Οικονομία

Τα SOS για τη φορολογική μεταχείριση συναλλαγών επί εισηγμένων μετοχών

Τα SOS για τη φορολογική μεταχείριση συναλλαγών επί εισηγμένων μετοχών Φωτογραφία: eurokinissi
Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) εξέδωσε νέα εγκύκλιο η οποία παρέχει σαφείς οδηγίες για τη φορολογική μεταχείριση ειδικού τύπου συναλλαγών επί εισηγμένων μετοχών.

Η εγκύκλιος της ΑΑΔΕ, καλύπτει όλες τις συναλλαγές επί εισηγμένων μετοχών που πραγματοποιούνται είτε εντός χρηματιστηριακών χώρων είτε εκτός αυτών, παρέχοντας οδηγίες για την ορθή φορολογική τους μεταχείριση.

Η εγκύκλιος περιλαμβάνει τις ακόλουθες κατευθυντήριες γραμμές:

  • Η προσωρινή μεταφορά ή ενδοημερήσια μεταβίβαση αξιών (εισηγμένων μετοχών) στο λογαριασμό του ίδιου διαμεσολαβητικού επενδυτικού οίκου, που πραγματοποιείται στο πλαίσιο υλοποίησης συναλλαγών πελατών, δεν θεωρείται πώληση ή δανεισμός. Αντίθετα, χαρακτηρίζεται ως προσωρινή συγκέντρωση αξιών για μεταγενέστερη μεταφορά στους λογαριασμούς των πελατών.
  • Ο φόρος πώλησης υπολογίζεται με συντελεστή 1‰ επί της αξίας πώλησης των μετοχών και βαρύνει τον πωλητή, ανεξάρτητα από την ιθαγένεια και τον τόπο κατοικίας του. Σε περίπτωση που δεν καταχωρίζεται τιμή, ο φόρος υπολογίζεται επί της τιμής κλεισίματος του τίτλου την ημέρα που διενεργήθηκε η συναλλαγή.
  • Κατά τις εξωχρηματιστηριακές συναλλαγές, οι διαμεσολαβητές μπορούν να διατηρούν Προσωρινούς Λογαριασμούς Διακανονισμού, διευκολύνοντας την εκτέλεση πράξεων στους τελικούς δικαιούχους χωρίς να επιβάλλεται φόρος 1‰ στις ενδιάμεσες μεταφορές αξιών.
  • Οι συναλλαγές που σχετίζονται με την παροχή εξασφάλισης με μεταβίβαση τίτλου (collateral) δεν πληρούν τα εννοιολογικά στοιχεία της πώλησης και, συνεπώς, δεν επιβάλλεται φόρος πώλησης. Εάν μετά τη συναλλαγή εξασφάλισης ακολουθήσει πώληση των μετοχών, τότε επιβάλλεται ο αντίστοιχος φόρος.

Η εγκύκλιος διευκρινίζει ότι η προσωρινή μεταφορά αξιών για την εκπλήρωση υποχρεώσεων παράδοσης μετοχών στους δικαιούχους δεν θεωρείται πώληση και δεν υπόκειται σε φόρο 1‰.

Η δημιουργία και εξαγορά πιστοποιητικών θεματοφυλακής ή μεριδίων κεφαλαίου θεωρούνται πώληση και υπόκεινται σε φόρο πώλησης στη μερίδα του επενδυτή που παραδίδει τις μετοχές.