Market Maven

Η Cenergy και το Inflation Reduction Act, ο νέος Οργανισμός της Επιτροπής Ανταγωνισμού και το risk appetite της ΕΛΛΑΚΤΩΡ

Η Cenergy και το Inflation Reduction Act, ο νέος Οργανισμός της Επιτροπής Ανταγωνισμού και το risk appetite της ΕΛΛΑΚΤΩΡ Φωτογραφία: Eurokinissi

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού

Μόλις για 26 μήνες ίσχυσε ο τελευταίος Οργανισμός της Επιτροπής Ανταγωνισμού, καθώς η νέα Διοίκηση προχώρησε στην έγκριση ενός ανανεωμένου Οργανισμού, ο οποίος εισάγει αλλαγές στη δομή και τις αρμοδιότητες της Επιτροπής. Οι αλλαγές - που δημοσιεύθηκαν στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης - επικεντρώνονται στη διαρθρωτική αναβάθμιση της διοικητικής δομής, στη βελτίωση της διαχείρισης των πόρων, καθώς και στις διαδικασίες διορισμού των προϊσταμένων της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Το νέο οργανόγραμμα περιγράφει μια πιο σαφή κατανομή αρμοδιοτήτων μεταξύ της Ολομέλειας, του Προέδρου, του Αντιπροέδρου και των επιμέρους τμημάτων. Παράλληλα, εισάγονται νέες λειτουργικές μονάδες, όπως το Τμήμα Προώθησης Πολιτικών Ανταγωνισμού, το οποίο υπάγεται απευθείας στο Γενικό Διευθυντή και στοχεύει στην ευαισθητοποίηση και προώθηση πολιτικών για την προστασία του ελεύθερου ανταγωνισμού. Σημαντική είναι επίσης η αναδιάρθρωση των διαδικασιών κατάταξης του προσωπικού, με στόχο την αύξηση της αποτελεσματικότητας της Επιτροπής.

Ορίζονται δε συγκεκριμένα προσόντα για κάθε θέση ευθύνης, όπως ακαδημαϊκοί τίτλοι και επαγγελματική εμπειρία, προκειμένου να ενισχυθεί η διαφάνεια και η αποδοτικότητα. Επιπλέον, δημιουργείται η Διεύθυνση Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Αναζήτησης Πειστηρίων, με αρμοδιότητα τη διαχείριση των τεχνολογικών υποδομών και την υποστήριξη των ερευνών με ψηφιακά εργαλεία, διευκολύνοντας την αποτελεσματικότερη διεξαγωγή τους.

Το risk appetite της ΕΛΛΑΚΤΩΡ

Πλούσια σε πληροφορίες είναι η έκθεση βιώσιμης ανάπτυξης της ΕΛΛΑΚΤΩΡ για το 2023 που δόθηκε στη δημοσιότητα. Στην έκθεση των 155 σελίδων αποκαλύπτονται πλήθος λεπτομερειών για τη συναλλακτική δραστηριότητα της εισηγμένης, το risk appetite του Ομίλου και τις βελτιώσεις που δρομολογεί ώστε να συμμορφωθεί με την Οδηγία CSRD.

H έκθεση προσφέρει λεπτομέρειες για το πώς ο όμιλος αντιλαμβάνεται και διαχειρίζεται τους κινδύνους που μπορεί να αντιμετωπίσει. Αυτό περιλαμβάνει ένα οργανωμένο πλάνο για το πώς αντιδρά σε κάθε είδους κίνδυνο – είτε πρόκειται για πρόληψη, είτε για άμεση αντιμετώπιση, είτε για έναν συνδυασμό των δύο. Ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι η ΕΛΛΑΚΤΩΡ αναλύει συγκεκριμένους βασικούς κινδύνους, από περιβαλλοντικούς έως κοινωνικούς και τεχνολογικούς. Όπως αναφέρεται, οι σημαντικότεροι κίνδυνοι που μπορεί να προκαλέσουν κρίσεις περιλαμβάνουν τα ακραία καιρικά φαινόμενα, την παραπληροφόρηση (fake news), τις κυβερνοεπιθέσεις, την τεχνητή νοημοσύνη (!) και την αύξηση του κόστους διαβίωσης.

