Market Maven

Το εξάμηνο του ΟΠΑΠ, τα διδάγματα από την Betshop και το στοίχημα των 40 μηνών της Ελένης Βρεττού

Το εξάμηνο του ΟΠΑΠ, τα διδάγματα από την Betshop και το στοίχημα των 40 μηνών της Ελένης Βρεττού Φωτογραφία: eurokinissi
Το εξάμηνο του ΟΠΑΠ

Τα καθαρά έσοδα προ εισφορών (GGR) 1,082 δισ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη 231,6 εκατ. ευρώ που κατέγραψε ο ΟΠΑΠ στο πρώτο εξάμηνο του 2024 συνιστούν αναμφίβολα αξιόλογες επιδόσεις. Οι αναλυτές ωστόσο θα αναμένουν να ακούσουν σήμερα τη Διοίκηση  του ΟΠΑΠ για το πως θα τοποθετηθεί συνολικά επί των οικονομικών αποτελεσμάτων του πρώτου εξαμήνου 2023. Μπορεί τα έσοδα του ΟΠΑΠ από τα αριθμολαχεία, τον αθλητικό στοιχηματισμό και το διαδικτυακό καζίνο να αυξήθηκαν ταχύτερα σε σχέση με πέρυσι, ωστόσο τα έσοδα από τα σκρατς και τα λαχεία και τα VLTs δεν παρουσίασαν ανάλογη εικόνα. Στον τομέα των σκρατς και λαχείων, τα καθαρά έσοδα προ εισφορών για το πρώτο εξάμηνο του 2024 ανήλθαν σε 52,5 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας πτώση 12,8% σε ετήσια βάση σε σύγκριση με τα 60,1 εκατ. ευρώ του πρώτου εξαμήνου του 2023. Το δεύτερο τρίμηνο του 2024, τα GGR από σκρατς και λαχεία διαμορφώθηκαν σε 24,7 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση 16,6% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους. Αυτή η πτώση αποδίδεται κυρίως στην αδύναμη απόδοση του σκρατς και του λαϊκού λαχείου, παρά τις στοχευμένες προωθητικές ενέργειες που πραγματοποιήθηκαν από τον ΟΠΑΠ. Ομοίως, τα καθαρά έσοδα προ εισφορών από τα VLTs κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2024 μειώθηκαν σε 80 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας πτώση 1,2% σε ετήσια βάση από τα 81 εκατ. ευρώ του αντίστοιχου τριμήνου του 2023, εξαιτίας των συνεχιζόμενων πληθωριστικών πιέσεων που επηρεάζουν το διαθέσιμο εισόδημα των καταναλωτών. Οι αναλυτές λοιπόν θα θέλουν να ακούσουν σήμερα από τον CEO του ΟΠΑΠ Jan Karas το εάν οι αρρυθμίες αυτές είναι παροδικές και πως θα αντιμετωπισθούν.

