Market Maven

H εκχώρηση των γραμμών παραγωγής πυρομαχικών των ΕΑΣ, η COSMOS ΘΕΣ ΓΑΛΑ και οι ποινές για την αδυναμία διακανονισμού εκκαθαρισμένων συναλλαγών

H εκχώρηση των γραμμών παραγωγής πυρομαχικών των ΕΑΣ, η COSMOS ΘΕΣ ΓΑΛΑ και οι ποινές για την αδυναμία διακανονισμού εκκαθαρισμένων συναλλαγών Φωτογραφία: eurokinissi

Τα πυρομαχικά των ΕΑΣ

Κρίσιμο χαρακτηρίζεται το αυριανό Διοικητικό Συμβούλιο των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ), όπου σύμφωνα με πληροφορίες θα αποφασισθεί η 25ετή εκχώρηση όλων των γραμμών παραγωγής πυρομαχικών των ΕΑΣ στην κοινοπραξία CONSORTIUM HDS-MSM EXPORT S.R.O. Αν και στην εν λόγω νεοσύστατη κοινοπραξία τα ΕΑΣ μετέχουν με 51% και η σλοβακική εταιρεία MSM EXPORT με 49%, ωστόσο η ελληνική κυβέρνηση παραχώρησε το management στην MSM EXPORT η οποία είναι θυγατρική του τσεχικού ομίλου CSG (Czechoslovak Group). Η ίδια συμφωνία πρωτοβλέπει πως η κοινοπραξία δεν θα προβαίνει σε πωλήσεις των προϊόντων που θα παράγονται, αλλά κάθε παρτίδα παραγωγής θα διανέμεται στα δύο μέρη της κοινοπραξίας, με τα ΕΑΣ να λαμβάνει το 51% και την MSM Export το 49%.

Στη συνέχεια, το κάθε μέρος θα πωλεί τα προϊόντα ανεξάρτητα. Σύμφωνα τόσο με τους εργαζομένους στα ΕΑΣ , όσο και με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αυτό εγείρει ανησυχίες σχετικά με την εμπορική αξιοπιστία των ΕΑΣ και την ικανότητά τους να προβαίνουν σε ανεξάρτητες πωλήσεις. Το ΠΑΣΟΚ μάλιστα μίλησε προ ημερών για «επιδιωκόμενη μεθόδευση εκχώρησης, από την κυβέρνηση της ΝΔ, σε ξένα συμφέροντα της εγχώριας παραγωγής πυρομαχικών, και μάλιστα μέσω αδιαφανών και παράτυπων διαδικασιών», κάνοντας λόγο για σοβαρά ερωτηματικά ως προς τη σκοπιμότητα και τη νομιμότητά της διαδικασίας.

Πληροφορίες από την πλευρά των εργαζόμενων των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων αναφέρουν πως η σύσταση της κοινοπραξία ΕΑΣ-MSM EXPORT μεθοδεύθηκε από το Μέγαρο Μαξίμου ήδη από το 2022 και κατηγορούν τον διευθύνοντα σύμβουλο των ΕΑΣ Νίκο Κωστόπουλο πως εκτέλεσε αυτό το σχεδιασμό. Κατά τις ίδιες πηγές, πρωταγωνιστικό ρόλο στην εν λόγω συμφωνία - που χαρακτηρίζεται ετεροβαρής για τα ελληνικά συμφέροντα - έπαιξε ο Κύπριος Εμμανουήλ Δημητριάδης επικεφαλής της MIMA Global Armory Enterprises, ο οποίος τα τελευταία χρόνια συνεργάζεται στενά με την Czechoslovak Group και ο οποίος μέσω των Ελλήνων συνεργατών του, πέτυχε να μεγιστοποιήσει τα οφέλη για τους Τσέχους της CSG.

Η COSMOS ΘΕΣ ΓΑΛΑ

Δημοσίευσε τον πρώτο της ισολογισμό η εταιρεία COSMOS ΘΕΣ ΓΑΛΑ Μονοπρόσωπη ΙΚΕ, η οποία ιδρύθηκε τον Δεκέμβριο του 2023 με μετοχικό κεφάλαιο ύψους 3,5 εκατ. ευρώ και μοναδικό μέτοχο την Cosmos Investment της οικογένειας Καντώνια. Σκοπός της COSMOS ΘΕΣ ΓΑΛΑ Μονοπρόσωπη ΙΚΕ είναι η υλοποίηση του σχεδίου εξυγίανσης του συνεταιρισμού ΘΕΣ Γάλα, το οποίο εγκρίθηκε από το Πρωτοδικείο Λάρισας στις 5 Ιουλίου 2024, και η απόκτηση του εργοστασίου και των μηχανολογικών εγκαταστάσεων του συνεταιρισμού.

