Οικονομία

Eurogroup: Το «μαρτύριο της σταγόνας» - Ελάφρυνση του χρέους σε τρεις δόσεις

LIVE: Όλες οι εξελίξεις από το Eurogroup LIVE: Όλες οι εξελίξεις από το Eurogroup
Προσέγγιση σε τρία στάδια για το ελληνικό χρέος αποφάσισε το Eurogroup, παραπέμποντας τις οριστικές αποφάσεις για την τακτική συνεδρίαση στις 24 Μαΐου, όπου θα εξεταστεί και το θέμα της εκταμίευσης της δόσης, έχοντας πάντως ξεκαθαριστεί ότι ο προληπτικός μηχανισμός διόρθωσης των αποκλίσεων, που θα αποτελέσει μία τροποποίηση της ελληνικής πρότασης, θα πρέπει να θεσμοθετηθεί εκ προοιμίου

Η αξιολόγηση κλείνει χωρίς πρόσθετα μέτρα και καθορίζεται συγκεκριμένη διαδικασία για την ελάφρυνση του χρέους, όπως προέκυψε από τη συνεδρίαση του Eurogroup.

Ειδικότερα, πηγές της κυβέρνησης τονίζουν ότι: το Eurogroup αναγνώρισε τη συμφωνία ανάμεσα στους θεσμούς και την ελληνική κυβέρνηση. Έχουμε συμφωνία για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης. Υπογραμμίζουν ακόμη ότι το Eurogroup συμφώνησε στην ελληνική πρόταση για τη δημιουργία του προληπτικού μηχανισμού, που θα ενεργοποιείται μόνο στην περίπτωση με επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων του προγράμματος.

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι δεν υπήρξε καμία απαίτηση για τη νομοθέτηση προληπτικών μέτρων από την Ελλάδα.

Τις επόμενες ημέρες, όπως αναφέρουν, η ελληνική πλευρά σε συνεργασία με τους θεσμούς θα ολοκληρώσουν το σύνολο των τεχνικών λεπτομερειών που απαιτούνται για την ολοκλήρωση του staff level agreement. Στη συνέχεια θα το παραδώσουν στους υπουργούς οικονομικών του Eurogroup. Μετά και την νομοθέτηση και την ψήφιση των προαπαιτούμενων, το Eurogroup θα προχωρήσει στην εκταμίευση της δεύτερης δόσης του προγράμματος του ESM. Η δόση θα συμπεριλαμβάνει, εκτός της κάλυψης των δανειακών αναγκών έως το τέλος της επόμενης αξιολόγησης, και την ταχύτατη αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα, γεγονός που θα συμβάλλει τα μέγιστα στην ενίσχυση της ρευστότητας της πραγματικής οικονομίας. Υπογραμμίζεται ότι πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η χρηματική δόση θα είναι κατά πολύ μεγαλύτερη από το ποσό των 5,7 δισ. ευρώ που προβλέπονταν για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι για πρώτη φορά οι απαραίτητες ενέργειες για την ελάφρυνση του χρέους διατυπώνονται ρητά και καθορίζουν μια συγκεκριμένη διαδικασία σε βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Ειδικότερα, σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο θα υπάρξουν βελτιώσεις στη διαχείριση του χρέους όπως η πρόωρη αποπληρωμή του χρέους προς τα κράτη μέλη ή/και το ΔΝΤ. Στο μεσοπρόθεσμο διάστημα, μετά το τέλος του προγράμματος, θα εξεταστούν συγκεκριμένα μέτρα όπως η επιμήκυνση των λήξεων και οι μεγαλύτερες περίοδοι χάριτος στις αποπληρωμές των δανείων και η χρήση/μεταφορά των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα που διακρατούν οι κεντρικές τράπεζες των χωρών μελών της Ευρωζώνης και η ΕΚΤ. Για το μακροπρόθεσμο διάστημα το Eurogroup δηλώνει έτοιμο να προχωρήσει σε περαιτέρω πιθανά μέτρα επίτευξης του στόχου βιωσιμότητας του χρέους.

Επιπλέον, μετά την ψήφιση των προαπαιτούμενων μέτρων και μεταρρυθμίσεων το Eurogroup δηλώνει έτοιμο να συζητήσει τα επιπρόσθετα μέτρα που εξασφαλίσουν μακροπρόθεσμα α) τη σταθερή μείωση του ποσοστού του δημόσιου χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ και β) τις αναγκαίες αναχρηματοδότησης του χρέους σε σταθερά βιώσιμα επίπεδα.

