Market Maven

Οι υπογραφές για την Αττική Οδό, νέο «STOP» για το Χρηματιστήριο Αθηνών και το καταστατικό της Eurobank

Οι υπογραφές για την Αττική Οδό, νέο «STOP» για το Χρηματιστήριο Αθηνών και το καταστατικό της Eurobank
Οι υπογραφές για την Αττική Οδό

Θέμα εβδομάδων θεωρείται πλέον η υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης της εκμετάλλευσης της Αττικής Οδού, μετά την ολοκλήρωση του προσυμβατικού ελέγχου από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Ανάδοχος του έργου είναι η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η οποία αναμένεται να παραλάβει την Αττική Οδό τους πρώτους μήνες του 2025. Ωστόσο, στόχος είναι η είσπραξη του τιμήματος των 3,27 δισ. ευρώ να γίνει πριν από το τέλος του 2024.

Σημειώνεται ότι η υφιστάμενη σύμβαση λήγει τον Οκτώβριο, ενώ μέχρι να αλλάξει χέρια η Αττική Οδός το 2025, ο αστικός αυτοκινητόδρομος θα επιστρέψει στο Δημόσιο, με τα έσοδα από τα διόδια να περιέρχονται στα κρατικά ταμεία. Κατά τη διάρκεια αυτού του διαστήματος, δηλαδή μεταξύ της λήξης της υφιστάμενης σύμβασης και της μεταβίβασης της Αττικής Οδού στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, δεν αποκλείεται η λειτουργία του αυτοκινητοδρόμου να ανατεθεί στον σημερινό παραχωρησιούχο.

Νέο «STOP» για το Χρηματιστήριο

Σε «μακρά αναμονή» μπαίνει η Διοίκηση του Χρηματιστηρίου Αθηνών σε σχέση με την αναβάθμιση της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς. Μετά από το «STOP» που είδε από την MSCI τον Ιούνιο, με τη μη υπαγωγή στη λίστα παρακολούθησης για αναβάθμιση από τις αναδυόμενες στις ανεπτυγμένες αγορές, το Χρηματιστήριο Αθηνών εισέπραξε και δεύτερο «STOP».

Ο πάροχος δεικτών S&P DJI, ο οποίος είχε βάλει το Χρηματιστήριο Αθηνών σε λίστα παρακολούθησης για αναβάθμιση εφέτος, ανέβαλε την απόφασή του και το έθεσε σε λίστα παρακολούθησης για αναβάθμιση το 2025. Γιατί έγινε αυτό; Οι λόγοι είναι αρκετοί. Αρχικά η ρευστότητα της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς. Οι πάροχοι δεικτών εξετάζουν αν υπάρχουν αρκετοί επενδυτές και όγκος συναλλαγών στην αγορά για να διασφαλιστεί η ρευστότητα. Χαμηλή ρευστότητα μπορεί να σημαίνει δυσκολία στην πραγματοποίηση συναλλαγών χωρίς σημαντικές διακυμάνσεις στις τιμές. Ένας δεύτερος λόγος είναι η διαφάνεια των συναλλαγών και οι πρακτικές εταιρικής διακυβέρνησης. Οι πάροχοι δεικτών εξετάζουν αν υπάρχουν επαρκείς κανονισμοί για να διασφαλιστεί η διαφάνεια και η σωστή διακυβέρνηση των εταιρειών που είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο. Ελλείψεις σε αυτόν τον τομέα μπορούν να προκαλέσουν καθυστερήσεις. Το νομοθετικό και ρυθμιστικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία του χρηματιστηρίου παίζει επίσης ρόλο, καθώς πρέπει να είναι σε ευθυγράμμιση με τα διεθνή πρότυπα. Αν υπάρχουν ελλείψεις οι πάροχοι δεικτών μπορεί να διστάζουν να προχωρήσουν σε αναβάθμιση.

Η Μασούτης και τα drones

Σε μια δωρεά μεγάλης χρησιμότητας και αξίας προχώρησε η Διαμαντής Μασούτης ΑΕ. Η βορειοελλαδίτικη εταιρεία λιανικού εμπορίου συνομολόγησε σύμβαση με το Ελληνικό Δημόσιο και την Vanguard Security ΙΚΕ για την παροχή από την τελευταία υπηρεσιών μίσθωσης συστήματος μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones), με στόχο την εναέρια επιτήρηση επιλεγμένων περιαστικών δασικών περιοχών για την πρόληψη δασικών πυρκαγιών και την κάλυψη επιχειρησιακών αναγκών του Πυροσβεστικού Σώματος κατά την αντιπυρική περίοδο του 2024. Η σύμβαση, αξίας 30.000 ευρώ (μη συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ), θα έχει διάρκεια έως τις 15 Σεπτεμβρίου 2024. Η έγκριση της σύμβασης υπογράφηκε από τους υπουργούς Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη, Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια και τον υφυπουργό Οικονομικών Χρίστο Δήμα.

Η νέα εθνική ταυτότητα

Στην υπογραφή σύμβασης δωρεάς 466.000 ευρώ προχώρησαν το Ελληνικό Δημόσιο και το Κοινωφελές Ίδρυμα Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης. Η δωρεά θα διατεθεί για το σχεδιασμό της νέας εθνικής ταυτότητας της Ελλάδας, την οργάνωση της στρατηγικής επικοινωνίας της, καθώς και την παραγωγή οπτικοακουστικού και ηλεκτρονικού προωθητικού υλικού για την υποστήριξη διαφημιστικής εκστρατείας. Η συγκεκριμένη σύμβαση εντάσσεται στις προσπάθειες της κυβέρνησης για την ενίσχυση της διεθνούς εικόνας της χώρας και την αποτελεσματικότερη προώθηση της Ελλάδας στο εξωτερικό. Η έγκριση της δωρεάς επικυρώθηκε με την υπογραφή των υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωνσταντίνου Χατζηδάκη, Επικρατείας Άκη Σκέρτσου και του υφυπουργού Οικονομικών Χρίστου Δήμα.

Το καταστατικό της Eurobank

Στις 2 Αυγούστου 2024 καταχωρίστηκε στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο η τροποποίηση του καταστατικού της Eurobank, στη βάση των αλλαγών που αποφασίστηκαν στη Γενική Συνέλευση των μετόχων της εταιρείας στις 23 Ιουλίου 2024. Μεταξύ άλλων προβλέπεται πως το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας μειώνεται κατά 11.457.748,06 ευρώ, με την ακύρωση 52.080.673 ιδίων μετοχών της εταιρείας, κάθε μία ονομαστικής αξίας 0,22 ευρώ, οι οποίες είχαν αποκτηθεί από την εταιρεία στο πλαίσιο επαναγοράς μετοχών από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Η μείωση αυτή πραγματοποιήθηκε με την ακύρωση των μετοχών συνολικής ονομαστικής αξίας ίσης με τη μείωση. Μετά από αυτή τη μείωση, το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας περιορίζεται σε 806.167.802,88 ευρώ και ο συνολικός αριθμός των μετοχών σε 3.664.399.104, κάθε μία ονομαστικής αξίας 0,22 ευρώ.

Αποποίηση Ευθύνης

Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Market Maven προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.