Οικονομία

ΟΙΥΕ: Εκδικητικές απολύσεις στο Ίδρυμα Ευγενίδου

ΟΙΥΕ: Εκδικητικές απολύσεις στο Ίδρυμα Ευγενίδου ΟΙΥΕ: Εκδικητικές απολύσεις στο Ίδρυμα Ευγενίδου
Στην απόλυση πέντε εργαζομένων, τηλεφωνικά, προέβη η διοίκηση του Ιδρύματος Ευγενίδου, που διαθέτει το Πλανητάριο και άλλες δράσεις επιστημονικής και τεχνικής εκπαίδευσης των νέων.

Όπως καταγγέλλει η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΙΥΕ), οι απολύσεις έγιναν στοχευμένα σε εργαζόμενους οι οποίοι είχαν αναλάβει πρωτοβουλία «συλλογικής εκπροσώπησης και δράσης με σκοπό την υπεράσπιση των εργασιακών τους δικαιωμάτων». Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία αναλήφθηκε μετά τις τρεις απολύσεις που πραγματοποίησε η εταιρία τον Δεκέμβριο του 2015, στη Βιβλιοθήκη, στην Υποδοχή και στο Ταμείο Εισιτηρίων. Η ΟΙΥΕ χαρακτήρισε «εκδικητικές» τις πέντε τελευταίες απολύσεις, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν όπως επισημαίνεται «με πρόσχημα δήθεν την κατάργηση ή αναδιοργάνωση της Διαδραστικής Έκθεσης Επιστήμης και Τεχνολογίας (ΔΕΕΤ), μετά από 10 χρόνια λειτουργίας».

Η Ομοσπονδία θεωρεί ότι η διάθεση των εργαζομένων να αναπτύξουν συνδικαλιστική δράση στο χώρο εργασίας, θορύβησε τη Διοίκηση του Ιδρύματος, η οποία «θέλησε με την απόλυσή τους να φοβίσει όλους τους υπόλοιπους, ώστε κανείς να μην σκέφτεται να αντιδράσει στο μέλλον». Η ΟΙΥΕ καλεί τη Διοίκηση να προχωρήσει στην επαναπρόσληψη των εργαζομένων και ταυτόχρονα να ξεκινήσει διάλογο με όλο το προσωπικό του Ιδρύματος για την επίλυση των εργασιακών τους προβλημάτων. Επίσης, προαναγγέλλει ότι θα προσφύγει άμεσα στις υπηρεσίες του Υπουργείου Εργασίας και και θα προχωρήσει σε κάθε είδους νόμιμη δράση για την προάσπιση των συμφερόντων των εργαζομένων του Ιδρύματος Ευγενίδου.