Οικονομία

Οι τελικές αλλαγές στο νέο Ασφαλιστικό

Οι τελικές αλλαγές στο νέο Ασφαλιστικό Οι τελικές αλλαγές στο νέο Ασφαλιστικό
Του Βασίλη Αγγελόπουλου Επέκταση των εκπτώσεων στις ασφαλιστικές εισφορές για όλους τους επιστήμονες που έχουν ενταχθεί σε επιμελητήρια, ετοιμάζει το υπουργείο Εργασίας.

Η συγκεκριμένη υπουργική απόφαση είναι έτοιμη και αναμένεται να δημοσιοποιηθεί αμέσως μετά την ψήφιση του σχετικού και επίμαχου νομοσχεδίου, που μπορεί να γίνει την εβδομάδα μετά την Κυριακή του Θωμά. Στο πλαίσιο αυτό, θα υπάρχει ειδική αναφορά στο σκέλος των εκπτώσεων που ήδη έχουν συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο και θα εξειδικεύεται ότι θα αφορούν όλους τους επιστήμονες που έχουν εργασιακό βίο έως πέντε έτη. Προϋπόθεση θα είναι να έχουν εγγραφεί στο επιμελητήριο του επαγγέλματός τους. Από τη συγκεκριμένη προσθήκη ωφελούνται κυρίως οι λογιστές και οι έμποροι, οι οποίοι δεν θα εξαιρούνται από τη διαδικασία.

Βέβαια για να προχωρήσει η εν λόγω υπουργική απόφαση, πρέπει πρώτα να υπερψηφιστεί το νομοσχέδιο στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου. Χθες πάντως έγινε το πρώτο βήμα, αφού το σχέδιο νόμου υπερψηφίστηκε από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Οι τελικές αλλαγές που προστέθηκαν σε αυτό, εξειδικεύονται ως εξής:

- Βουλευτές: Καταργείται η εξαίρεση που υπήρχε και έτσι τόσο οι συνταξιούχοι βουλευτές, όσο και οι λοιποί αιρετοί, θα υποχρεωθούν να ενταχθούν στο νεοσύστατο Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), άρα θα υποστούν και τις όποιες περικοπές απορρέουν στο εξής, από αυτό.

- Έκπτωση εισφορών σε νέους επιστήμονες: Εξειδικεύεται η έννοια της «ασφαλιστικής οφειλής» για την έκπτωση εισφορών που προβλέπεται στους νέους επιστήμονες (50% για τα πρώτα πέντε έτη ασφάλισης, για ετήσια εισοδήματα 7.000 ευρώ – 13.000 ευρώ. Για κάθε επιπλέον 1.000 ευρώ η έκπτωση μειώνεται κατά μία ποσοστιαία μονάδα ). Η έκπτωση αυτή θα καταβάλλεται ως οφειλή από τους ασφαλισμένους έως τη λήξη του εργασιακού τους βίου, κατά το 1/5 για κάθε έτος έκπτωσης, για όσους είχαν πάνω από 18.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα.

- Περιουσία Ταμείων: Καταργούνται τα δύο άρθρα, που προέβλεπαν τη σύσταση εταιριών για τη διαχείριση της κινητής και ακίνητης περιουσίας των Ταμείων. Υπενθυμίζεται ότι συνολικά, η περιουσία των Ασφαλιστικών Ταμείων, αποτιμάται σε σημερινές τιμές στα επίπεδα των 19 δισ ευρώ.

- Πλαφόν: Στο εξής το πλαφόν για μία σύνταξη υποχωρεί στις 2.000 ευρώ, από 2.304 που ήταν στη διαβούλευση και από 2.772 ευρώ που ήταν έως τώρα. Το ποσό αυτό συμπεριλαμβάνει κρατήσεις υπέρ υγείας και ειδική εισφορά αλληλεγγύης και ουσιαστικά το καθαρό ποσό βρίσκεται στα 1.820 ευρώ, με συνέπεια να επηρεάζονται έτσι περίπου 4.000 συνταξιούχοι. Το πλαφόν για το άθροισμα συντάξεων παραμένει στα 3.000 ευρώ καθαρά, δηλαδή στα επίπεδα που ήταν και στο αρχικό κείμενο του σχεδίου νόμου που είχε τεθεί σε διαβούλευση, μειωμένο από τα 3.680 ευρώ, που ήταν έως τώρα. Σε αυτή την περίπτωση, επηρεάζονται άλλοι 2.500 συνταξιούχοι.

- Μερίσματα: Το όριο των 55 ετών για τις συντάξεις χηρείας τίθεται και για τη χορήγηση του μερίσματος από το ΜΤΠΥ. Αυτό σημαίνει ότι όσοι δημόσιοι υπάλληλοι συνταξιοδοτούνται στο εξής, θα πρέπει να συμπληρώσουν το 55ο έτος ηλικίας για να λάβουν το συγκεκριμένο μέρισμα.

Πάντως, οι βασικές παράμετροι του νομοσχεδίου παρέμειναν ως έχουν και περιλαμβάνουν την ένταξη όλων των Ταμείων στο νεοσύστατο Ενιαίο Φορέα Κύριας Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), διατηρούνται, όπως επίσης και η δημιουργία εισφοράς 20% για όλους τους ασφαλισμένους (μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες, επιστήμονες, αγρότες). Επίσης, παραμένουν οι διατάξεις εκείνες που οδηγούν στην περικοπή (αναπροσαρμογή) των επικουρικών συντάξεων, για συντάξιμες αποδοχές από 1.300 ευρώ και άνω (2-40% ανάλογα το φορέα ασφάλισης), όπως και τα άρθρα που οδηγούν σε νέο τρόπο υπολογισμού των εφάπαξ, που όμως καταλήγει σε μειώσεις κατά 15%, μεσοσταθμικά. Παραμένει και το άρθρο που προκαλεί αναδρομικές περικοπές από την αρχή του έτους στα μερίσματα του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ), κατά 32,5% τουλάχιστον.