Σε πιο μακροπρόθεσμο επίπεδο, τα περιβαλλοντικά προβλήματα, όπως η απώλεια βιοποικιλότητας και η κλιματική αλλαγή, φαίνεται να έχουν τον πιο σοβαρό αντίκτυπο. Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο της έκθεσης είναι πως αποκαλύπτει την επένδυση του ομίλου σε νέα εργαλεία που θα τον βοηθήσουν να αξιολογήσει τους συνεργάτες του με βάση κριτήρια ESG. Αυτό δείχνει τη δέσμευση της ΕΛΛΑΚΤΩΡ να ακολουθεί πιο υπεύθυνες επιχειρηματικές πρακτικές και να ενισχύει τη διαφάνεια στη λειτουργία της.

Τέλος, η έκθεση αναφέρει πως η επόμενη έκθεση βιώσιμης ανάπτυξης της ΕΛΛΑΚΤΩΡ για το 2024 αναμένεται να είναι ακόμα πιο αναλυτική, καθώς θα περιγράφει τη στρατηγική του ομίλου για την προστασία της βιοποικιλότητας και των οικοσυστημάτων. Θα περιλαμβάνει, επίσης, χρηματοοικονομικά σενάρια που θα βοηθήσουν την εταιρεία να διασφαλίσει τη βιωσιμότητά της απέναντι σε διάφορες κρίσεις, ενώ θα πραγματοποιούνται δοκιμές αντοχής για να μετρηθεί η χρηματοοικονομική ανθεκτικότητα του οργανισμού.

Η AMK της Cenergy

Η Cenergy ξεκινά τη διαδικασία για την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου, με στόχο να συγκεντρώσει έως 200 εκατ. ευρώ. Η ανώτατη τιμή για κάθε νέα μετοχή ορίσθηκε στα 9,86 ευρώ, προσφέροντας έκπτωση περίπου 3,14% σε σχέση με τα πρόσφατα υψηλά της μετοχής στην αγορά. Αυτό καθιστά την προσφορά ελκυστική για τους επενδυτές, καθώς οι νέες μετοχές θα διατεθούν σε χαμηλότερη τιμή από την πρόσφατη κορύφωση. Η αύξηση κεφαλαίου θα πραγματοποιηθεί μέσω δημόσιας προσφοράς νέων μετοχών σε Ελλάδα και Βέλγιο, ενώ θα υπάρξουν και ιδιωτικές τοποθετήσεις σε άλλες χώρες. Οι υφιστάμενοι μέτοχοι δεν θα έχουν δικαιώματα προτίμησης, καθώς αυτά καταργούνται για να δοθεί χώρος σε νέους επενδυτές.

Σύμφωνα με το σχέδιο της εταιρείας, το 80% των νέων μετοχών θα διατεθεί σε θεσμικούς επενδυτές, οι οποίοι θα εγγραφούν στη θεσμική προσφορά. Το υπόλοιπο 20% των νέων μετοχών θα κατανεμηθεί σε ιδιώτες και ειδικούς επενδυτές που θα εγγραφούν στη δημόσια προσφορά, με τουλάχιστον το 10% να προορίζεται για ιδιώτες επενδυτές με κατοικία ή εγκατάσταση στο Βέλγιο, σύμφωνα με τους βελγικούς κανονισμούς. Η καθορισμένη αυτή κατανομή θα διασφαλίσει ότι οι Βέλγοι ιδιώτες επενδυτές θα έχουν μερίδιο στην αύξηση κεφαλαίου. Οι υπόλοιπες μετοχές θα διατεθούν σε άλλους ιδιώτες ή ειδικούς επενδυτές, ανάλογα με τη ζήτηση, με την επιφύλαξη της προνομιακής κατανομής που θα εφαρμοστεί για ορισμένες κατηγορίες επενδυτών.

