Οικονομία

Ασφαλιστικό: Χτύπημα στις συντάξεις χηρείας

Ασφαλιστικό: Χτύπημα στις συντάξεις χηρείας Ασφαλιστικό: Χτύπημα στις συντάξεις χηρείας
Παρεμβάσεις ακόμα και στις συντάξεις χηρείας, είναι η νέα απαίτηση των θεσμών. Παρά το γεγονός ότι δεν έχει ακόμα πραγματοποιηθεί επίσημη συνάντηση ανάμεσα στον υπουργό Εργασίας κ. Γιώργο Κατρούγκαλο και στους επικεφαλής του κλιμακίου των δανειστών της χώρας, οι πρώτες πληροφορίες σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, θέλουν να ζητείται από την ελληνική πλευρά να αποδεχτεί οι συντάξεις χηρείας να χορηγούνται για μια τριετία μόνο, σε όσους είναι κάτω των 57 ετών.

Επίσης, ειδικά για συντάξεις που χορηγούνται σε ανήλικα τέκνα, η πρόταση των θεσμών, θέλει να χορηγούνται είτε έως το 18ο, είτε έως το 24ο έτος ηλικίας, εάν ο δικαιούχος σπουδάζει. Η πρόταση των θεσμών αφορά όσες περιπτώσεις συντάξεων χηρείας προκύψουν μετά την ψήφιση του επίμαχου νομοσχεδίου για το Ασφαλιστικό.

Σημειώνεται πάντως ότι σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία του συστήματος «Ήλιος», οι συντάξεις χηρείας που χορηγούνται στην Ελλάδα είναι 402.353 και η μηνιαία δαπάνη για την κάλυψή τους, υπερβαίνει τα 284 εκατ. ευρώ. Ειδικά χορηγούνται 77.984 συντάξεις χηρείας, σε συνταξιούχους κάτω των 56 ετών, μιας και αυτό είναι το όριο που θέτει το σύστημα Ήλιος.