Market Maven

Το ενημερωτικό δελτίο για το placement της Εθνικής Τράπεζας, η ΔΕΗ και η Metlen και κινητικότητα στις επενδύσεις της MRP Development

Το ενημερωτικό δελτίο για το placement της Εθνικής Τράπεζας, η ΔΕΗ και η Metlen και κινητικότητα στις επενδύσεις της MRP Development
Το placement της Εθνικής

Σήμερα στις 8:30 το πρωί έχει προγραμματιστεί η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, όπου αναμένεται να εγκριθεί το ενημερωτικό δελτίο για το placement των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας, τις οποίες κατέχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ). Αμέσως μετά, ανοίγει το βιβλίο προσφορών για την πώληση του 10% των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας, από το συνολικό 18,39% που ελέγχει το Δημόσιο μέσω του ΤΧΣ. Η διαδικασία θα διεξαχθεί ταυτόχρονα στην Ελλάδα, μέσω δημόσιας προσφοράς, και στο εξωτερικό, μέσω accelerated book building, και θα διαρκέσει τρεις ημέρες. Οι τελικές λεπτομέρειες του placement, όπως το ποσοστό που θα διατεθεί στην ελληνική δημόσια πρόταση και το εύρος τιμής διάθεσης, οριστικοποιήθηκαν το Σαββατοκύριακο, μετά από διερευνητικές συναντήσεις με επενδυτές από τον σύμβουλο του Ταμείου, την JPMorgan.

Προμηθευτές Τελευταίου Καταφυγίου

Η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) αποφάσισε την ανάθεση της υπηρεσίας Προμηθευτή Τελευταίου Καταφυγίου Ηλεκτρικής Ενέργειας στις ΔΕΗ και Metlen Energy & Metals για την περίοδο από τις 29 Σεπτεμβρίου 2024 έως τις 28 Σεπτεμβρίου 2026. Η ΔΕΗ θα καλύπτει πελάτες Μέσης και Χαμηλής Τάσης, ενώ η Metlen Energy & Metals θα εξυπηρετεί τους πελάτες Υψηλής Τάσης. Η επιλογή των δύο εταιρειών έγινε με βάση το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς που κατέχουν σε αυτές τις κατηγορίες πελατών. Στόχος της ανάθεσης είναι η διασφάλιση της αδιάλειπτης παροχής ηλεκτρικής ενέργειας σε πελάτες που, για οποιονδήποτε λόγο, μένουν προσωρινά χωρίς πάροχο. Οι ΔΕΗ και Metlen θα έχουν οικονομικό όφελος μέσω των προσαυξήσεων στα τιμολόγια των πελατών που λαμβάνουν ρεύμα από τον Προμηθευτή Τελευταίου Καταφυγίου. Συγκεκριμένα, τα τιμολόγια είναι υψηλότερα για τους πελάτες που μένουν χωρίς πάροχο, εξασφαλίζοντας έτσι ένα σταθερό εισόδημα για τις εταιρείες όσο οι πελάτες παραμένουν χωρίς συμβατικό πάροχο. Αυτές οι αυξημένες χρεώσεις επιτρέπουν στις εταιρείες να καλύπτουν τα πρόσθετα έξοδα και το ρίσκο που αναλαμβάνουν, ιδιαίτερα όταν εξυπηρετούν πελάτες που μπορεί να αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες. Τα τιμολόγια της ΔΕΗ για τους πελάτες Μέσης και Χαμηλής Τάσης θα έχουν προσαύξηση έως 8% επί του βασικού τιμολογίου, ενώ για τους πελάτες Υψηλής Τάσης η Metlen θα εφαρμόζει προσαύξηση 5%, λαμβάνοντας υπόψη το κόστος της αγοράς ενέργειας.

