Πολιτική

Μαρινάκης για κόκκινα δάνεια: Είναι δεδομένο ότι θα τα δούμε όλα

Μαρινάκης για κόκκινα δάνεια: Είναι δεδομένο ότι θα τα δούμε όλα Φωτογραφία: Eurokinissi
«Θα κάνουμε το αντίθετο από το να κλείσουμε τα μάτια μας σε αυτή την ερώτηση», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Να μετριάσει τον αντίκτυπο και την πολιτική σημασία του «αντάρτικου» των 11 βουλευτών της ΝΔ, αρκετοί εκ των οποίων επιμένουν πως η ουσία των ερωτημάτων που έθεσαν για το ζήτημα των «κόκκινων δανείων» δεν απαντήθηκαν από το υπουργείο Οικονομικών, επιχείρησε εκ νέου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης κατά τη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.
 
Αφού εξήρε μάλιστα τον τρόπο λειτουργίας της ΚΟ της ΝΔ, ο κ. Μαρινάκης σχολίασε - όσον αφορά τα θέματα που θέτουν οι γαλάζιοι βουλευτές-  ότι «εχθρός του καλού είναι το καλύτερο» και σημείωσε πως «είναι δεδομένο ότι θα τα δούμε όλα».  «Θα κάνουμε το αντίθετο από το να κλείσουμε τα μάτια μας σε αυτή την ερώτηση», πρόσθεσε.

Ταυτόχρονα όμως υπεραμύνθηκε και από τη δική του πλευρά της αποτελεσματικότητας της πολιτικής που έχει ακολουθήσει η κυβέρνηση στο ζήτημα των «κόκκινων δανείων» λέγοντας μεταξύ άλλων πως η συγκεκριμένη ερώτηση «ήταν μία πολύ καλή ευκαιρία για να αναφέρουμε στοιχεία που δείχνουν ότι τελικά μία κεντροδεξιά κυβέρνηση μπορεί να παράγει ουσιαστική κοινωνική πολιτική σε αντίθεση με κάποιους που ήταν κατ΄ ευφημισμόν κοινωνικά ευαίσθητοι».

Υπεραμύνθηκε όμως και της συνοχής στη ΝΔ υποστηρίζοντας ότι «ελλείψει αντιπολίτευσης, το οποίο δεν είναι καλό ούτε για την κυβέρνηση, κάποιοι ψάχνουν να βρουν διάφορους "δράκους στο παραμύθι". Δεν υπάρχουν "δράκοι" και αυτό αποδεικνύεται από την συνοχή της ΝΔ».

«Είναι πολλοί οι λόγοι που η ΝΔ άντεξε  50 χρόνια ως κόμμα εξουσίας, και ένας από τους βασικούς είναι ότι μέσα στη ΝΔ έχουμε ουσιαστική εσωκομματική δημοκρατία και σεβασμό στη  ΚΟ», πρόσθεσε.

Ο κ. Μαρινάκης υποστήριξε ότι «κάποιοι  ανακάλυψαν πολύ καθυστερημένα τη δουλειά που κάνει μία σωστά οργανωμένη ΚΟ και ποιος είναι ο ρόλος των βουλευτών.

Όπως είπε, οι βουλευτές έχουν ως βασική υποχρέωση να απευθύνουν ερωτήσεις στους καθ’ ύλην  αρμόδιους υπουργούς για διάφορα σημαντικά κοινωνικά θέματα και αντιστοίχως οι υπουργοί έχουν την υποχρέωση να απαντήσουν. Τόνισε μάλιστα ότι επειδή στη συγκεκριμένη περίπτωση εθίγη ένα μείζον ζήτημα από τους βουλευτές της ΝΔ, η απάντηση ήρθε συντομότερα από την προβλεπόμενη προθεσμία από το υπουργείο Οικονομικών.
 
 Σε μία προσπάθεια να ενισχύσει την επιχειρηματολογία του, παρουσίασε στοιχεία για τις ερωτήσεις που έχουν γίνει αυτή την πενταετία από βουλευτές της ΝΔ, τονίζοντας ότι την πρώτη τετραετία κατατέθηκαν 3784 γραπτές ερωτήσεις και κατά το πρώτο έτος της δεύτερης θητείας 624, άρα προσεγγίζουν τις  4.500 αυτά τα 5 χρόνια και μαζί με τις αναφορές είχαμε 8.045 και 1.236 τον πρώτο χρόνο, σχεδόν 10.000 παρεμβάσεις.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε επίσης ότι το ληξιπρόθεσμο ιδιωτικό χρέος ως ποσοστό του συνολικού ιδιωτικού χρέους έχει σημειώσει σημαντική μείωση σχεδόν 10 ποσοστιαίων μονάδων ΑΕΠ, αλλά και ότι οι ρυθμίσεις του εξωδικαστικού κινούνται πλέον σε επίπεδα ιστορικού υψηλού συγκριτικά με όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Όπως είπε, είχαμε μόνο τον Αύγουστο 2024 συνολικά 22.214 επιτυχείς ρυθμίσεις για αρχικές οφειλές ύψους 7, 52 δις ευρώ, ενώ σε σχέση με Αύγουστο 2023, υπάρχει αύξηση κατά 50,36%, είπε. 

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξέπεμψε πάντως και εσωκομματικά μηνύματα λέγοντας ότι αυτά που έχει ψηφίσει η κυβέρνηση και «τα έχουν ψηφίσει όλοι οι βουλευτές της ΝΔ, έχουν αποτέλεσμα την εφαρμογή μίας ουσιαστικής κοινωνικής πολιτικής».

«Προκαλώ- και αυτό δεν απευθύνεται στην αντιπολίτευση, απευθύνεται σε όποιον ασκεί δημόσιο λόγο και κριτική στην κυβέρνηση- να μου πει κάποιος, από τότε που ξέσπασε η κρίση και σε συνέχεια του νόμου Κατσέλη, ποια άλλη κυβέρνηση κατέστησε υποχρεωτική την εφαρμογή μίας απόφασης υπέρ του δανειολήπτη, που ήταν το υπ’ αριθμόν  ένα αίτημα των δανειοληπτών», πρόσθεσε ο κ. Μαρινάκης, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση ακούει τους δανειολήπτες.

«Ποια άλλη κυβέρνηση έφτιαξε όλη αυτή τη διαδικασία προσωποποιημένης ενημέρωσης, ποια άλλη κυβέρνηση ψήφισε και προβλέπονται πλέον πρόστιμα έως 500.000 ευρώ για την μη τήρηση της συγκεκριμένης νομοθεσίας», υπογράμμισε, ενώ σχολίασε ότι «υπάρχουν δύο δρόμοι για να αντιμετωπίσεις αυτό το φλέγον ζήτημα», όπως είπε: «Ο ένας είναι να φωνάζεις "κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη", είναι πολύ ωραία τα συνθήματα, μεγάλωσαν γενιές και γενιές στην μεταπολιτευτική Ελλάδα, ο άλλος είναι να πηγαίνεις στη Βουλή και με την Κοινοβουλευτική Ομάδα σου να προτείνεις και στη συνέχεια να ψηφίζονται, διατάξεις που έχουν αυτό το αποτέλεσμα».