Σύμφωνα με την απόφαση υπ’ αριθμόν 5/2024 του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Λάρισας η συμφωνία μεταβίβασης τμήματος του ενεργητικού του συνεταιρισμού Συνεταιρισμός - Ομάδα Παραγωγών Αγελαδοτρόφων Γαλακτοπαραγωγής Θεσσαλίας και Πιερίας προς την COSMOS ΘΕΣ ΓΑΛΑ, ανήλθε στο ποσό των 2,68 εκατ. ευρώ, ολοκληρώνοντας έτσι το πρώτο στάδιο της εξυγίανσης. Προς το παρόν το γάλα του συνεταιρισμού διατίθεται μόνο στη Θεσσαλία και η παραγωγική δυναμικότητα ανέρχεται στους 40 τόνους γάλακτος την ημέρα. Κατά πληροφορίες η οικογένεια Καντώνια θα έχει σύντομα έτοιμο το επενδυτικό πλάνο της COSMOS ΘΕΣ ΓΑΛΑ, το οποίο θα προβλέπει την παραγωγή πλήρους γκάμας γαλακτοκομικών προϊόντων αρχής γενομένης το 2026.

Οι Χρεώσεις Μη Συμμόρφωσης

Κίνδυνο νέων ανατιμήσεων στην αγορά ενέργειας λόγω της τροποποίησης από τον ΑΔΜΗΕ του Κανονισμού της Αγοράς Εξισορρόπησης σε ότι αφορά τις Μοναδιαίες Χρεώσεις Μη Συμμόρφωσης βλέπουν παράγοντες της αγοράς. Οι Χρεώσεις Μη Συμμόρφωσης επιβάλλονται όταν οι Φορείς Σωρευτικής Εκπροσώπησης ΑΠΕ (ΦοΣΕ ΑΠΕ) δεν μπορούν να προβλέψουν με ακρίβεια την ποσότητα ενέργειας που θα παράξουν. Ο ΑΔΜΗΕ αποφάσισε στη βάση του νέου Κανονισμού της Αγοράς Εξισορρόπησης να μειώσει στο 3% από το 5% το όριο αποκλίσεων.

Οι εταιρείες παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ υποστηρίζουν ότι η μείωση του ορίου αυξάνει τον κίνδυνο οικονομικών ζημιών, καθώς οι αποκλίσεις στην παραγωγή ενέργειας είναι δύσκολο να προβλεφθούν με ακρίβεια, όπως επιβεβαιώνει και η μελέτη του ΑΔΜΗΕ. Προειδοποιούν δε ότι η αύξηση των χρεώσεων μπορεί να επιφέρει οικονομικές ζημίες που θα συρρικνώσουν την αγορά των ΑΠΕ, ιδιαίτερα σε μια περίοδο που οι Φορείς Σωρευτικής Εκπροσώπησης ΑΠΕ ήδη παρουσιάζουν αρνητικά αποτελέσματα. Οι εταιρείες σημειώνουν επίσης ότι οι συνθήκες για τις οποίες επιβλήθηκαν οι αρχικές χρεώσεις έχουν αλλάξει, καθιστώντας την αυστηροποίηση των χρεώσεων αχρείαστη. Από την πλευρά του, ο ΑΔΜΗΕ υποστηρίζει ότι οι αυστηρότερες Χρεώσεις Μη Συμμόρφωσης είναι αναγκαίες για να διασφαλιστεί η σταθερότητα και η ομαλή λειτουργία του ενεργειακού συστήματος. Και επιμένει πως το forecasting είναι κάτι που θα πρέπει οι Φορείς Σωρευτικής Εκπροσώπησης ΑΠΕ να είναι ακόμη πιο τυπικοί και συνεπείς.

Σύμφωνα με τον ΑΔΜΗΕ οι ΦοΣΕ ΑΠΕ θα πρέπει να βελτιστοποιήσουν την πρόβλεψη παραγωγής των εκπροσωπούμενων μονάδων ΑΠΕ αξιοποιώντας και προσαρμόζοντας διαφορετικές τεχνικές προβλέψεων, ενσωματώνοντας τις διεθνείς βέλτιστες πρακτικές αλλά και αποτελέσματα πρωτοποριακής έρευνας στο πεδίο της τεχνητής νοημοσύνης και της θεωρίας πιθανοτήτων. Οι αποκλίσεις στην παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ μπορεί να διαταράξουν την ισορροπία του δικτύου, και οι μηχανισμοί αυτοί αποσκοπούν στη μείωση αυτών των αποκλίσεων. Επιπλέον, η μείωση του ορίου ανοχής θα μπορούσε να ωθήσει τους παραγωγούς να βελτιώσουν τις προβλέψεις τους, ενισχύοντας την αποτελεσματικότητα της αγοράς και διασφαλίζοντας καλύτερη ισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης.

