Οικονομία

Κίνδυνος να μην μπορεί να καλύψει μισθούς και συντάξεις ο ΟΑΕΕ

Κίνδυνος να μην μπορεί να καλύψει μισθούς και συντάξεις ο ΟΑΕΕ
Απο τον Βασίλη Αγγελόπουλου Έλλειμμα μεγαλύτερο από 800 εκατ ευρώ αναμένεται να προκύψει στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) για το τρέχον έτος, όταν το χρέος από ληξιπρόθεσμες οφειλές, υπερβαίνει τα 11,3 δισ ευρώ. Τα επίσημα στοιχεία για την πορεία του Ταμείου, δείχνουν ότι από το πρώτο δίμηνο του έτους, χρειάστηκε ήδη 145 εκατ ευρώ (17,4%) από τη συνολική ετήσια κρατική επιχορήγηση ύψους 834 εκατ ευρώ, για να καταβάλλει χωρίς προβλήματα τις συντάξεις.

Με μια τέτοια πορεία αξιοποίησης της κρατικής επιχορήγησης, το Ταμείο θα βρεθεί να έχει εισπράξει το σύνολό της και να ψάχνει τρόπο για να καλύψει τις πάγιες ανάγκες του (μισθούς, συντάξεις), στις αρχές του φθινοπώρου. Όλα αυτά, ενώ το έλλειμμα που έχει εκτιμηθεί ότι θα προκύψει φέτος, είναι σχεδόν διπλάσιο από τα 419,1 εκατ ευρώ, που καταγράφηκε το 2015. Τα στοιχεία των αρμόδιων υπηρεσιών δείχνουν ότι τα έσοδα του ΟΑΕΕ για φέτος δεν πρόκειται να ξεπεράσουν τα 4,19 δισ ευρώ, όταν πέρσι είχαν ανέλθει στα 4,39 δισ ευρώ.

Αυτό σημαίνει ότι η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι φέτος τα έσοδα θα είναι μειωμένα κατά 200 εκατ ευρώ τουλάχιστον, σε σχέση με πέρσι. Μόνο από ασφαλιστικές εισφορές εκτιμάται ότι θα εισπραχθούν τελικά 1,26 δισ ευρώ, παρά το γεγονός ότι η αρχική εκτίμηση προέβλεπε 1,35 δισ ευρώ. Μαζί με το ΕΚΑΣ, η κρατική επιχορήγηση ανέρχεται στα 1,44 δισ ευρώ, μειωμένη κατά 217 εκατ ευρώ, σε σχέση με τα 1,65 δισ ευρώ, που είχε φτάσει το 2015.

Αντίθετα, τα έξοδα θα αυξηθούν φέτος, σε σύγκριση με την περσινή χρονιά, κατά 182 εκατ ευρώ, τουλάχιστον. Πιο συγκεκριμένα, τα έξοδα πέρσι έφτασαν στα 4,81 δισ ευρώ, όταν για φέτος προβλέπεται ότι θα ανέλθουν στα 4,99 δισ ευρώ.

Παρά το έλλειμμα που προκύπτει, δεν προβλέπεται για φέτος το Ταμείο να λάβει πρόσθετη στήριξη από το ΑΚΑΓΕ, όπως είχε γίνει πέρσι, όταν χρειάστηκε και πήρε τελικά 120 εκατ ευρώ.

Σε όλα τα παραπάνω, έρχεται να προστεθεί και η ασφυκτική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί από το χρέος από μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών, για να κάνει ακόμα πιο δυσχερή την πορεία του ΟΑΕΕ κατά τη φετινή χρονιά. Υπολογίζεται ότι το χρέος προς τον Οργανισμό ανέρχεται στα 8,36 δισ ευρώ από ενεργούς ελεύθερους επαγγελματίες, ενώ άλλα 3 δισ ευρώ προκύπτουν από οφειλέτες, που έχουν πραγματοποιήσει διακοπή ασφάλισης. Παρόλ' αυτά τα έσοδα από τη διαδικασία των ρυθμίσεων δεν αναμένονται μεγάλα, καθώς ήδη τα 150 εκατ ευρώ, που εισπράχθηκαν πέρσι, θεωρούνται από τη διοίκηση του Οργανισμού, πολύ δύσκολο να εισπραχθούν και φέτος.