Οικονομία

Διαπραγματεύσεις για το Ασφαλιστικό στην «κόψη του ξυραφιού»

Διαπραγματεύσεις για το Ασφαλιστικό στην «κόψη του ξυραφιού» Διαπραγματεύσεις για το Ασφαλιστικό στην «κόψη του ξυραφιού»
Του Βασίλη Αγγελόπουλο Με ανοιχτό το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθούν ακόμα υψηλότερες περικοπές στις επικουρικές συντάξεις, πραγματοποιείται σήμερα, εκτός απροόπτου, νέα συνάντηση ανάμεσα στους επικεφαλής των θεσμών και στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν θα αποδεχτούν την πρόταση για αύξηση ασφαλιστικών εισφορών και ζητούν το έλλειμμα του ΕΤΕΑ, ύψους 600 εκατ ευρώ, να καλυφθεί στο σύνολό του, από περικοπές στη δαπάνη, άρα στις συντάξεις. Η πρόταση που έχει γίνει έως τώρα από την ελληνική πλευρά, θέλει οι επικουρικές συντάξεις να μειωθούν στοχευμένα (2-40%), με στόχο να προκύψει εξορθολογισμός τους. Για το λόγο αυτό έχει προταθεί οι περικοπές να γίνουν σε συντάξεις άνω των 150 ευρώ και για συντάξιμες αποδοχές άνω των 1.400 ευρώ, συνολικά. Σε μια τέτοια περίπτωση όμως, προκύπτει όφελος για το ταμείο, που δεν θα υπερβαίνει τα 200 εκατ ευρώ, λόγω εξοικονόμησης δαπάνης σε ετήσια βάση, αφού πλήττονται περίπου 125.000 συνταξιούχοι, ή το 5% του συνόλου. Οι θεσμοί διαπιστώνουν ότι έτσι δεν καλύπτεται η προϋπόθεση της εξάλειψης του ελλείμματος και αναμένεται να ζητήσουν ακόμα πιο σκληρή παρέμβαση. Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να επανέλθει στο προσκήνιο και η επιβολή ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, για να αποφεύγεται στο μέλλον η δημιουργία ελλειμμάτων και να πραγματοποιούνται αυτόματες περικοπές.

Το δεύτερο εμπόδιο που πρέπει να ξεπεραστεί στις διαπραγματεύσεις, αφορά το σκέλος των ποσοστών αναπλήρωσης. Όπως όλα δείχνουν θα διατηρηθεί η βάση του 0,77 ως συντελεστή για τις περιπτώσεις συνταξιοδότησης με 15αετία και του 2, για τις συντάξεις στο υψηλότερο επίπεδο, δηλαδή με 40 χρόνια ασφάλισης. Ερωτηματικό όμως αποτελεί το σκέλος των ενδιάμεσων κατηγοριών, από το οποίο εξαρτάται και το τελικό ποσό της σύνταξης, που θα χορηγείται στο εξής. Σε κάθε περίπτωση, από τις παρεμβάσεις που έχουν γίνει έως τώρα, προκύπτει ότι οι νέες συντάξεις θα υποστούν μείωση που θα κυμανθεί στα επίπεδα 15 – 20%, σε σχέση με τις τωρινές.

Για τις συντάξεις χηρείας, που αποτέλεσαν την πιο πρόσφατη, νέα απαίτηση των δανειστών, επιχειρείται να υπάρξει συμφωνία ώστε το ηλικιακό όριο που θα θεσμοθετηθεί να βρίσκεται στα επίπεδα των 55 ετών και όχι των 57 ετών, όπως ήταν η αρχική απαίτηση. Στο πλαίσιο αυτό, όσοι βρίσκονται κάτω από το συγκεκριμένο όριο, θα υποχρεώνονται στο εξής να λαμβάνουν συντάξεις χηρείας για μία τριετία, μόνο.