobank Equities προκύπτει από μια χθεσινή είδηση. Χθες η Lufthansa, η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία στην Ευρώπη, ανακοίνωσε πως θα εισάγει μια επιβάρυνση έως και 72 ευρώ ανά πτήση το επόμενο έτος για να καλύψει τα αυξανόμενα κόστη των εναλλακτικών καυσίμων που είναι απαραίτητα για τη μείωση των εκπομπών των αεροσκαφών της. Αντιμέτωπη με αυτά τα κόστη θα βρεθεί και η Aegean, όπως και όλες οι αεροπορικές εταιρείες. Όσοι επενδύουν σε μετοχές αεροπορικών εταιρειών και παρακολουθούν τον δείκτη S&P 500 Passenger Airlines ή το U.S. Global Jets ETF (JETS), το Διαπραγματεύσιμο Αμοιβαίο Κεφαλαίο (ETF) που εστιάζει στη βιομηχανία αερομεταφορών, φαίνεται πως ήδη το γνωρίζουν…

Η αναδιάρθρωση δανεισμού της Ικτίνος

Η εταιρεία Ικτίνος ολοκλήρωσε επιτυχώς την αναδιάρθρωση του δανεισμού της με την Alpha Bank, ενώ έχει ήδη συμφωνήσει το γενικό πλαίσιο αναδιάρθρωσης με την Εθνική Τράπεζα και την Attica Bank, με τις σχετικές συμβάσεις να αναμένονται να υπογραφούν άμεσα. Οι αναδιαρθρώσεις δανεισμού αφορούν συνολικά σε χρεολύσια ομολογιακών δανείων για την περίοδο 2023-2025, συνολικής αξίας 11,049 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, η αναδιάρθρωση με την Alpha Bank καλύπτει χρεολύσια συνολικού ύψους 4,055 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνει α) τη μεταφορά οκτώ δόσεων για την περίοδο 2024-2025, συνολικού ποσού 2,088 εκατ. ευρώ, στη λήξη του δανείου στις 14 Φεβρουαρίου 2029, β) δύο δάνεια συνολικού ποσού 1,964 εκατ. ευρώ, με λήξεις το 2024-2025 που θα εξοφληθούν με νέο τριετές δάνειο που θα ξεκινήσει το 2026 και γ) τη μείωση του spread του βραχυπρόθεσμου δανεισμού στο 2,80% και στα ομολογιακά δάνεια στο 2,5%. Η αναδιάρθρωση δανεισμού με την Εθνική Τράπεζα καλύπτει χρεολύσια συνολικού ύψους 5,834 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνει α) δάνειο 4 εκατ. ευρώ, με λήξη τον Δεκέμβριο του 2024, που θα εξοφληθεί με νέο τετραετές δάνειο που θα ξεκινήσει στις 19 Δεκεμβρίου 2026, β) την καταβολή τριών δόσεων συνολικού ποσού 1,166,7 εκατ. ευρώ, με αρχικές λήξεις στις 29 Δεκεμβρίου 2023, 28 Ιουνίου 2024 και 30 Δεκεμβρίου 2024, που θα γίνει στη λήξη του δανείου στις 30 Ιουνίου 2025 (καταβολή bullet), γ) την καταβολή τεσσάρων δόσεων συνολικού ποσού 666,8 χιλιάδων ευρώ, με αρχικές λήξεις στις 16 Φεβρουαρίου 2024, 16 Μαΐου 2024, 16 Αυγούστου 2024 και 18 Νοεμβρίου 2024, που θα γίνει στη λήξη του δανείου στις 17 Νοεμβρίου 2025 (καταβολή balloon) και δ) τη μείωση του spread του βραχυπρόθεσμου δανεισμού στο 2,25%. Η αναδιάρθρωση δανεισμού που συμφωνήθηκε με την Attica Bank καλύπτει χρεολύσια συνολικού ύψους 1,160 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνει τη μεταφορά οκτώ δόσεων για την περίοδο 2024-2026 στη λήξη του δανείου στις 28 Απριλίου 2028.

Ευέλικτο leasing

H FlexCar, η ελληνική start up των Κωνσταντίνου Νταβάρη και Γιώργου Δεσύλλα που προσφέρει λύσεις ευέλικτου leasing προχώρησε σε μια νέα συνεργασία με το SHOPFLIX. Πλέον οι πελάτες του marketplace μπορούν να αποκτήσουν το αυτοκίνητο που τους ενδιαφέρει με leasing της FlexCar με πολύ απλές και ταχύτατες διαδικασίες.

Σημειώνεται πως η FlexCar έχει συγκεντρώσει από το 2019 έως και σήμερα αθροιστικά 283 εκατ. ευρώ περίπου σε τρεις γύρους χρηματοδότησης και υποστηρίζεται από σημαντικούς επενδυτές στο οικοσύστημα των start up. Σχεδόν το 10% των χρημάτων αυτών έχει επενδυθεί την τελευταία τριετία για την ανάπτυξη του δικτύου της FlexCar στην Ελλάδα. Μάλιστα, η FlexCar Εκμίσθωση και Πώληση Οχημάτων Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία, η ελληνική θυγατρική της κυπριακής FlexCar, προχώρησε προ εβδομάδων και σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Το μετοχικό της κεφάλαιο αυξήθηκε κατά 1,5 εκατ. ευρώ με καταβολή μετρητών, με την έκδοση 1.500.000 κοινών ονομαστικών μετοχών ονομαστικής αξίας 1 ευρώ. Κατόπιν τούτων, το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας ανέρχεται πλέον στο ποσό των 10,58 εκατ. ευρώ.

Το μέρισμα της Metlen

Σήμερα θα γίνει η αποκοπή του μερίσματος της Metlen Energy & Metals και η καταβολή του θα ξεκινήσει στις 2 Ιουλίου 2024. Δικαιούχοι μερίσματος είναι οι μέτοχοι που θα είναι εγγεγραμμένοι στα αρχεία του Συστήματος Άυλων Τίτλων έως και αύριο 27 Ιουνίου 2024. Το τελικό ποσό του μερίσματος διαμορφώνεται στα 1,553 ευρώ ανά μετοχή, ενώ μετά την παρακράτηση φόρου 5%, το καθαρό ποσό που θα λάβουν οι μέτοχοι θα είναι 1,475 ευρώ ανά μετοχή. Ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, ο οποίος είναι κάτοχος 30.764.162 μετοχών της Metlen Energy & Metals θα λάβει συνολικά μέρισμα ύψους 45,3 εκατ. ευρώ!

Αποποίηση Ευθύνης

Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Market Maven προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

# TAGS