Οικονομία

Στη Βουλή το Ασφαλιστικό Νομοσχέδιο δείτε το όλοκληρο

Στη Βουλή σήμερα το Ασφαλιστικό Νομοσχέδιο Στη Βουλή σήμερα το Ασφαλιστικό Νομοσχέδιο
Του Βασίλη Αγγελόπουλου Στην νομοπαρασκευαστική επιτροπή της Βουλής, κατατέθηκε σήμερα το Ασφαλιστικό νομοσχέδιο, ξεκινώντας έτσι το υπουργείο Εργασίας και επίσημα τη διαδικασία ψήφισής του

(Upd) Δείτε όλο το νομοσχέδιο εδώ

Η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι επί του σχεδίου νόμου, θα αποφανθεί θετικά το Ελεγκτικό Συνέδριο, αύριο Τετάρτη, με στόχο μία ημέρα μετά, την Πέμπτη 21 Απριλίου, να εισαχθεί στις αρμόδιες επιτροπές προς συζήτηση. Στην ολομέλεια του Κοινοβουλίου, δεν αναμένεται να προσέλθει πριν από την Μεγάλη Εβδομάδα, με την ψήφισή του, υπό τις παρούσες συνθήκες να προσδιορίζεται για μία εβδομάδα αργότερα, τουλάχιστον.

Σε κάθε περίπτωση το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει τα άρθρα για την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, έως μιάμιση ποσοστιαία μονάδα για μία τριετία, αλλά και τη δημιουργία του νέου Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), στον οποίο θα ενσωματωθούν όλα τα Ταμεία Κύριας Ασφάλισης (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΕΤΑΑ), αλλά και οι συνταξιούχοι του Δημοσίου (ΓΛΚ).

Επίσης, θα υπάρχουν ξεχωριστά άρθρα για τη δημιουργία του θεσμού της Εθνικής Σύνταξης, για τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης βάσει των οποίων θα χορηγούνται στο εξής οι συντάξεις, αλλά και για το ύψος των εισφορών για όλους τους ασφαλισμένους (μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες, επιστήμονες).

Το μεγαλύτερο «αγκάθι» σαφώς είναι η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών υπέρ επικουρικής ασφάλισης, από το 3% στο 4% για τους εργοδότες και από το 3% στο 3,5% για τους εργαζόμενους. Η σθεναρή άρνηση των θεσμών, εάν συνεχιστεί μπορεί να αποτελέσει αιτία για να αλλάξει εντελώς το ασφαλιστικό νομοσχέδιο ακόμα και την «ύστατη ώρα».

Αιτία το γεγονός ότι η ελληνική πλευρά έχει αποδεχτεί να λάβει μέτρα, ώστε να μειώσει το έλλειμμα της επικουρικής ασφάλισης που φτάνει τα 600 εκατ ευρώ μόνο για φέτος. Στο πλαίσιο αυτό είναι εξαιρετικά κρίσιμο το σκέλος της αποδοχής ή όχι, από την πλευρά των θεσμών, της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών. Σε διαφορετική περίπτωση, οι προαποφασισμένες περικοπές έως 40% στις επικουρικές συντάξεις, δεν θα αρκούν για να καλύψουν το έλλειμμα του ΕΤΕΑ και έτσι ίσως χρειαστούν ακόμα μεγαλύτερες παρεμβάσεις...

Ξεχωριστή σημασία έχει η προσαρμογή των εισφορών στα επίπεδα του 20% για ελεύθερους επαγγελματίες, επιστήμονες και αγρότες. Οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης σε αυτές τις συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων, επίσης δεν έχουν βρει θετική απόκριση από τους θεσμούς και ήδη, προκρίνονται εναλλακτικά σενάρια.

Στο πλαίσιο αυτό, ήδη η υπόσχεση για αυτονόμηση του ΟΓΑ, μάλλον δεν θα ισχύσει, αφού και το Ταμείο των αγροτών, αναμένεται να ενταχθεί στον ΕΦΚΑ. Επίσης, εκτιμάται ότι δεν θα υπάρχει η ξεχωριστή, χαμηλότερη εισφορά (16%) για τους αγρότες, που θα συνοδευόταν από αντίστοιχα χαμηλότερη σύνταξη, στο μέλλον.