Οικονομία

«Βολική» μεταφορά στις 22 Απριλίου για τα εργασιακά

«Βολική» μεταφορά στις 22 Απριλίου για τα εργασιακά «Βολική» μεταφορά στις 22 Απριλίου για τα εργασιακά
Του Βασίλη Αγγελόπουλου Δεκαπενθήμερη καθυστέρηση θα προκύψει για την εναρκτήρια συνάντηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για τα εργασιακά, που μεταφέρθηκε για τις 22 Απριλίου, αντί για τις 6 Απριλίου, όπως ήταν ο αρχικός σχεδιασμός.

Η μετάθεση της συγκεκριμένης συνάντησης, οφείλεται σύμφωνα με πληροφορίες, σε κώλυμα που δήλωσε ότι έχει ο πρόεδρος της Επιτροπής, ο Ολλανδός καθηγητής πολιτικής οικονομίας κ. Jan Ban Ours. Όμως φαίνεται ότι η απόφαση αυτή, «βολεύει» και την Αθήνα, αφού η κυβέρνηση δεν θα ήθελε να ανοίξει ταυτόχρονα με το Ασφαλιστικό, νέο μέτωπο, αυτή τη φορά στα εργασιακά. Είναι προφανές ότι με τον τρόπο αυτό δίνεται μια ακόμα ευκαιρία στο υπουργείο Εργασίας και στους επικεφαλής των θεσμών, να καταλήξουν στη διαπραγμάτευση που βρίσκεται σε εξέλιξη για το Ασφαλιστικό, έως τις 22 Απριλίου, όριο που όπως φαίνεται έχει τεθεί και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

Όπως και να ‘χει, οι διαπραγματεύσεις για τα εργασιακά, όταν ξεκινήσουν, θα εστιαστούν στο ακανθώδες ζήτημα της επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων, αφού εκτιμάται ότι πρέπει να αποτελέσει «πρώτη προτεραιότητα». Βέβαια, η χρήση των «βέλτιστων πρακτικών σε ευρωπαϊκό και σε διεθνές επίπεδο», δεν είναι βέβαιο ότι θα αποβεί υπέρ των ελληνικών διεκδικήσεων, αλλά η «μνημονιακή» καταγραφή της, δεσμεύει όλες τις πλευρές. Στις υποχρεώσεις της Επιτροπής, είναι να διερευνήσει και τις όποιες αλλαγές θα μπορούσαν να γίνουν τόσο στο σκέλος των ομαδικών απολύσεων, όσο και σε εκείνο του συνδικαλιστικού νόμου.