Market Maven

Το παρασκήνιο της διάσωσης των Attica Bank και Παγκρήτιας, η Thrace Polyfilms και η απόδειξη επιτυχίας των πολιτικών ESG της ΔΕΗ

Το παρασκήνιο της διάσωσης των Attica Bank και Παγκρήτιας, η Thrace Polyfilms και η απόδειξη επιτυχίας των πολιτικών ESG της ΔΕΗ

Η λύση ανάγκης

«Η ανάγκη δεν έκανε ποτέ καλά παζαρέματα». Η διάσημη ρήση του Βενιαμίν Φραγκλίνου ταιριάζει γάντι στην περίπτωση της συγχώνευσης της Attica Bank με την Παγκρήτια, την οποία χθες το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας σε επίσημη ανακοίνωσή του την χαρακτήρισε «διάσωση». Αυτό που πληροφορηθήκαμε από την ανακοίνωση του υπουργείου είναι πως η συμφωνία για τους λεόντειους όρους επένδυσης της Thrivest Holding ήταν «λύση ανάγκης», καθώς η διερεύνηση πιθανού διεθνούς επενδυτικού ενδιαφέροντος για την Attica Bank δεν απέφερε τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Πράγματι από το ρεπορτάζ προκύπτει πως το ΤΧΣ ζήτησε από την JP Morgan να διερευνήσει το πιθανό ενδιαφέρον άλλων επενδυτών για συμμετοχή στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank με τουλάχιστον τους ίδιους όρους που συμφωνήθηκαν με την Thrivest. Η JP Morgan πραγματοποίησε μια διαδικασία διερεύνησης επενδυτικού ενδιαφέροντος που κράτησε δύο περίπου εβδομάδες, ωστόσο κανένας ξένος επενδυτικός οίκος με «track record» σε τέτοιου είδους επενδύσεις δεν έδειξε ενδιαφέρον για την Attica Bank. Καθώς κανένας ξένος επενδυτής δεν «αγόρασε» το «όραμα» του πέμπτου τραπεζικού πόλου, η Thrivest Holding κατέστη ο μόνος «Λευκός Ιππότης» και ουσιαστικά μονόδρομος.

Εάν δεν υπήρχε Thrivest

Εάν δεν υπήρχε Thrivest Holding τί θα γινόταν; Η «καυτή πατάτα» θα ήταν στα χέρια του Γιάννη Στουρνάρα, του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος και άμεσου επόπτη των μη συστημικών τραπεζών που «άφησε» την τελευταία τετραετία την κατάσταση να φθάσει στο απροχώρητο και τα δύο τραπεζικά ιδρύματα να χρίζουν διάσωσης. Σε αυτή την περίπτωση θα γινόταν αναγκαστικά επίκληση του άρθρου 145Β του Ν. 4261/2014 που προβλέπει πως με απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδος και με σύμφωνη γνώμη του Συμβουλίου Συστημικής Ευστάθειας, καθίσταται δυνατή η μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων, υποχρεώσεων έναντι καταθετών και συμβατικών σχέσεων ενός πιστωτικού ιδρύματος που λειτουργούσε με άδεια σε «συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές» της χώρας και το οποίο έχει τεθεί σε ειδική εκκαθάριση, σε άλλο νόμιμα λειτουργούν πιστωτικό ίδρυμα.

Έτσι, οι καταθέσεις των Attica Bank – Παγκρήτιας θα μεταφέρονταν σε άλλες τράπεζες, χωρίς να ανοίξει μύτη. Σήμερα η κυβέρνηση υποστηρίζει πως καμία από τις δύο τράπεζες δεν καλύπτει τις προϋποθέσεις του Ν. 4261/2014 περί μεταβίβασης περιουσιακών στοιχείων της εκκαθάρισης. Ωστόσο, αυτό είναι η μισή αλήθεια. Η άλλη μισή αλήθεια είναι πως δεν υπήρξε ποτέ προετοιμασία για το σενάριο αυτό, ώστε να δημιουργηθούν οι κατά το νόμο προϋποθέσεις για την μεταφορά των καταθέσεων των Attica Bank – Παγκρήτιας στις συστημικές τράπεζες. Έτσι, οδηγηθήκαμε στη συγχώνευση των δυο τραπεζών και στον πέμπτο τραπεζικό πόλο, ο οποίος συνολικά από το 2017 θα έχει κοστίσει πάνω από 1,2 δισ. ευρώ στους Έλληνες φορολογουμένους.

Το πράσινο ομόλογο της ΔΕΗ

Η ΔΕΗ δεν θα πληρώσει επιτοκιακό πέναλτι για το πράσινο ομόλογο 500 εκατ. ευρώ που εξέδωσε το 2021, καθώς η μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου (Scope 1) για την χρήση του 2023 ξεπέρασε το στόχο. Υπενθυμίζεται πως η ΔΕΗ είχε υποστεί προσαύξηση κατά 50 μονάδες βάσης (0,5%) στο επιτόκιο των ομολογιών το 2023, καθώς ο στόχος για την μείωση των εκπομπών αερίων του 2022 δεν είχε επιτευχθεί. Το 2023 η ΔΕΗ πέτυχε μείωση 57,81% στις εκπομπές Scope 1 GHG σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2019 και ξεπέρασε τον στόχο για μείωση 57%.

