Οικονομία

Οι Θεσμοί επιστρέφουν για την «τελική ευθεία» της αξιολόγησης

Οι Θεσμοί επιστρέφουν για την «τελική ευθεία» της αξιολόγησης Οι Θεσμοί επιστρέφουν για την «τελική ευθεία» της αξιολόγησης
Οι επικεφαλής των Θεσμών επιστρέφουν στην Αθήνα το προσεχές Σάββατο και από Δευτέρα πιάνουν δουλειά ώστε να κλείσει επιτέλους η πρώτη αξιολόγηση.

Αισιοδοξία επικρατεί στις Βρυξέλλες, αφού θεωρείται εφικτή η ολοκλήρωση της αξιολόγησης μέσα στον Απρίλιο, δηλαδή πριν από το Πάσχα.

Με βάση το ελληνικό πρόγραμμα η αξιολόγηση πρέπει να ολοκληρωθεί ενιαία, δηλαδή να υπάρχει συμφωνία σε όλα τα ανοιχτά θέματα (ασφαλιστικό, δημοσιονομικό, «κόκκινα» δάνεια, ταμείο ιδιωτικοποιήσεων) και αποκλείουν μια λογική «σαλαμοποίησης» της αξιολόγησης για δύο κυρίως λόγους.

Ο πρώτος αφορά τις δόσεις, οι οποίες για να αποδεσμευθούν πρέπει να υπάρχει πλήρης συμφωνία, αφού σε διαφορετική περίπτωση τα εθνικά κοινοβούλια δεν θα έδιναν το πράσινο φως για την εκταμίευση των χρημάτων.

Ο δεύτερος λόγος έχει να κάνει με το χρέος, αφού σύμφωνα με τη δέσμευση των χωρών της Ευρωζώνης η συζήτηση για το χρέος θα ξεκινήσεις μετά το τέλος της πρώτης αξιολόγησης.

Το ΔΝΤ φαίνεται πως έχει βάλει νερό στο κρασί του και έτσι τα ανοικτά θέματα έχουν περιοριστεί. Το μεγαλύτερο «αγκάθι» είναι πλέον τα «κόκκινα δάνεια», αφού το χάσμα στα υπόλοιπα φαίνεται να είναι πολύ μικρό. Το θέμα είναι πως το πεδίο ελιγμού της ελληνικής πλευράς για τα δάνεια είναι μικρό, καθώς εκφράζονται φόβοι για κοινωνική ανάφλεξη αν γίνουν πράξη οι απαιτήσεις των δανειστών.