Οικονομία

ΔΑΚΕ ΙΤ: «Καθαρτήριο» η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για τα εργασιακά

ΔΑΚΕ ΙΤ: «Καθαρτήριο» η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για τα εργασιακά ΔΑΚΕ ΙΤ: «Καθαρτήριο» η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για τα εργασιακά
Καθαρτήριο προειλημμένων αποφάσεων και νέων μνημονιακών όρων, χαρακτηρίζει η ΔΑΚΕ Ιδιωτικού τομέα, την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων που συστάθηκε για τα εργασιακά.

Οι συνδικαλιστές θεωρούν ότι η «απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, το lockout (ανταπεργία εργοδοτών) και η επιβολή περιορισμών στην κήρυξη απεργιών είναι στην ατζέντα της “διαπραγμάτευσης”, όταν η αποκατάσταση της ΕΓΣΣΕ και οι Ελεύθερες Συλλογικές Διαπραγματεύσεις δεν αναφέρονται ούτε ως υποσημείωση». Εκτιμούν ότι οι βέλτιστες πρακτικές αποτελούν «πρόσχημα» και το μόνο που αναζητείται είναι ο «βέλτιστος επικοινωνιακός τρόπος ώστε να δρομολογηθούν πρόσθετες επώδυνες αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις και στις συνδικαλιστικές ελευθερίες». Η ΔΑΚΕ χαρακτηρίζει «Βαβέλ» την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για τα εργασιακά και «Χάρτινο Πύργο» τις προεκλογικές της δεσμεύσεις της Κυβέρνησης.

Ειδικά για την Επιτροπή, η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι υπονομεύεται κάθε παρέμβασή της, από την ουσιαστική απαγόρευση οποιασδήποτε παρέκκλισης από την ισχύουσα κατάσταση. Με δεδομένο ότι τα περισσότερα μέλη της Επιτροπής δεν είναι Έλληνες, η ΔΑΚΕ σημειώνει ότι είναι λογικό να υπάρχει «άγνοια των εθνικών ιδιαιτεροτήτων της αγοράς εργασίας και της πραγματικής οικονομίας».