Market Maven

Η ελάχιστη παγκόσμια πραγματική φορολογία του ΟΤΕ, οι εθελουσίες αποχωρήσεις και η απόφαση για την εξαγωγή προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης από την Ελλάδα

Η ελάχιστη παγκόσμια πραγματική φορολογία του ΟΤΕ, οι εθελουσίες αποχωρήσεις και η απόφαση για την εξαγωγή προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης από την Ελλάδα
Τα φορολογικά μέτωπα του ΟΤΕ

Πλήθος αποκαλυπτικών πληροφοριών για τα φορολογικά του ομίλου ΟΤΕ εμπεριέχονται στην εξαμηνιαία έκθεση της εισηγμένης, με την πλέον σημαντική πληροφόρηση να σχετίζεται με την παγκόσμια ελάχιστη φορολογία του ομίλου. Αρχικά η εξαμηνιαία έκθεση αποκαλύπτει πως το 2024 ολοκληρώθηκε ο φορολογικός έλεγχος για τη χρήση 2018 για τις εταιρείες ΟΤΕ και OTE GLOBE, από τον οποίο προέκυψαν πρόσθετοι φόροι και πρόστιμα ύψους 0,8 εκατ. ευρώ και 1,1 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Παράλληλα, αναφέρεται πως με αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας επί αιτήσεων αναίρεσης που υπέβαλε ο ΟΤΕ, έγινε δεκτή η επιστροφή φόρων αλλοδαπής 2,3 εκατ. ευρώ από τον οφειλόμενο φόρο εισοδήματος των χρήσεων 2010 και 2011.

Το ποσό αυτό διακανονίστηκε με τρέχουσες υποχρεώσεις φόρου εισοδήματος. Όπως σημειώνεται, ο φόρος εισοδήματος πληρωτέος για τον όμιλο την 30η Ιουνίου 2024 ανήλθε συνολικά σε 121,8 εκατ. ευρώ. Αυτό που έχει ειδικό ενδιαφέρον για τους επενδυτές είναι το τί μέλλει γενέσθαι με την παγκόσμια ελάχιστη φορολογία του ομίλου ΟΤΕ. Η Διοίκηση της εισηγμένης αναφέρει πως «παρά την πολυπλοκότητα των νέων διατάξεων, αναμένεται ότι δεν θα προκύψουν πρόσθετες φορολογικές υποχρεώσεις για την εταιρεία και τον όμιλο στις χώρες όπου δραστηριοποιείται, είτε αποδεικνύοντας ότι πληροί τα προσωρινά κριτήρια ασφαλούς λιμένα, είτε παρέχοντας στοιχεία για την ελάχιστη φορολογία βάσει λεπτομερών υπολογισμών σύμφωνα με τις διατάξεις του GLoBE».

Οι εθελουσίες αποχωρήσεις

Στο πρώτο εξάμηνο του 2024, ο Όμιλος ΟΤΕ και η εταιρεία ΟΤΕ ΑΕ προχώρησαν στην υλοποίηση προγραμμάτων εθελούσιας αποχώρησης, με το σχετικό κόστος να ανέρχεται σε 28,6 εκατ. ευρώ για τον όμιλο και σε 13,2 εκατ. ευρώ για την εταιρεία. Το αντίστοιχο κόστος για το πρώτο εξάμηνο του 2023 ήταν 26,6 εκατ. ευρώ για τον όμιλο και 6,6 εκατ. ευρώ για την εταιρεία. Τα ποσά που πληρώθηκαν το πρώτο εξάμηνο του 2024 για τα προγράμματα εθελούσιας αποχώρησης ανήλθαν σε 26,3 εκατ. ευρώ για τον όμιλο και 12,6 εκατ. ευρώ για την εταιρεία, σε σύγκριση με 5 εκατ. ευρώ και 2,7 εκατ. ευρώ αντίστοιχα για το πρώτο εξάμηνο του 2023. Η αύξηση του κόστους των προγραμμάτων εθελούσιας αποχώρησης ήταν περίπου 7,52% για τον όμιλο και 100% για την εταιρεία. Η αύξηση των πληρωθέντων ποσών για τα προγράμματα εθελούσιας αποχώρησης ήταν 426% για τον όμιλο και περίπου 366,67% για την εταιρεία.

Η φαρμακευτική κάνναβη

Μια νέα απόφαση του υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη για τους όρους και τις προϋποθέσεις για την παραγωγή, κυκλοφορία και κυρίως την εξαγωγή τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης δημοσιεύθηκε Αυγουστιάτικα στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Αυτό δεν αποτελεί είδηση. Η υπογραφή του Άδωνι Γεωργιάδη κοσμεί τις περισσότερες εκ των υπουργικών αποφάσεων για την φαρμακευτική κάνναβη, στην οποία έχει αναπτύξει ειδικότητα.