Το 2019, οι εκπομπές της ΔΕΗ ήταν 23.150.683 τόνοι ισοδύναμου CO2. Μέχρι το 2023, αυτό το ποσοστό είχε μειωθεί σε 9.767.787 τόνους ισοδύναμου CO2. Η επίδοση αυτή επαληθεύτηκε από την Ernst & Young (EY), η οποία επιβεβαίωσε ότι τα προαναφερόμενα δεδομένα ήταν ακριβή και σύμφωνα με τα κριτήρια που ορίζονται στις ρήτρες του πράσινου ομολόγου. Η διαδικασία επαλήθευσης της EY περιλάμβανε την ανασκόπηση των εσωτερικών ελέγχων, των αρχείων και των διαδικασιών μέτρησης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου της ΔΕΗ. Δεν βρέθηκαν ουσιαστικές διαφοροποιήσεις και οι περιβαλλοντικές αναφορές της ΔΕΗ κρίθηκαν από την ΕΥ επαληθεύσιμες και αξιόπιστες.

Η Thrace Polyfilms

Επενδυτικό σχέδιο της Thrace Polyfilms, θυγατρικής της Πλαστικά Θράκης, εντάχθηκε στο καθεστώς ενίσχυσης «Μεταποίηση - Εφοδιαστική Αλυσίδα» του αναπτυξιακού νομού. Το επενδυτικό σχέδιο αφορά στην επέκταση της δυναμικότητας της υφιστάμενης μονάδας παραγωγής εκτυπωμένου φυσητού φίλμ από πολυαιθυλένιο της Thrace Polyfilms στη βιομηχανική περιοχή της Ξάνθης. Η επένδυση ύψους 6,20 εκατ. ευρώ θα λάβει ενίσχυση 3,1 εκατ. ευρώ με τη μορφή φορολογικής απαλλαγής. Η εταιρεία Thrace Polyfilms ιδρύθηκε το 2009 με έδρα τη βιομηχανική περιοχή Ξάνθης και κύριο αντικείμενο εργασιών την εμπορία πλαστικών σάκκων απορριμμάτων και παρεμφερών πλαστικών υλικών για οικιακή και επαγγελματική χρήση. Αρχικά ονομαζόταν Thrace Σαράντης Ανώνυμη Βιομηχανική και Εμπορική Εταιρεία. Το 2017 η Πλαστικά Θράκης που διέθετε ήδη το 50% των μετοχών της εταιρείας, αγόρασε από την Σαράντης το υπόλοιπο 50% έγινε η μοναδική της μέτοχος και την μετονόμασε.

Οι επενδύσεις της MEGA PLAST

Από την Ξάνθη πάμε στην Κρήτη και σε επενδυτικό σχέδιο της MEGA PLAST που εντάχθηκε προ ημερών στον αναπτυξιακό νόμο. Η επένδυση, με συνολικό κόστος 5,61 εκατ. ευρώ, στοχεύει στην αναβάθμιση της παραγωγικής διαδικασίας της μονάδας της MEGA PLAST στο Ηράκλειο της Κρήτης, με σκοπό την παραγωγή προηγμένων μεμβρανών συσκευασίας. Η ενίσχυση που θα λάβει η MEGA PLAST ανέρχεται σε 2,69 εκατ. ευρώ και θα δοθεί με τη μορφή φορολογικής απαλλαγής. Αξίζει να σημειωθεί ότι η MEGA PLAST έχει ήδη καταφέρει να υπαχθούν στον αναπτυξιακό νόμο δύο επιπλέον επενδύσεις της. Η πρώτη αφορά επένδυση 13,8 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία νέας βιομηχανικής μονάδας παραγωγής καινοτόμων μεμβρανών συσκευασίας στη θέση Μισοβούνι στη Θήβα. Η δεύτερη επένδυση, ύψους 8,49 εκατ. ευρώ, αφορά στην επέκταση της δυναμικότητας της παλαιάς παραγωγικής μονάδας στη Θήβα.

Νέα δωρεά από την Cenergy Holdings

Η Μαρία Διαμαντοπούλου, η Μόνιμη Αντιπρόσωπος της Ελλάδος στην UNESCO χαίρει ευρείας εκτιμήσεως. Το λέμε αυτό διότι οι δωρεές για τη μερική ανακαίνιση της κατοικίας του Μονίμου Αντιπροσώπου της Ελλάδος στο Παρίσι είναι πολλές και σημαντικές. Εκτός από το Latsco Family Office συμφερόντων της Μαριάννας Λάτση, σε δωρεά για την ανακαίνισης τμήματος της κατοικίας του Μονίμου Αντιπροσώπου της Ελλάδος προχώρησε και η Cenergy Holdings της οικογένειας Στασινόπουλου. Η δωρεά, η οποία προτάθηκε στις 4 Ιουλίου 2024, αφορά στην κάλυψη της δαπάνης των εργασιών ανακαίνισης τμήματος της κατοικίας του Μονίμου Αντιπροσώπου της Ελλάδος, ιδιοκτησίας του Ελληνικού Δημοσίου. Το συνολικό ύψος της δωρεάς ανέρχεται στα 25.332 ευρώ.

Αποποίηση Ευθύνης

Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Market Maven προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.