Οικονομία

Eurobank: Σε διεθνείς επενδυτές το 85% της έκδοσης του πράσινου ομολόγου

Eurobank: Σε διεθνείς επενδυτές το 85% της έκδοσης του πράσινου ομολόγου Φωτογραφία: Alexandros Michailidis / SOOC
Τα έσοδα της έκδοσης θα χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση ή την αναχρηματοδότηση επιλέξιμων πράσινων επενδύσεων.

Η Eurobank ολοκλήρωσε με επιτυχία την τιμολόγηση του πράσινου ομολόγου υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας, ύψους 850 εκατ. ευρώ. Το ομόλογο, το οποίο αναμένεται να λάβει επενδυτική βαθμίδα Baa2 από τον οίκο Moody's, αποτελεί την πρώτη πράσινη έκδοση της τράπεζας, επιβεβαιώνοντας τη δέσμευσή της προς τη βιωσιμότητα και τους στόχους της για μηδενικές εκπομπές άνθρακα έως το 2050.

Τα έσοδα της έκδοσης θα χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση ή την αναχρηματοδότηση επιλέξιμων πράσινων επενδύσεων, σύμφωνα με τα πρότυπα του Πλαισίου Πράσινων Ομολόγων της Eurobank, που ακολουθούν τις αρχές των ICMA Green Bond Principles του 2021. Το ομόλογο θα λήξει στις 24 Σεπτεμβρίου 2030, με δυνατότητα ανάκλησης το 2029 και ετήσιο επιτόκιο 4%. Θα εισαχθεί στο Χρηματιστήριο του Λουξεμβούργου, στην αγορά Euro MTF, με ημερομηνία διακανονισμού την 24η Σεπτεμβρίου 2024.

Η έκδοση προκάλεσε ιδιαίτερο ενδιαφέρον από τους επενδυτές, με τις προσφορές να ξεπερνούν τα 4,5 δισ. ευρώ, υπερκαλύπτοντας την έκδοση κατά 5,4 φορές. Αυτό επέτρεψε στη Eurobank να αντλήσει 850 εκατ. ευρώ, μειώνοντας το πιστωτικό περιθώριο σε 180 μονάδες βάσης από την αρχική ενδεικτική προσφορά των 210 μονάδων βάσης.

Η κατανομή των επενδυτών έδειξε σημαντική γεωγραφική διασπορά, με το 85% της έκδοσης να προέρχεται από διεθνείς επενδυτές, κυρίως από το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιρλανδία, τη Γαλλία και την Ιταλία. Ποσοστό άνω του 60% της κατανομής κατευθύνθηκε σε επενδυτές με ESG προσανατολισμό. Το 62% της έκδοσης καλύφθηκε από Διαχειριστές Κεφαλαίων, ενώ οι Τράπεζες και οι Τράπεζες Ιδιωτών κάλυψαν το 22%.

Τα κεφάλαια που αντλήθηκαν θα ενισχύσουν την κάλυψη των υποχρεώσεων της Eurobank σε σχέση με την Ελάχιστη Απαίτηση Ιδίων Κεφαλαίων και Επιλέξιμων Υποχρεώσεων (MREL), ενισχύοντας τη θέση της τράπεζας στην αγορά.