Οικονομία

Γιορτή ανταλλαγής ποικιλιών από παραδοσιακούς σπόρους στο Ηράκλειο

Γιορτή ανταλλαγής ποικιλιών από παραδοσιακούς σπόρους στο Ηράκλειο Γιορτή ανταλλαγής ποικιλιών από παραδοσιακούς σπόρους στο Ηράκλειο
Η 5η Γιορτή Ανταλλαγή Παραδοσιακών Ποικιλιών, με ένα τριήμερο αφιερωμένο στους σπόρους και στην αγροοικολογία, συνδιοργανώνεται από την Τοπική Ομάδα Πελίτι, το δήμο Ηρακλείου και το ΤΕΙ Κρήτης.

Η γιορτή περιλαμβάνει ομιλίες στο ΤΕΙ Ηρακλείου στις 8 Απριλίου και στον Πύργο του Δήμου Αρχανών-Αστερουσίων στις 9 Απριλίου. Η εκδήωση ορυφώνεται την Κυριακή 10 Απριλίου στο Δημοτικό Σχολείο Πύργου, όπου οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να μοιραστούν σπόρους, αλλά και την εμπειρία ανθρώπων με γνώσεις στο αντικείμενο, συνοδεία παραδοσιακής μουσικής.

«Φέτος θα γιορτάσουμε μαζί με τον εμπνευστή και Ιδρυτή της Εναλλακτικής Κοινότητας Πελίτι, Παναγιώτη Σαϊνατούδη. Είναι ο άνθρωπος που ξεκίνησε 21 χρόνια πριν να εργάζεται για την πραγμάτωση του προσωπικού του ονείρου: την διάδοση, διάσωση και διατήρηση των σπόρων που μας κληροδότησαν οι προηγούμενες γενεές και που αποτέλεσαν γι' αυτές στήριγμα σε δύσκολες συνθήκες» αναφέρουν οι οργανωτές.

Οι ίδιοι επίσης σημειώνουν ότι στη φετινή Γιορτή θα συμμετέχει άλλος ένας άνθρωπος «που φωτίζει με τη δράση του τη χώρα που κατοικεί, τη Γαλλία αλλά και πολλές ακόμα στον παγκόσμιο χάρτη», ο Πιερ Ραμπί.

Ο Πιερ Ραμπί χαρακτηρίζεται σεμνός αγρότης, συνετός φιλόσοφος, πλούσιος σε συγγραφικό έργο, και εκφραστής της Αγροοικολογίας την οποια ορίζει ως «μια μέθοδο αποδοτικής Γεωργίας, μια ηθική, μια αισθητική στην υπηρεσία του ανθρώπου και της φύσης».

Οι σπόροι που θα δοθούν είναι δωρεάν, με την υποχρέωση από την πλευρά των παραληπτών να τους διατηρούν και να τους μοιράσουν και σε άλλους ώστε να παραδοθεί και στις επόμενες γενιές αυτή η κληρονομιά.