Οικονομία

Περικοπές «κρύβονται» πίσω από την απορρόφηση του εφάπαξ από το ΕΤΕΑ

Περικοπές «κρύβονται» πίσω από την απορρόφηση του εφάπαξ από το ΕΤΕΑ Περικοπές «κρύβονται» πίσω από την απορρόφηση του εφάπαξ από το ΕΤΕΑ
του Βασίλη Αγγελόπουλου Η συνένωση της επικουρικής ασφάλισης, με τις παροχές εφάπαξ, μπορεί να φέρει πιο κοντά νέες περικοπές σε συντάξεις και σε εφάπαξ βοηθήματα, αλλά επίσης, δημιουργεί και νέες συνθήκες στην Κοινωνική Ασφάλιση.

Όσο και αν το υπουργείο Εργασίας, επιμένει για διοικητική, λογιστική και οικονομική αυτοτέλεια στους Τομείς Πρόνοιας, τα αποθεματικά τους, στο μέλλον μπορεί να φανούν ιδιαίτερα χρήσιμα για την βιωσιμότητα του ΕΤΕΑ. Υπολογίζεται ότι μόνο το ΤΑΠΙΤ (ιδιωτικός τομέας) έχει αποθεματικά άνω των 500 εκατ. ευρώ. Επίσης, τα υπόλοιπα Ταμεία, συγκεντρώνουν αποθεματικά της τάξης των 300 εκατ. ευρώ. Αν σε αυτό το ποσό, προστεθούν τα περίπου 320 εκατ. ευρώ, που είναι το έσοδο από την ετήσια εισφορά των εργαζόμενων στο δημόσιο, προς το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ), γίνεται αντιληπτό ότι δημιουργείται ένα πρόσθετο κεφάλαιο που υπερβαίνει το 1 δισ. ευρώ. Το συγκεκριμένο κεφάλαιο, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι στο μέλλον δεν θα αξιοποιηθεί για να καλύψει τυχόν ανάγκες του ΕΤΕΑ, στο πλαίσιο του κοινού φορέα που δημιουργείται. Με δεδομένο μάλιστα ότι οι περικοπές στις επικουρικές συντάξεις (2 – 40%), αλλά και στα εφάπαξ (25 – 30%), είναι «επί θύραις», τότε αυτό σημαίνει ότι η ανάγκη για χρήση αυτού του αποθεματικού, δεν θα είναι άμεση.

Επιπρόσθετα, η συνένωση επικούρησης και εφάπαξ βοηθήματος, δημιουργεί και ανάλογη προοπτική «συνύπαρξης» των εργαζόμενων στους παραπάνω φορείς. Έως τώρα το ΕΤΕΑ απασχολεί 220 εργαζόμενους και διαθέτει ξεχωριστό λογιστήριο, για να απονέμει συντάξεις. Υπολογίζεται ότι άλλοι 110 υπάλληλοι απασχολούνται στους διάφορους Τομείς Πρόνοιας, με τους περισσότερους από αυτούς να εργάζονται στο ΤΠΔΥ. Στο ενδεχόμενο που υπάρξει προσθήκη ανθρώπινου δυναμικού, εκτιμάται ότι μετά από ένα πρώτο χρονικό διάστημα, μπορεί να προκύψει επιτάχυνση απονομής συντάξεων, αλλά και εφάπαξ παροχών. Βέβαια, στην αρχή η συνένωση είναι αναμενόμενο να επιφέρει πιθανές δυσλειτουργίες. Όμως εκτιμάται ότι όταν ξεπεραστούν θα διευκολύνουν, αντί για να εμποδίζουν τις παροχές του νέου Φορέα.