Το Κεντρικό Αποθετήριο Τίτλων

Μια σημαντική αλλαγή επήλθε στον Κανονισμό Λειτουργίας του Κεντρικού Αποθετηρίου Τίτλων, η οποία αφορά στον τρόπο επιβολής χρηματικών ποινών σε περιπτώσεις αδυναμίας διακανονισμού συναλλαγών μετά την εκκαθάρισή τους. Με τη νέα τροποποίηση, η ευθύνη για την επιβολή αυτών των ποινών περνά στην Ελληνικό Κεντρικό Αποθετήριο Τίτλων Ανώνυμη Εταιρεία (ΕΛΚΑΤ). Η ΕΛΚΑΤ θα εφαρμόζει τις διατάξεις των ευρωπαϊκών κανονισμών (ΕΕ) 1229/2018 και (ΕΕ) 389/2017 για συναλλαγές που υποβάλλονται για διακανονισμό μέσω κεντρικών αντισυμβαλλομένων.

Αυτό σημαίνει ότι σε περιπτώσεις όπου κάποιος συμμετέχων δεν μπορεί να ολοκληρώσει εγκαίρως τον διακανονισμό των συναλλαγών του, η ΕΛΚΑΤ θα αναλαμβάνει τη διαδικασία επιβολής των σχετικών προστίμων. Προηγουμένως, οι Διαχειριστές Συστήματος, οι οποίοι ορίζονταν από την ΕΛΚΑΤ, ήταν υπεύθυνοι για αυτή τη διαδικασία. Τώρα, όμως, η ευθύνη αυτή συγκεντρώνεται στην ίδια την ΕΛΚΑΤ, καθιστώντας τη διαδικασία πιο άμεση και ενιαία.

Η Ελληνικός Χρυσός

Σημαντική πρόοδος σημειώνεται στο έργο της Ελληνικός Χρυσός στις Σκουριές, στον Δήμο Αριστοτέλη Χαλκιδικής, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που παρουσιάσθηκαν στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Η κατασκευή του μεταλλείου έχει φτάσει στο 76%, ενώ μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2024, επενδύθηκαν 144 εκατομμύρια δολάρια στο έργο, το οποίο προχωρά βάσει χρονοδιαγράμματος.

Η έναρξη της εμπορικής λειτουργίας του προγραμματίζεται για το δεύτερο μισό του 2025, με την Ελλάδα να ενισχύει τον ρόλο της ως κέντρο εξόρυξης κρίσιμων πρώτων υλών, όπως ο χαλκός, που είναι ζωτικής σημασίας για την ενεργειακή μετάβαση της Ευρώπης. Το έργο, που περιλαμβάνει σημαντικά αποθέματα χαλκού και χρυσού, αναμένεται να αποτελέσει πηγή στρατηγικών υλικών για την ευρωπαϊκή και παγκόσμια αγορά, με τη δυναμική του να δημιουργεί χιλιάδες θέσεις εργασίας και να συμβάλλει στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Ήδη έχουν δημιουργηθεί πάνω από 1.000 νέες θέσεις εργασίας κατά τη διάρκεια της κατασκευαστικής φάσης, ενώ συνολικά η εταιρεία απασχολεί πάνω από 2.000 εργαζόμενους. Με την εμπορική λειτουργία του μεταλλείου, ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά. Η επένδυση στην περιοχή των Σκουριών δεν αφορά μόνο την οικονομική ανάπτυξη, αλλά και την προστασία του περιβάλλοντος, καθώς το έργο υιοθετεί προηγμένες τεχνολογίες και αυστηρά περιβαλλοντικά πρότυπα. Παράλληλα, μέσω του προγράμματος κοινωνικών επενδύσεων, ύψους 80 εκατ. δολαρίων, η Ελληνικός Χρυσός δεσμεύεται για την υλοποίηση αναπτυξιακών έργων στον Δήμο Αριστοτέλη, με ορίζοντα 25ετίας, διασφαλίζοντας τη μακροπρόθεσμη ευημερία της περιοχής.

Αποποίηση Ευθύνης

Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Market Maven προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.