Κινητικότητα από την MRP Development

O Bertus Wilhelmus Antonius Meijer, ο επικεφαλής της ολλανδικής κατασκευαστικής εταιρείας MRP Development που την τελευταία τριετία έχει επενδύσει σε μεγάλα ακίνητα στην Ελλάδα, αλλά και στις αερομεταφορές, μέσω της Athens Jet Charter, «ανοίγει το βηματισμό» του για την αξιοποίηση των εν λόγω assets. Η MRP Greece , η ελληνική θυγατρική της MRP Development, φέρεται να έχει ολοκληρώσει τα προπαρασκευαστικά βήματα και να έχει ξεπεράσει εμπόδια που σχετίζονταν με τα «δύσκολα» από πλευράς πολεοδομίας και χρήσης ακίνητα που έχει αποκτήσει.

Σε αυτά μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται το Ξενία στις Σπέτσες, το οποίο έχει χαρακτηριστεί ως νεότερο μνημείο, το πάλαι ποτέ εργοστάσιο της ΔΕΛΤΑ Παγωτού στον Ταύρο, αλλά και τα εργαστήρια και οι αποθήκες του ΕΟΜΜΕΧ στον Ταύρο. Για τα ακίνητα αυτά η Διοικητική ομάδα της MRP Greece ήρθε αντιμέτωπή με σύνθετες αδειοδοτικές διαδικασίες και δικαστικές προσφυγές, που έχουν ωστόσο σε μεγάλο βαθμό διευθετηθεί. Εκεί που σύμφωνα με πληροφορίες καταγράφεται κινητικότητα είναι στις Σπέτσες , όπου η MRP Development και ο Bertus Wilhelmus Antonius Meijer έχουν δώσει ειδικό βάρος, ώστε να αξιοποιηθεί το ακίνητο «φάντασμα» του Ξενία που απέκτησαν από τον όμιλο Χανδρή και το οποίο βρίσκεται σε πολύ κακή κατάσταση. Ο Ολλανδός φέρεται να έχει επισκεφθεί επανειλημμένα το νησί και να βρίσκεται σε συνεννοήσεις με τις σχετικές αρχές ώστε να διευκολυνθούν οι εργασίες.

Οι Σπέτσες κατά πληροφορίες είναι αγαπημένος προορισμός της Valerie Anne Marie Louise Bernandine Caroline Albada Jelgersma, της συζύγου του Bertus Wilhelmus Antonius Meijer, η οποία είναι γόνος μιας από τις πλουσιότερες οικογένειες της Ολλανδίας. Η Valerie Albada Jelgersma συμμετέχει ως μέλος σε όλα τα Διοικητικά Συμβούλια των ελληνικών εταιρειών της MRP, περιλαμβανομένης της αεροπορικής Athens Jet Charter, με έδρα το Κεφαλάρι, την οποία τρέχει ο Ισραηλινός Ofer Gilboa, στέλεχος με εμπειρία στον αεροπορικό κλάδο. Η οικονομική επιφάνειας της οικογένειας της Valerie Albada Jelgersma είναι τόσο μεγάλη που πέραν των άλλων δραστηριοτήτων τους έχουν αποκτήσει διάσημους αμπελώνες και οινοποιεία τόσο στη Γαλλία, όσο και στην Ιταλία. Μεταξύ αυτών το Château Giscours στο Μπορντώ και τους αμπελώνες της Caiarossa στην Τοσκάνη. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν πως το Ξενία στις Σπέτσες έχει περάσει σε πραγματικούς κοσμοπολίτες και όχι σε γιαλαντζί…

Η SunriseMezz PLC

«Μισογεμάτο» είδαν οι επενδυτές το «ποτήρι» των αποτελεσμάτων της SunriseMezz PLC για το πρώτο εξάμηνο του 2024 , χωρίς ωστόσο να απουσιάζουν και οι εστίες προβληματισμού. Συγκεκριμένα, τα λειτουργικά κέρδη για την περίοδο Ιανουαρίου - Ιουνίου 2024 ανήλθαν σε 5,3 εκατ. ευρώ, έναντι 2,9 εκατ. ευρώ το 2023, σημειώνοντας αύξηση 82,8%. Η αύξηση αυτή αποδίδεται κυρίως στην αναθεώρηση των μελλοντικών ταμειακών ροών από τα χαρτοφυλάκια ομολογιών. Παράλληλα, τα κέρδη προ φόρων σημείωσαν άνοδο 86,2%, φτάνοντας τα 5,4 εκατ. ευρώ, από 2,9 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2023.

