Οικονομία

Το Ασφαλιστικό εξελίσσεται σε θρυαλλίδα της αξιολόγησης

Το Ασφαλιστικό εξελίσσεται σε θρυαλλίδα της αξιολόγησης Το Ασφαλιστικό εξελίσσεται σε θρυαλλίδα της αξιολόγησης
Του Βασίλη Αγγελόπουλου Η επιστροφή των θεσμών στη χώρα, σημαίνει και ανάλογη επιστροφή του Ασφαλιστικού στο προσκήνιο. Μπορεί η επιθυμία των δύο πλευρών να είναι τα «ανοιχτά θέματα» να κλείσουν άμεσα και να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, όμως το γεγονός ότι οι διαφωνίες παραμένουν, δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για γρήγορη κατάληξη.

Ήδη στο υπουργείο Εργασίας προετοιμάζονται για «σκληρό Πάσχα», χωρίς να αποκλείουν και το ενδεχόμενο η διαπραγμάτευση να συνεχιστεί ακόμα και μετά τις εορταστικές μέρες... Το γεγονός ότι η πρόθεση που υπάρχει, σε κυβερνητικό επίπεδο, είναι η όποια συμφωνία για όλα τα ζητήματα της διαπραγμάτευσης να ενσωματωθεί σε ένα νομοσχέδιο, δεν ευνοεί ώστε να επιταχυνθούν οι συζητήσεις -μάλλον το αντίθετο.

Άλλωστε, τα «αγκάθια» στο σκέλος του Ασφαλιστικού είναι πολλά και μοιάζει δύσκολο να ξεπεραστούν σύντομα...

Ουσιαστικά, όσο κι αν διαφαίνεται πως οι περικοπές στις επικουρικές συντάξεις (2%-40% για ποσά από 150 ευρώ και άνω), είναι δεδομένες, εντούτοις το τελικό ύψος τους εξαρτάται από δύο παράγοντες.

Ο πρώτος είναι η τελική απόφαση των δανειστών για το αν δέχονται μερική αύξηση των εισφορών κατά 0,50% έως 1% στον κλάδο επικουρικής ασφάλισης (η κυβέρνηση, πρότεινε 1,5%). Ο δεύτερος είναι ποια θα είναι η επίδραση από την πιθανή ενσωμάτωση των Τομέων Πρόνοιας, που χορηγούν εφάπαξ, στο ΕΤΕΑ. Πιθανή αξιοποίηση των αποθεματικών τους (περίπου 1 δισ. ευρώ), ίσως περιορίσει το εύρος των περικοπών σε πρώτη φάση.

Ας σημειωθεί ότι το ΕΤΕΑ διαθέτει αποθεματικά ύψους 2,6 δισ. ευρώ και ήδη πριν από ένα μήνα χρησιμοποίησε 90 εκατ. ευρώ για να καταβάλλει τις συντάξεις Μαρτίου και Απριλίου. Βέβαια, ούτε τα εφάπαξ αναμένεται να γλιτώσουν από νέες μειώσεις που εκτιμάται ότι θα κυμανθούν στα επίπεδα 25% - 30%.

Ταυτόχρονα, η διαπραγμάτευση πρόκειται να εστιάσει στα ακόλουθα «θολά σημεία»:

    Μείωση της εθνικής σύνταξης, η οποία θα χορηγείται ολόκληρη (384 ευρώ) μόνο μετά την συμπλήρωση 20 ετών ασφάλισης. Για ασφάλιση από 15 έως 20 έτη, η εθνική σύνταξη θα περικόπτεται αναλογικά (2% ανά έτος).
    Μείωση από 10% έως και 20% στις κύριες συντάξεις που χορηγούνται και θα χορηγηθούν, βάσει των νέων χαμηλότερων ποσοστών αναπλήρωσης. Οι δανειστές, συμφώνησαν να διατηρηθεί έως το 2018 η «προσωπική διαφορά» που θα προκύψει μετά τον επανυπολογισμό των καταβαλλόμενων συντάξεων.
    Οι περικοπές στις συντάξεις να γίνουν για εισοδήματα άνω των 1.400 ευρώ. Οι δανειστές πιέζουν ώστε οι περικοπές να ξεκινήσουν από μικρότερη βάση.
    Μειώσεις έως 50% στα μερίσματα των Μετοχικών Ταμείων.
    Μείωση του ανώτατου πλαφόν κύριας σύνταξης. Η πρόταση του υπουργείου, όπως έχει κατατεθεί στο σχέδιο νόμου για το Ασφαλιστικό, θέλει το πλαφόν να περιορίζεται στα 2.304 ευρώ από 2.773 ευρώ σήμερα για μια σύνταξη και στα 3.072 ευρώ από τα 3.680 ευρώ σήμερα, για πολλαπλές συντάξεις. Ήδη όμως από τη διαπραγμάτευση έχει προκύψει πως η ελληνική πλευρά, μπορεί να βρεθεί μπροστά στην ανάγκη να αποδεχτεί πλαφόν στα επίπεδα των 2.000 και των 2.500 ευρώ αντίστοιχα, με στόχο να υπάρξει ετήσια μείωση δαπάνης έως 120 εκατ. ευρώ.