Επίσης, το Eurogroup συμφώνησε στις βασικές αρχές για αυτά τα μέτρα που αφορούν: α) διευκόλυνση για την έξοδο στις αγορές, β) την εξομάλυνση του προφίλ αποπληρωμών, γ) την παροχή κινήτρων για τη διατήρηση της δημοσιονομικής προσαρμογής και μετά τη λήξη του προγράμματος και δ) την παροχή ευελιξίας στην περίπτωση αβεβαιότητας για τους μελλοντικούς ρυθμούς ανάπτυξης και το ύψος των επιτοκίων δανεισμού.

Ακόμη, το Eurogroup συμφώνησε στη δημιουργία ενός δείκτη βιωσιμότητας για το επίπεδο του χρέους και τις ετήσιες δαπάνες εξυπηρέτησης του σε μακροπρόθεσμο επίπεδο.

Τέλος, το Eurogroup προκρίνει την προοδευτική εφαρμογή των μέτρων επίτευξης της βιωσιμότητας του χρέους σε βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο χρονικό επίπεδο.

Η ανάλυση των Ευρωπαίων πιστωτών για το ελληνικό χρέος

Τη μείωση του ελληνικού δημόσιου χρέους στο 104,9% του ΑΕΠ το 2060, αφού θα έχει κορυφωθεί στο 182,9% του ΑΕΠ φέτος, προβλέπει το βασικό σενάριο για την έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους που έχουν συντάξει οι Ευρωπαίοι πιστωτές της Ελλάδας, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Wall Street Journal. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ανάλογα με τις προβλέψεις για τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων τις επόμενες δεκαετίες, καθώς και το ύψος των επιτοκίων, έχουν καταρτισθεί τέσσερα σενάρια για το χρέος, το οποίο αναμένεται να διαμορφωθεί από το 62,6% (το αισιόδοξο) έως το 258,3% του ΑΕΠ το 2060. Η ανάλυση αυτή της βιωσιμότητας του χρέους προμηνύει δύσκολες διαπραγματεύσεις σχετικά με τα πιθανά μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, σημειώνει το δημοσίευμα.

Με βάση όλα τα σενάρια, εκτός του αισιόδοξου, η ανάλυση υποδηλώνει σοβαρές ανησυχίες για την ικανότητα της Ελλάδας να αποπληρώσει το χρέος της, το οποίο διαμορφώθηκε στο 176,9% του ΑΕΠ στο τέλος του 2015, σημειώνει η WSJ. Τα αποτελέσματα «της ανάλυσης αυτής υποδηλώνουν σοβαρές ανησυχίες αναφορικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού δημόσιου χρέους μακροπρόθεσμα», αναφέρει το έγγραφο. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το έγγραφο δόθηκε σε αξιωματούχους των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης σήμερα το πρωί και θα αποτελούσε τη βάση για μία πρώτη συζήτηση σήμερα το απόγευμα στο Eurogroup για ενδεχόμενη ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Η ανάλυση βιωσιμότητας εξετάζει, επίσης, τις ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας - με βάση τα ποσά που θα πρέπει να πληρώνει για την εξυπηρέτηση του χρέους της και την κάλυψη των ελλειμμάτων - στον ίδιο χρονικό ορίζοντα. Οι πιστωτές της Ελλάδας αναφέρουν ότι οι ακαθάριστες δανειακές ανάγκες είναι ο καλύτερος δείκτης για την αποτίμηση της ικανότητας της χώρας να αποπληρώνει το χρέος της. Σύμφωνα με το ΔΝΤ, οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες πρέπει να είναι χαμηλότερες από το 15% του ΑΕΠ, ώστε το χρέος της να μπορεί να χαρακτηρίζεται βιώσιμο.

Το χρονικό του Eurοgroup και οι δηλώσεις

20:24 Τσακαλώτος: Ήταν μια εξαιρετική συνέλευση της ευρωομάδας. Να ευχαριστήσω τον κ. Ντάισελμπλουμ. Συμμετείχε ως ισότιμος εταίρος. Είχαμε συμφωνία για τα δημοσιονομικά μέτρα και τις μεταρρυθμίσεις που θα ολοκληρώσουν την πρώτη αξιολόγηση. Μόλις κλείσει θα έχουμε και την πρώτη εκταμίευση χρημάτων από τον ESM.