Τα διδάγματα από την Betshop

Η υπόθεση της Betshop, της οποίας οι άδειες διεξαγωγής παιγνίων ανακλήθηκαν προσφάτως από την Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ), λόγω της κατάσχεσης του τραπεζικού λογαριασμού των παικτών της στοιχηματικής από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), αποτέλεσε εφαλτήριο προκειμένου η ΕΕΕΠ να εισηγηθεί αλλαγές στο υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο. Η Betshop χρωστάει σήμερα 1,286 εκατ. ευρώ σε 177.135 παίκτες. Εξ αυτών 542 παίκτες έχουν απαιτήσεις που κυμαίνονται από 500 έως 25.000 ευρώ. Οι οφειλές αυτές θα καλυφθούν από δύο εγγυητικές επιστολές καλής εκτέλεσης ύψους 1,2 εκατ. ευρώ που είχε καταθέσει η Betshop στην ΕΕΕΠ και οι οποίες κατάπεσαν λόγω ότι η εταιρεία δεν τήρησε τις νόμιμες υποχρεώσεις της και δεν προέβη στην άμεση καταβολή κερδών σε παίκτες λόγω παύσης της δραστηριότητάς της. Αν και υπήρχαν πληροφορίες πως λόγω τους ύψους της επίδικης οφειλής (40 εκατ. ευρώ) η υπόθεση της Betshop έχει σταλεί από την ΑΑΔΕ και στην Αρχή για το Ξέπλυμα Χρήματος, πληροφορίες από την ΕΕΕΠ αναφέρουν πως δεν έχουν υπάρξει ακόμη ενέργειες σε βάρος της μαλτέζικης Betshop, B2B Gaming Services Limited ή του επικεφαλής της Betshop Γαβριήλ Χαλεπλή από την Αρχή για το Ξέπλυμα. Κατά τις ίδιες πηγές, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων Δημήτρης Ντζανάτος, έχει αναθέσει σε ειδική ομάδα εργασίας με επικεφαλής έγκριτο ακαδημαϊκό τη διατύπωση προτάσεων, ώστε να μην επαναληφθεί στο μέλλον αντίστοιχο περιστατικό με αυτό της Betshop. Οι εισηγήσεις της ομάδας εργασίας συγκλίνουν σε αλλαγές στη νομοθεσία, ώστε αφενός να επιτρέπεται η μεταφορά πελατολογίου από μια στοιχηματική που έχει πρόβλημα σε μια άλλη στοιχηματική που είναι φερέγγυά και αφετέρου να προβλέπεται η υποχρεωτική ασφάλιση των στοιχηματικών για κινδύνους αθέτησης πληρωμών, με τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις να παίζουν το ρόλο του «Συνεγγυητικού Κεφαλαίου Εξασφάλισης Στοιχηματικών Υπηρεσιών».

Το στοίχημα των 40 μηνών

«Κοσμογονία» αναμένεται να επέλθει μέσα στους επόμενους 40 μήνες στη νέα τράπεζα που θα προκύψει από τη συγχώνευση της Attica Bank με την Παγκρήτια Τράπεζα, σύμφωνα με τα φιλόδοξα σχέδια που παρουσίασε η διευθύνουσα σύμβουλος της Attica Bank, Ελένη Βρεττού, στη χθεσινή Γενική Συνέλευση του πιστωτικού ιδρύματος. Σύμφωνα με την παρουσίαση που έκανε η κ. Βρεττού οι ενήμερες χορηγήσεις της νέας τράπεζας αναμένεται να αυξηθούν από τα 2,3 δισ. ευρώ το 2023 σε πάνω από 7 δισ. ευρώ το 2027, σημειώνοντας άνοδο της τάξης του 204%. Αντίστοιχα, οι καταθέσεις εκτιμάται ότι θα υπερδιπλασιαστούν, από 5,8 δισ. ευρώ το 2023 σε περισσότερα από 11 δισ. ευρώ το 2027, με ποσοστιαία αύξηση 89,7%. Φιλόδοξοι είναι και οι στόχοι για τα κέρδη προ προβλέψεων, τα οποία από 43 εκατ. ευρώ το 2023 αναμένεται να ξεπεράσουν τα 250 εκατ. ευρώ το 2027, καταγράφοντας εντυπωσιακή αύξηση κατά 481%. Κατά τις εκτιμήσεις της Διοίκησης της Attica Bank η νέα τράπεζα αναμένεται να επιτύχει απόδοση κεφαλαίων (RoTE) άνω του 22% το 2027, από 0% το 2023. Παράλληλα, υπολογίζεται μεγάλη μείωση του δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPE) από 56% το 2023 στο 3% το 2027, κάτι που θα γίνει μέσα από την ένταξη στον Ηρακλή ΙΙΙ. Τέλος, η κεφαλαιακή επάρκεια της τράπεζας προβλέπεται να ενισχυθεί, από 12,3% το 2023 σε 15,4% το 2027, επιτυγχάνοντας αύξηση 25,2%.

