Οικονομία

Σκληρές περικοπές, έρχονται στα μερίσματα του ΜΤΠΥ

Σκληρές περικοπές, έρχονται στα μερίσματα του ΜΤΠΥ Σκληρές περικοπές, έρχονται στα μερίσματα του ΜΤΠΥ
Από τον Βασίλη Αγγελόπουλο Η απαγόρευση μεταφοράς πόρων από τον κρατικό προϋπολογισμό, προς το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων (Μ.Τ.Π.Υ.), όπως περιγράφεται ξεκάθαρα στο άρθρο 50 του νομοσχεδίου για το Ασφαλιστικό, «φωτογραφίζει» τις νέες μειώσεις στα μερίσματα που αναμένεται να προκύψουν.

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, ξεκαθαρίζεται ότι οι παροχές του ΜΤΠΥ, δηλαδή τα μερίσματα που καταβάλλονται σε περίπου 284.000 δικαιούχους, θα χρηματοδοτούνται «αποκλειστικά από τις καταθέσεις των μετόχων και από τα περιουσιακά στοιχεία των ταμείων». Μοναδική εξαίρεση για να υπάρξει η κρατική χρηματοδότηση είναι είναι τα μερίσματα των  «εν δυνάμει μερισματούχων, των οποίων οι αιτήσεις εκκρεμούν κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου».

Στο νομοσχέδιο δίνεται ξεκάθαρα το δικαίωμα της «αναπροσαρμογής», δηλαδή των περικοπών, από την 1.1.2016, με βάση τα οικονομικά αποτελέσματα του ΜΤΠΥ. Κάτι που σημαίνει ότι είναι πιθανό, οι όποιες μειώσεις αποφασιστούν (άνω του 32,5% σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες), να έχουν και αναδρομική ισχύ. Επίσης, δεν καθορίζεται ούτε κατώτατο όριο μερίσματος, κάτι που σημαίνει ότι οι όποιες περικοπές θα γίνουν σε όλους τους δικαιούχους, οριζόντια.