Αντίστοιχα, τα καθαρά κέρδη διπλασιάστηκαν, σημειώνοντας αύξηση 86,2%, φτάνοντας επίσης τα 5,4 εκατ. ευρώ, σε σύγκριση με τα 2,9 εκατ. ευρώ της ίδιας περιόδου του προηγούμενου έτους. Στο σκέλος της οικονομικής θέσης, οι επενδύσεις στην εύλογη αξία μέσω αποτελεσμάτων αυξήθηκαν κατά 45,6%, φτάνοντας τα 9,9 εκατ. ευρώ στο τέλος Ιουνίου 2024, σε σύγκριση με τα 6,8 εκατ. ευρώ στις 31 Δεκεμβρίου 2023. Τα ταμειακά διαθέσιμα της εταιρείας αυξήθηκαν κατά 21,1%, από 10,9 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2023 σε 13,2 εκατ. ευρώ στο τέλος Ιουνίου 2024, ενώ το συνολικό ενεργητικό αυξήθηκε κατά 30,3%, από 17,8 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2023 σε 23,2 εκατ. ευρώ στο τέλος Ιουνίου 2024. Ωστόσο, πίσω από τις θετικές επιδόσεις, υπάρχουν και ανησυχίες που δεν μπορούν να αγνοηθούν.

Η αναβολή της απόδοσης των κουπονιών για τις ομολογίες ενδιάμεσης εξοφλητικής προτεραιότητας από τις Sunrise I και II εγείρει σημαντικά ερωτήματα για τη μελλοντική σταθερότητα των εσόδων της εταιρείας, καθώς αυτά τα έσοδα αποτελούν κρίσιμο μέρος των ταμειακών της ροών. Επιπλέον, η αποτίμηση των ομολόγων, που βασίζεται σε προεξοφλητικές ταμειακές ροές με υψηλό συντελεστή απομείωσης, ενέχει κινδύνους, καθώς τυχόν αλλαγές στις συνθήκες της αγοράς ή αύξηση του ρίσκου θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε σημαντική απομείωση της αξίας των ομολόγων, κάτι που θα επηρεάσει άμεσα τα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας.

Πρόστιμα έως 15 εκατ. ευρώ σε «finfluencers»

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου (ΕΚΚ) λαμβάνει αποφασιστικά μέτρα για την εποπτεία των «finfluencers» που έχουν κατακλείσει τα κοινωνικά δίκτυα με επενδυτικές συμβουλές, χωρίς να διαθέτουν τα κατάλληλα επαγγελματικά προσόντα. Αυτοί οι διαδικτυακοί γκουρού των οικονομικών, που προσφέρουν συμβουλές μέσω Instagram, YouTube και Twitter, φαίνεται πως συχνά παραμελούν μία κρίσιμη λεπτομέρεια, να ξεκαθαρίσουν πως δεν είναι απαραίτητα επαγγελματίες στον τομέα των επενδύσεων. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου αναλαμβάνει δράση με μια εκστρατεία που περιλαμβάνει προειδοποιήσεις, οδηγίες, και ενημερώσεις στα social media, προκειμένου να προφυλάξει τους επενδυτές από ανακριβείς ή παραπλανητικές συμβουλές. Ξεκαθάρισε δε ότι η παραπλάνηση των επενδυτών δεν θα γίνει ανεκτή, προειδοποιώντας με πρόστιμα που μπορεί να φτάσουν τα 5 εκατο. ευρώ για φυσικά πρόσωπα και έως 15 εκατ. για εταιρείες.

Η εκστρατεία συνοδεύεται από την κυκλοφορία ενός νέου οδηγού με τίτλο «Αποκαλύπτοντας τον Κόσμο των Finfluencers», με στόχο την ενημέρωση και την εκπαίδευση του κοινού, προκειμένου οι επενδυτές να είναι πιο προσεκτικοί και να αποφεύγουν πιθανές οικονομικές παγίδες. Ευελπιστούμε η ελληνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να δείξει ανάλογη σπουδή για την εποπτεία των «finfluencers».

Αποποίηση Ευθύνης

Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Market Maven προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.