Οι άγνωστες παράμετροι

Όσο ταλέντο και όρεξη για δουλειά και εάν έχει η Διοικητική ομάδα της Attica Bank και όσο και εμπιστοσύνη και στήριξη να απολαμβάνει από την Thrivest Holdings και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), ο φιλόδοξος σχεδιασμός των επόμενων 40 μηνών προϋποθέτει και συνθήκες που δεν είναι υπό τον άμεσο έλεγχο της ομάδας της κ. Βρεττού. Ενδεικτικά, η γενικότερη κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και το ευρύτερο μακροοικονομικό περιβάλλον θα διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο ειδικά για το πως θα εξελιχθούν οι καταθέσεις και οι χορηγήσεις της νέας τράπεζας. Ανεξαρτήτως μακροοικονομικού περιβάλλοντος, η νέα τράπεζα θα πρέπει να διαχειριστεί αποτελεσματικά τον πιστωτικό κίνδυνο και να διασφαλίσει ότι οι νέες χορηγήσεις θα παραμείνουν ενήμερες. Προς αυτή τη κατεύθυνσή η δημιουργία ισχυρών μηχανισμών για την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας των δανειοληπτών θα είναι κρίσιμη, με το παρελθόν της Attica Bank να φέρνει δυσάρεστους συνειρμούς στο μέτωπο αυτό. Παράλληλα, η συνεχιζόμενη στήριξη από την κυβέρνηση και η συνεργασία με τις ρυθμιστικές αρχές θα είναι καίριας σημασίας, ενώ ρόλο στο μετασχηματισμό της τράπεζας θα διαδραματίσουν και τα ευρωπαϊκά προγράμματα χρηματοδότησης, στα οποία ήδη η Διοικητική ομάδα της Attica Bank επιδιώκει να έχει συμμετοχή.

Η κλωστοϋφαντουργία Βαρβαρέσος

Το πρόσφατο λουκέτο στην κλωστοϋφαντουργία Βαρβαρέσος, μια από τις παλαιότερες και πιο σημαντικές επιχειρήσεις του κλάδου με έδρα τη Νάουσα, είναι ένα γεγονός που αντανακλά βαθιά τις προκλήσεις και τις αδυναμίες της ελληνικής κλωστοϋφαντουργίας. Ιδρυμένη το 1974, με τις ρίζες της να φτάνουν έως το 1908, η Βαρβαρέσος ΑΕ αποτέλεσε για δεκαετίες σύμβολο της βιομηχανικής ανάπτυξης στην περιοχή. Ωστόσο, παρά τη μακρόχρονη ιστορία και την προσφορά της στον κλάδο, η εταιρεία δεν κατάφερε να αντέξει τις οικονομικές πιέσεις και οδηγήθηκε σε οριστικό κλείσιμο πριν από τέσσερις μήνες, λίγο πριν συμπληρώσει τα 50 χρόνια της. Το κλείσιμο της επιχείρησης δεν ήταν απλώς μια οικονομική απώλεια, αλλά ένα σοβαρό πλήγμα για τους 120 εργαζόμενους που απέμειναν, οι οποίοι βρέθηκαν ξαφνικά αντιμέτωποι με την ανεργία και τη διεκδίκηση οφειλών που φτάνουν τα 7 εκατομμύρια ευρώ. Οι εργαζόμενοι αυτοί, που για χρόνια προσέφεραν τις υπηρεσίες τους υπό δύσκολες συνθήκες και με πολλές υποσχέσεις για την επιβίωση της επιχείρησης, τώρα βρίσκονται σε μια εξαιρετικά δεινή οικονομική κατάσταση, αναζητώντας το δίκιο τους και τα χρήματα που τους οφείλονται. Η απόφαση της κυβέρνησης να χορηγήσει έκτακτη οικονομική ενίσχυση ύψους 1.000 ευρώ σε κάθε πρώην εργαζόμενο της Βαρβαρέσος ΑΕ, που είναι εγγεγραμμένος άνεργος στο Ψηφιακό Μητρώο της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης, είναι μια προσπάθεια να προσφέρει άμεση ανακούφιση στους πληγέντες. Αυτή η ενίσχυση, η οποία χορηγείται επίσης σε όσους εργαζόμενους είχαν ασκήσει το δικαίωμα επίσχεσης εργασίας, δείχνει την πρόθεση της πολιτείας να παρέμβει σε αυτή την κρίσιμη στιγμή. Ωστόσο, το ποσό των 1.000 ευρώ, αν και καλοδεχούμενο, δεν μπορεί να καλύψει τις τεράστιες οικονομικές ανάγκες και τις εκκρεμότητες των εργαζομένων.

Αποποίηση Ευθύνης

Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Market Maven προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.