Οικονομία

Τι σημαίνει για το Ασφαλιστικό Νομοσχέδιο η γνωμοδότηση του Ελεγκτικού Συνεδρίου

Τι σημαίνει για το Ασφαλιστικό Νομοσχέδιο η γνωμοδότηση του Ελεγκτικού Συνεδρίου Τι σημαίνει για το Ασφαλιστικό Νομοσχέδιο η γνωμοδότηση του Ελεγκτικού Συνεδρίου
Η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου εξέφρασε ενστάσεις στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο «βρίθει αντισυνταγματικών διατάξεων» και στο πόρισμά του το κρίνει σε βασικές διατάξεις του αντισυνταγματικό, δηλαδή στην δομή του νομοσχεδίου.

Η εξέλιξη αυτή της απόφασης είναι ένα ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση και στον αρμόδιο υπουργό Γιώργο Κατρούγκαλο. Η Ολομέλεια υπογραμμίζει ότι το νομοσχέδιο «εφόσον στηρίζεται στην ενιαία ασφαλιστική αντιμετώπιση προσώπων που σύμφωνα με το Σύνταγμα δεν μπορούν να υπαχθούν στον ίδιο ασφαλιστικό οργανισμό, εγείρει ζήτημα αντισυνταγματικότητας στο σύνολό του καθόσον ανατρέπεται το νομοθετικό του θεμέλιο». Τις ίδιες ενστάσεις είναι πιθανόν να έχει και η επιστημονική επιτροπή της Βουλής.

Τα συμπεράσματα κατατέθηκαν στα αρμόδια Υπουργεία, αλλά το νομοσχέιδο μπορεί να προχωρήσει κανονικά προς ψήφιση ,αφου το Ελεκτικό Συνέδριο εξέδωσε γνωμοδότηση. Αυτό σημαίνει ότι η γνωμοδότηση του Ελεκτικού Συνεδρίου μπορεί να χρησιμοποιηθεί δικαστικά απο οποιονδήποτε θέλει να προσφύγει ενάντια του νόμου - εφόσον ψηφισθεί-  στο Συμβούλιο της Επικρατείας που αποτελεί και το Ανώτατο ακυρωτικό όργανο της χώρας.

Η απάντηση του Υπουργού Εργασίας κ. Κατρούγκαλου μιλα για παρεξήγηση αφού σύμφωνα με τον Υπουργό οι ενστάσεις του Ελεγκτικού αφορούν την έλλειψη αναλογιστικών μελετών και θα καταταθούν άμεσα.