Η είδηση είναι πως η απόφαση αποσαφηνίζει πλήρως το νομικό πλαίσιο για την εξαγωγή φαρμακευτικών προϊόντων κάνναβης, ενισχύοντας έτσι την παρουσία της Ελλάδας στη διεθνή αγορά φαρμακευτικής κάνναβης. Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, οι οικονομικοί φορείς που επιθυμούν να εξάγουν τελικά προϊόντα φαρμακευτικής κάνναβης θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ), συνοδευόμενη από λεπτομερή φάκελο πληροφοριών που θα περιλαμβάνει την ονομασία του προϊόντος, την ποιοτική και ποσοτική σύνθεση, τη διαδικασία παραγωγής, τις προδιαγραφές ελέγχου ποιότητας και την περιγραφή συσκευασίας.

Οι αιτούντες πρέπει επιπλέον να προσκομίζουν υπεύθυνη δήλωση που να περιγράφει τη φαρμακοτεχνική μορφή, την ποιοτική και ποσοτική σύνθεση, καθώς και την περιεκτικότητα του προϊόντος. Επίσης, απαιτείται τεκμηριωμένη συμφωνία της φυτικής δρόγης (άνθους κάνναβης) με τη σχετική μονογραφία της ευρωπαϊκής φαρμακοποιίας ή της εθνικής μονογραφίας της χώρας εισαγωγής, καθώς και περιγραφή της παραγωγικής διαδικασίας του αποξηραμένου άνθους και επικύρωση της αξιοπιστίας της. Η άδεια παραγωγής για εξαγωγή θα χορηγείται από τον ΕΟΦ και θα ισχύει για τρία χρόνια, με δυνατότητα ανανέωσης μετά από αίτηση του κατόχου, συνοδευόμενη από την οικεία τεκμηρίωση και επαναξιολόγηση της σχέσης κινδύνου-οφέλους.

Η Coca-Cola HBC

Οι συναλλαγματικές ισοτιμίες επηρέασαν τα αποτελέσματα της Coca-Cola HBC κατά το πρώτο εξάμηνο του 2024. Η εταιρεία αντιμετώπισε δυσμενείς συναλλαγματικές διακυμάνσεις σε αγορές όπως η Νιγηρία και η Αίγυπτος, γεγονός που συνέβαλε σε μείωση του περιθωρίου κερδοφορίας κατά 30 μονάδες βάσης. Επιπλέον, η αδυναμία των νομισμάτων στις αναδυόμενες αγορές οδήγησε σε αύξηση των λειτουργικών εξόδων κατά 8,7%, επηρεάζοντας αρνητικά τον ισολογισμό. Τα υψηλότερα χρηματοοικονομικά έξοδα που σχετίζονται με τις συναλλαγματικές ισοτιμίες συνέβαλαν επίσης στην πτώση της συγκρίσιμης κερδοφορίας ανά μετοχή στα 1,04 ευρώ ανά μετοχή. Συνολικά, οι δυσμενείς συναλλαγματικές μεταβολές στις αναδυόμενες αγορές επηρέασαν και μπορεί να συνεχίσουν να επηρεάζουν τις επιδόσεις της εισηγμένης.

Οι εξελίξεις στην betshop

Στα δικαστήρια, στις εφορίες και στην Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων τρέχει εν μέσω θέρους ο Διευθύνων Σύμβουλος της B2B Gaming Services Γαβριήλ Χαλεπλής, που διαχειρίζεται την στοιχηματική πλατφόρμα betshop.gr. Μπορεί ο κ. Χαλεπλής να εξασφάλισε από το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών προσωρινή διαταγή αναστολής εκτέλεσης της απόφασης του Κέντρου Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων (Κ.Ε.ΜΕ.ΕΠ.) με την οποία δεσμεύθηκε προ μηνός ο τραπεζικός λογαριασμός πελατών που διατηρεί η B2B Gaming Services στην Τράπεζα Πειραιώς, λόγω μεγάλων βεβαιωμένων χρεών της εταιρείας στο Δημόσιο, ωστόσο αυτό δεν οδηγεί αυτόματα στην επαναλειτουργία της betshop.gr. Γιατί; Διότι παρά την απόφαση του Διοικητικού Εφετείου, η ΑΑΔΕ είχε προλάβει και είχε σηκώσει τα χρήματα των πελατών από τον λογαριασμό που τηρεί η B2B Gaming Services στην Τράπεζα Πειραιώς. Κατά πληροφορίες αναζητούνται «λύσεις – γέφυρα» για να καταβληθούν τα οφειλόμενα στους πελάτες της betshop.gr, με όλο το βάρος των συνεννοήσεων να έχει πέσει στην Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων.

Αποποίηση Ευθύνης

Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Market Maven προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.