Έγινε η πρώτη συζήτηση επί του χρέους, συζητήθηκαν τα περισσότερα ζητήματα και είχαμε ξεκάθαρη αίσθηση ότι οι άνθρωποι θέλουν να επιλύσουν το θέμα και το χρέος να είναι μέρος της λύσης σε τρία στάδια

Αρχίζουμε να μιλάμε για τη διαδικασία για διευθέτηση του χρέους για να έχουμε μια συνθήκη έτσι ώστε η Ελλάδα να μπορέσει να συνεχίσει. Πρέπει να θεσμοθετήσουμε τα επιπλέον προληπτικά μέτρα για να ολοκληρώσουμε τις διαδικασίες μέχρι τις 24 Μαίου, με το ζήτημα του χρέους μέσα στην ευρύτερη εικόνα

Συζητήθηκε ο μηχανισμός που έρχεται να καλύψει τις διαφορές που έχουν να κάνουν με το δημοσιονομικό πλεόνασμα, έγιναν βελτιώσεις στην ελληνική πρόταση για να υποβάλλουμε τις τελικές μας θέσεις και να κλείσουμε τα τεχνικά ζητήματα τις επόμενες εβδομάδες. Βάση για οποιαδήποτε συζήτηση είναι η πρόταση μας για να φτάσουμε στην τελική λύση. Το 2016 ο στόχος είναι στο 3,5% και πιστεύω πως θα τον ξεπεράσουμε. Αν έχουμε διαφορά στο 0,5% θα υπάρξει προεδρικό διάταγμα για περικοπή δαπανών, χωρίς να μιλάμε για την άμυνα ή την κοινωνική πρόνοια. Το 2018 θα δούμε αν χρειαστούν μέτρα, αλλά θα πρέπει να υπάρχουν συγκεκριμένα κριτήρια για να έχουμε βιώσιμο χρέος

20:08 Μοσκοβισί: Χαιρετίζουμε τον δημιουργικό διάλογο που έλαβε χώρα σήμερα και συμφωνώ με τις θέσεις του προέδρου για τα τρία επίπεδα αξιολόγησης του χρέους. Η τεχνική βοήθεια θα βοηθήσει και τις δύο πλευρές για να φτάσουμε σε τελική συμφωνία στις 24 του μήνα

20: 05 Ρέγκλινγκ: Κάναμε μεγάλη πρόοδο απόψε. Σε λίγο καιρό θα φτάσουμε στην εκταμίευση. Όμως, η παρούσα κατάσταση στην Ελλάδα είναι πολύ συγκεκριμένη και παραμένει πολύ δύσκολη. Η ευρωομάδα ξεκίνησε ωστόσο σήμερα τις πρώτες συζητήσεις για ελάφρυνση του χρέους κάτι που είχε γίνει και το 2012 με τους ιδιώτες επενδυτές. Στην τακτική συνέλευση στις 24 του μήνα θα έχουμε και οριστικές αποφάσεις για το χρέος, τα επιτόκια, για να μάθουμε το ακριβές αμάλγαμα αυτού του χρέους. Και πρέπει να δούμε και τα μέτρα από το 2018 και μετά για τη βιωσιμότητα του χρέους

19:50 Ντάισελμπλουμ: «Τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους θα τεθούν σε εφαρμογή εφόσον η Ελλάδα συνεχίσει να εφαρμόζει τις υποχρεώσεις της. Θεσμοθετήθηκε σειρά κατευθυντήριων γραμμών για ευκολότερη πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές. Να δούμε τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και των μέτρων. Ανοίγει ο δρόμος για την ολοκλήρωση της αναθεώρησης αυτού του πρώτου προγράμματος. Συζητήσαμε και για ελάφρυνση χρέους και σχετικών μέτρων που θα τεθούν σε συζήτηση και εφαρμογή αν η Ελλάδα συνεχίσει να εφαρμόζει τα μέτρα που έχει ψηφίσει. O μηχανισμός των διορθωτικών μέτρων θα νομοθετηθεί εκ προοιμίου για να διασφαλιστεί η εφαρμογή. Αν η Ελλάδα δεν πιάσει το 3,5% πλεόνασμα ο μηχανισμός θα τεθεί αυτομάτως σε λειτουργία. Συζητήσαμε τα μέτρα για τις δαπάνες που θα αντικατασταθούν από πιθανά διαρθρωτικά μέτρα που ενδεχομένως θα ενεργοποιηθούν αργότερα. Στόχος να υπάρξει η προοπτική διαρθρωτικών μέτρων για τα έσοδα που θα επιτευχθούν σε δεύτερο χρόνο. Μιλήσαμε και το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων.»

