Market Maven

«Ξεπάγωσε» η δωρεά του International Foundation For Greece για τη Δήλο, η Leader και το Diorama II και η καθυστερημένη δημοσίευση για την Unison

«Ξεπάγωσε» η δωρεά του International Foundation For Greece για τη Δήλο, η Leader και το Diorama II και η καθυστερημένη δημοσίευση για την Unison

Ξεπάγωσε η δωρεά για τη Δήλο

Μετά από αναβολή 31 μηνών εγκρίθηκε ξανά από την υπουργό Πολιτισμού Λία Μενδώνη το στρατηγικό σχέδιο (master plan) για την ολοκληρωμένη διαχείριση του αρχαιολογικού χώρου της Δήλου, καθώς και τη μελέτη για την ανέγερση του νέου αρχαιολογικού μουσείου του νησιού. Το έργο θα χρηματοδοτηθεί εξολοκλήρου από το Κοινωφελές Ίδρυμα International Foundation For Greece, της οικογένειας Λεβέντη.

Αρχικά η απόφαση για τη χορηγία του Κοινωφελούς Ιδρύματος International Foundation for Greece σε σχέση με τη Δήλο είχε υπογραφεί στις 24 Δεκεμβρίου 2021, ωστόσο είχε ανακληθεί λόγω της πολύκροτης υπόθεσης που είχε ανακύψει με τις καταγγελίες της Γεωργία Μπίκα σε βάρος του Βασίλη Λεβέντη. Σε εκείνο το χρόνο, η απόφαση της ηγεσίας του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, ήταν να «παγώσει» τη δωρεά έως ότου αποφανθεί η Δικαιοσύνη.

Αυτό διότι ο Βασίλης Λεβέντης, μαζί με τον αδερφό του Ευαγόρα και την μητέρα τους Ασπασία Αλγιαννάκη – Λεβέντη, μετέχουν στο Διοικητικό Συμβούλιο του International Foundation for Greece, το οποίο κάνει και τη δωρεά για το master plan και το νέο αρχαιολογικό μουσείο της Δήλου. Η Δικαιοσύνη αποφάνθηκε για την υπόθεσή Μπίκα και έτσι η Λία Μενδώνη υπέγραψε ξανά προ ημερών την απόφαση για την εκπόνηση του στρατηγικού σχεδίου ολοκληρωμένης διαχείρισης του αρχαιολογικού χώρου Δήλου και τη μελέτη για την ανέγερση του νέου αρχαιολογικού μουσείου Δήλου, μέσω της δωρεάς του ιδρύματος της οικογένειας Λεβέντη προς το Ελληνικό Δημόσιο.

Έτσι, τους επόμενους μήνες, θα εκπονηθεί το στρατηγικό σχέδιο ολοκληρωμένης διαχείρισης για τον αρχαιολογικό χώρο της Δήλου και η μελέτη για την ανέγερση του νέου αρχαιολογικού μουσείου. Οι πρώτες φάσεις θα περιλαμβάνουν τοπογραφικές και γεωτεχνικές εργασίες, ακολουθούμενες από αρχιτεκτονικές και στατικές μελέτες, καθώς και διερευνητικές εργασίες για την αξιολόγηση της στατικότητας. Παράλληλα, θα συνταχθεί η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, που είναι απαραίτητη για την έκδοση οικοδομικής άδειας. Όλες οι εργασίες θα υλοποιηθούν με τη συνεργασία των αρμόδιων υπηρεσιών του υπουργείου Πολιτισμού και υπό την επίβλεψη των αρμόδιων συμβουλίων.

Δωδεκάμηνη καθυστέρηση

Πριν ένα χρόνο, και για την ακρίβεια στις 3 Αυγούστου 2023, όταν ακόμη η Μυτιληναίος δεν είχε μετονομαστεί σε Metlen, η Επιτροπή Ανταγωνισμού είχε εγκρίνει την απόκτηση αποκλειστικού ελέγχου της εισηγμένης επί της εταιρείας Unison Facility Services, κρίνοντας πως «δεν προκαλεί σοβαρές αμφιβολίες όσον αφορά τη συμβατότητά της με τις απαιτήσεις του ανταγωνισμού».

Η Unison, θυγατρική της Metlen από πέρυσι, προσφέρει υπηρεσίες διαχείρισης εγκαταστάσεων (facility management), προσωρινής απασχόλησης και εύρεσης εργασίας, με κύρια δραστηριότητα στην ελληνική αγορά.

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού εξέτασε εάν η συγκέντρωση θα μπορούσε να περιορίσει τον ανταγωνισμό στις παραπάνω αγορές και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχουν οριζόντιες επικαλύψεις, καθώς δεν υπάρχει άμεσος ανταγωνισμός μεταξύ των δραστηριοτήτων της Μυτιληναίος και της Unison.

Επίσης, δεν παρατηρήθηκαν κάθετες σχέσεις που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την αγορά, δεδομένου ότι οι δύο εταιρείες δεν δραστηριοποιούνται σε προηγούμενες ή επόμενες βαθμίδες της ίδιας αλυσίδας αξίας. Γιατί αναφερόμαστε στην απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού της 3ης Αυγούστου 2023; Διότι δημοσιεύθηκε (μόλις) προχθές στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, ήτοι με καθυστέρησή δώδεκα μηνών!

