Οικονομία

Συζήτηση στη Βουλή για το ασφαλιστικό - συνταξιοδοτικό νομοσχέδιο

Συζήτηση στη Βουλή για το ασφαλιστικό - συνταξιοδοτικό νομοσχέδιο Συζήτηση στη Βουλή για το ασφαλιστικό - συνταξιοδοτικό νομοσχέδιο
Στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής συνεχίστηκε σήμερα η συζήτηση του σχεδίου νόμου για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού και του συνταξιοδοτικού συστήματος, καθώς και ρυθμίσεις για τη φορολογία εισοδήματος.

«Κακοστημένο θέατρο με οδυνηρό τέλος που σφραγίστηκε με το πιο σκληρό μνημόνιο», χαρακτήρισε τη διαπραγμάτευση ο ειδικός αγορητής της Χρυσής Αυγής, Ευάγγελος Καρακώστας, ο οποίος υποστήριξε ότι τα μέτρα είναι αποτέλεσμα της συμφωνίας «που υπέγραψαν η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ και η ΝΔ» και κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι σήμερα «επικρίνει τα μέτρα για καθαρά πολιτικούς λόγους».

«Προϊόν της καταστροφικής διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ», χαρακτήρισε το σχέδιο νόμου για το ασφαλιστικό σύστημα η ειδική αγορήτρια της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Εύη Χριστοφιλοπούλου και είπε ότι το νομοσχέδιο είναι «"αντιασφαλιστικό", γιατί για πρώτη φορά διαρρηγνύει απολύτως την αναλογία εισφορών και παροχών και "αντεργατικό" γιατί υποθάλπει τη μαύρη και αδήλωτη εργασία».

Την απόσυρση του νομοσχεδίου ζήτησε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης ενώ απηύθυνε «κάλεσμα στο λαό, να βγει στο δρόμο και να ανατρέψει τα σχέδια της κυβέρνησης». «Να μην επιτρέψουμε η εβδομάδα των Παθών να γίνει χρόνια παθών για μισθωτούς και συνταξιούχους», ανέφερε ο κ. Κατσώτης.

«Το κύριο πρόβλημα του ασφαλιστικού είναι ότι ένα αναποτελεσματικό πολιτικό σύστημα, κοντόφθαλμο, ρουσφετολογικό και ανεύθυνο διαχρονικά, συνέχιζε να διευρύνει τα προνόμια και τις εξαιρέσεις», ανέφερε ο ειδικός αγορητής από το Ποτάμι Κωνσταντίνος Μπαργιώτας. Νωρίτερα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Σπύρος Δανέλλης, είχε ζητήσει να κληθεί στην κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών ο Τάσος Γιαννίτσης.

«Δεν επηρεάζονται οι χαμηλόμισθοι και τα μεσαία εισοδήματα από τις νέες ρυθμίσες», υποστήριξε ο ειδικός αγορητής των ΑΝΕΛ Θανάσης Παπαχρηστόπουλος, και υπεραμύνθηκε του νομοσχεδίου λέγοντας ότι «σε δυο χρόνια δεν θα πληρωνόταν καμία σύνταξη εάν αυτή η κυβέρνηση σφύραγε στον αέρα».

Συνεχίζοντας, αναφέρθηκε στην αλληλεγγύη που έδειξε η Ελλάδα στους πρόσφυγες και επετέθη κατά των κκ Σόιμπλε και Τόμσεν, λέγοντας ότι «είναι άνανδρο να πατάς μια τέτοια χώρα πάλι στο λαιμό».

Την περαιτέρω μείωση του ανώτατου ορίου των 3.000 ευρώ για όσους παίρνουν «διπλές και τριπλές συντάξεις» ζήτησε ο ειδικός αγορητής της Ένωσης Κεντρώων Μάριος Γεωργιάδης. Όπως υποστήριξε, από τη μείωση αυτή και μειώσεις στις υψηλότερες συντάξεις των συνταξιούχων του δημόσιου τομέα μπορούν να εξοικονομηθούν πόροι για την ενίσχυση της βασικής σύνταξης και των ανέργων.