Οικονομία

«Βεντέτα» υπουργείου Οικονομικών και οδηγών ταξί για ένα αυτοκόλλητο

«Βεντέτα» υπουργείου Οικονομικών και οδηγών ταξί για ένα αυτοκόλλητο Φωτογραφία: intime
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ταξί (ΠΟΕΙΑΤΑ) εκφράζει την έντονη δυσαρέσκειά της σχετικά με την απόφαση του υπουργείου Οικονομικών να τοποθετηθούν στα ταξί ειδικά αυτοκόλλητα που ενημερώνουν τους πελάτες ότι οι οδηγοί υποχρεούνται να εκδίδουν απόδειξη για κάθε διαδρομή και να δέχονται πληρωμές με κάρτα.

Η Ομοσπονδία αρνείται να παραλάβει τα συγκεκριμένα αυτοκόλλητα, υποστηρίζοντας ότι είναι υπερβολικά μεγάλα, με διαστάσεις 25x12 εκατοστά, και ζητά τη μείωση του μεγέθους τους, προτείνοντας ένα πιο διακριτικό αυτοκόλλητο, στο μέγεθος μιας πιστωτικής κάρτας.

Σύμφωνα με την απόφαση του υπουργείου Οικονομικών, το αυτοκόλλητο θα πρέπει να τοποθετείται στο πίσω δεξιό παράθυρο του οχήματος, ώστε να είναι εμφανές στους επιβάτες. Παρά την ένσταση της Ομοσπονδίας, το υπουργείο δεν φαίνεται να υποχωρεί, καθώς ετοιμάζεται να προχωρήσει στην έκδοση νέας απόφασης που θα επιβάλλει την παραλαβή των αυτοκόλλητων από τους οδηγούς ταξί. Η Ομοσπονδία θα είναι υπεύθυνη για τη διανομή τους στους οδηγούς, οι οποίοι θα πρέπει να τα τοποθετήσουν στα οχήματά τους εντός τριών ημερών από την παραλαβή τους.

Ωστόσο, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ταξί δηλώνει ότι το μέγεθος των αυτοκόλλητων είναι ιδιαίτερα μεγάλο και δυσχεραίνει την ορατότητα του οδηγού, ειδικά από το δεξί πίσω παράθυρο, το οποίο χρησιμοποιείται συχνά κατά την οδήγηση.

Η νέα απόφαση του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει ότι οι οδηγοί ταξί που δεν θα έχουν τοποθετήσει το αυτοκόλλητο εντός της προθεσμίας θα αντιμετωπίσουν πρόστιμα ύψους 1.000 ευρώ. Οι έλεγχοι αναμένεται να ξεκινήσουν άμεσα μόλις λήξει η νέα προθεσμία που θα δοθεί στους οδηγούς.

Σε περίπτωση που η Ομοσπονδία δεν παραλάβει και διανείμει τα αυτοκόλλητα, οι έλεγχοι της ΑΑΔΕ δεν θα μπορούν να πραγματοποιηθούν, και ως εκ τούτου, δεν θα επιβάλλονται τα πρόστιμα που προβλέπει η νομοθεσία.

Η υπόθεση αυτή αποκτά ιδιαίτερη σημασία, καθώς σύμφωνα με στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), οι ιδιοκτήτες ταξί είναι ένας από τους κλάδους που δηλώνουν εξαιρετικά χαμηλά εισοδήματα, γεγονός που δεν αντανακλά την πραγματική οικονομική τους κατάσταση.

NETWORK