Η Leader και το Diorama II

Τους τελευταίους οκτώ μήνες, η εταιρεία τροφίμων Leader έχει βιώσει σημαντικές αλλαγές μετά την είσοδο του επενδυτικού κεφαλαίου Diorama II της Deca Investments στο μετοχικό της κεφάλαιο. Το Diorama II απέκτησε το 80% της Leader, ενώ ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, Αθανάσιος Γιαννακάκος, διατήρησε το 20% των μετοχών.

Η Leader, γνωστή για την αντιπροσώπευση, αποθήκευση, διανομή και εμπορία γαλακτοκομικών και τυροκομικών προϊόντων, αντιμετώπισε οικονομικές προκλήσεις το 2023, καταγράφοντας μείωση 15% στον κύκλο εργασιών, ο οποίος ανήλθε στα 67,7 εκατ. ευρώ, και τα κέρδη προ φόρων μειώθηκαν στα 4,73 εκατ. ευρώ από τα 9,48 εκατ. ευρώ το προηγούμενο έτος.

Παρά τις δυσκολίες, η εταιρεία κατέβαλε προμέρισμα ύψους 3,05 εκατ. ευρώ στους μετόχους. Για την επένδυσή του, το Diorama II χρησιμοποίησε ως όχημα την εταιρεία Yellow Holding Μονοπρόσωπη ΑΕ, η οποία είχε προηγουμένως εξαγοράσει τον έλεγχο της Leader. Πριν από τέσσερις μήνες, η Leader προχώρησε στην απορρόφηση της Yellow Holding, ολοκληρώνοντας μια σημαντική εταιρική συγχώνευση.

Πριν τη συγχώνευση, η Leader είχε μετοχικό κεφάλαιο ύψους 5,097 εκατ. ευρώ, διαιρεμένο σε 9.440.000 κοινές μετοχές, ενώ η Yellow Holding είχε μετοχικό κεφάλαιο 18,8 εκατ. ευρώ, με 18.800.000 μετοχές. Μετά την απορρόφηση, οι μετοχές που κατείχε η Yellow Holding στη Leader, και αντιπροσώπευαν το 87,79% των μετοχών της, ακυρώθηκαν, οδηγώντας σε μείωση του μετοχικού κεφαλαίου της Leader κατά 4,475 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, το μετοχικό κεφάλαιο της Leader αυξήθηκε κατά 2,49 εκατ. ευρώ, καθώς προστέθηκε η εύλογη αξία της απορροφώμενης εταιρείας. Αυτή η αύξηση κεφαλαίου επιτεύχθηκε με την έκδοση 4.610.496 νέων μετοχών, οι οποίες δόθηκαν στον μέτοχο της Yellow Holding με τιμή διάθεσης 4,0488 ευρώ ανά μετοχή, και με σχέση ανταλλαγής 1 μετοχή της Leader προς 4,0776 μετοχές της απορροφώμενης εταιρείας.

Η διαφορά μεταξύ της τιμής διάθεσης και της ονομαστικής αξίας των νέων μετοχών, ύψους 16,177 εκατ. ευρώ, καταχωρήθηκε στον λογαριασμό «Διαφορά από έκδοση μετοχών υπέρ το άρτιο». Τελικά, το μετοχικό κεφάλαιο της Leader διαμορφώθηκε στα 3,112 εκατ. ευρώ, διαιρεμένο σε 5.763.120 κοινές μετοχές ονομαστικής αξίας 0,54 ευρώ.

Αεροπλάνα και βαπόρια

Σημαντικές αλλαγές έρχονται στον τομέα των αεροπορικών και θαλάσσιων μεταφορών, με στόχο τη μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου και την ευθυγράμμιση με τις νέες ευρωπαϊκές οδηγίες. Σύμφωνα με απόφαση που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, οι ελληνικές αρχές ενσωματώνουν στην ελληνική έννομη τάξη τις Οδηγίες (ΕΕ) 2023/958 και 2023/959, αντικαθιστώντας παλαιότερες ρυθμίσεις που ίσχυαν για τον ίδιο σκοπό.

Η απόφαση αυτή ενισχύει το Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών (ΣΕΔΕ), εισάγοντας νέους κανόνες για την κατανομή και την πώληση δικαιωμάτων εκπομπής αερίων θερμοκηπίου. Οι εμπορικοί φορείς εκμετάλλευσης αεροσκαφών θα πρέπει να συμμορφώνονται με αυστηρά σχέδια παρακολούθησης των εκπομπών τους, ενώ προβλέπεται η δωρεάν κατανομή δικαιωμάτων για τη χρήση βιώσιμων καυσίμων.

Τα έσοδα από τους πλειστηριασμούς των δικαιωμάτων αυτών θα χρησιμοποιούνται για την χρηματοδότηση έργων που συμβάλλουν στην περιβαλλοντική βιωσιμότητα, όπως η μείωση των εκπομπών και η προώθηση της πράσινης ενέργειας. Ειδικότερα, η Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας θα αναλάβει τον έλεγχο και την έγκριση των σχεδίων παρακολούθησης των αεροπορικών δραστηριοτήτων, ενώ θα είναι υπεύθυνη για την υποβολή ετήσιων εκθέσεων και την παρακολούθηση της συμμόρφωσης των φορέων εκμετάλλευσης.

Στον τομέα των θαλάσσιων μεταφορών, η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα επιβλέπει την εφαρμογή των νέων διατάξεων, διασφαλίζοντας την ευθυγράμμιση με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς.

Αποποίηση Ευθύνης

Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Market Maven προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

NETWORK