Οι νέες μετοχές θα είναι ισότιμες με τις υπάρχουσες, όσον αφορά τη δυνατότητα απόδοσης μερισμάτων, και αναμένεται η διαδικασία της προσφοράς να ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες, με την παράδοση των νέων μετοχών να προβλέπεται περίπου στα μέσα Οκτωβρίου, ανάλογα με τις συνθήκες της αγοράς. Η διαδικασία συντονίζεται από τη Goldman Sachs International, που έχει αναλάβει το ρόλο του γενικού συντονιστή.

Η επένδυση στη Βαλτιμόρη

Τα κεφάλαια από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Cenergy θα χρηματοδοτήσουν την κατασκευή μιας νέας μονάδας παραγωγής καλωδίων στη Βαλτιμόρη των Ηνωμένων Πολιτειών. Η απόφαση της Cenergy να επενδύσει στη δημιουργία μιας νέας μονάδας παραγωγής καλωδίων στη Βαλτιμόρη δεν αποτελεί μόνο μια στρατηγική κίνηση για την ενίσχυση της θέσης της στην αμερικανική αγορά, αλλά ευθυγραμμίζεται και με το ευρύτερο πλαίσιο των πολιτικών που προωθούνται μέσω του Inflation Reduction Act (IRA).

Το εν λόγω διάταγμα, που υπεγράφη από τον Πρόεδρο Μπάιντεν στις 16 Αυγούστου 2022, αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες επενδύσεις στην οικονομία, την ενεργειακή ασφάλεια και την κλιματική αλλαγή στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών. Το Inflation Reduction Act δημιουργεί σημαντικές ευκαιρίες για επενδύσεις σε έργα που ενισχύουν τις εγχώριες εφοδιαστικές αλυσίδες, μειώνουν το κόστος ενέργειας για τα νοικοκυριά και περιορίζουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.Η επιλογή της Βαλτιμόρης από την Cenergy συνάδει με τις επιδοτήσεις και τα φορολογικά κίνητρα που προβλέπει το Inflation Reduction Act για επενδύσεις σε καθαρές μορφές ενέργειας και βιομηχανική παραγωγή.

Η κατασκευή της νέας μονάδας στη Βαλτιμόρη όχι μόνο θα ενισχύσει τις επιχειρηματικές δραστηριότητες της Cenergy στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά θα συνεισφέρει και στη γενικότερη προσπάθεια για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και ενεργειακή ασφάλεια, που υποστηρίζεται από το αμερικανικό νομοθετικό πλαίσιο.

Η Κleemann Ηellas

Το υπουργείο Ανάπτυξης πιστοποίησε την ολοκλήρωση της επένδυση της εταιρείας Κleemann Ηellas, που αφορά στην επέκταση της δυναμικότητας της μονάδας κατασκευής ανελκυστήρων στη Βιομηχανική Περιοχή Σταυροχωρίου Κιλκίς. Η επένδυση είχε ενταχθεί στο καθεστώς ενισχύσεων Γενική Επιχειρηματικότητα του νόμου 4399/2016, με συνολικό επιλέξιμο και ενισχυόμενο κόστος ύψους 1,409 εκατ. ευρώ. Στο πλαίσιο της ενίσχυσης, η Κleemann Ηellas έλαβε φορολογική απαλλαγή ύψους 493.475 ευρώ, αντιστοιχώντας στο 35% του συνολικού κόστους της επένδυσης.

Η νέα δυναμικότητα της επιχείρησης περιλαμβάνει την παραγωγή 1.967 τεμαχίων πλαίσιων ανάρτησης ετησίως, 4.173 θαλάμων, 18 ανοξείδωτων οικίσκων, 4.000 πινάκων ανελκυστήρων και 1.967 πακέτων/παραγγελιών ανελκυστήρων.

Αποποίηση Ευθύνης

Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Market Maven προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.