«Πρέπει να συζητήσουμε συγκεκριμένα μέτρα έτσι ώστε μέχρι το 2018 να έχουμε συγκεκριμένες πτυχές του ζητήματος, ήδη διευθετημένες. Επιπλέον σε μακροπρόθεσμο χρονοδιάγραμμα στο τέλος του προγράμματος θα δούμε αν έχουμε επιπλέον μέτρα για το χρέος, έτσι ώστε τις επόμενες δεκαετίες η Ελλάδα να μείνει στο πρόγραμμα της ανάπτυξης. Μιλάω για το τέλος του 2018.»

19:46 Βάλντις Ντομπρόφσκις: «Το Eurogroup καλωσορίζει το συνολικό πακέτο μέτρων» αναφέρει ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε ανάρτησή του στο Twitter. «Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα ολοκληρωθεί τις επόμενες ημέρες συμπεριλαμβανομένου του μηχανισμού μέτρων έκτακτης ανάγκης» σημειώνει και προσθέτει πως αναφορικά με το χρέος «θα συζητηθούν τα βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα και το Euroworking Group θα ενημερώσει σχετικά τους υπουργούς Οικονομικών στις 24 Μαΐου».

19:39: Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η συνεδρίαση του Eurogroup.

19:25 Σύμφωνα με το Reuters στο Eurogroup θα παρουσιαστούν δύο εκθέσεις για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Η πρώτη είναι από το ΔΝΤ και η δεύτερη από τους Ευρωπαίους, γεγονός που από μόνο του είναι σοβαρό πρόβλημα, σύμφωνα με το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο.
Την ίδια ώρα, η Wall Street Journal αποκαλύπτει τα τέσσερα σενάρια των Ευρωπαίων πιστωτών για το χρέος
Σύμφωνα με την έκθεση, το ελληνικό χρέος μπορεί να φτάσει μέχρι και 258,3% του ΑΕΠ έως το 2060 ή να πέσει ακόμα και στο 62,6% του ΑΕΠ.
Σύμφωνα με την έκθεση βιωσιμότητας, υπάρχει αβεβαιότητα αναφορικά με την δυνατότητα της Ελλάδας να μειώσει το χρέος. Όπως χαρακτηριστικά τονίζεται, τα αποτελέσματα αυτής «της ανάλυσης εγείρουν σοβαρές ανησυχίες σχετικά με τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους στην Ελλάδα μακροπρόθεσμα».

18:45 Την κοινή πεποίθηση όλων των πλευρών ότι πρέπει να επιτευχθεί μια συμφωνία σύντομα εξέφρασε κατά την είσοδό του στο Eurogroup, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για το ευρώ, Βάλντις Ντομπρόφσκις. «Υπάρχει κοινή κατανόηση μεταξύ των θεσμών, των ελληνικών αρχών και άλλων κρατών της Eυρωζώνης ότι πρέπει να συμφωνήσουμε σύντομα. Γι' αυτό τον λόγο έχουμε το σημερινό Eurogroup για να επιταχύνουμε τη διαδικασία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Β. Ντομπρόφσκις. Σχετικά με τη συζήτηση για το χρέος, επανέλαβε πως εναπόκειται στα κράτη-μέλη, τους πιστωτές, να αποφασίσουν πότε και με ποια μορφή θα προχωρήσουν στα επόμενα βήματα.

18: 15 Σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο MNI, αυτήν την ώρα συζητείται το κοινό ανακοινωθέν για την Ελλάδα που θα περιλαμβάνει τα επόμενα βήματα για τις διαπραγματεύσεις και θα συνδέει την εφαρμογή των επόμενων βημάτων με την εκταμίευση των δόσεων.
Στην ουσία, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, διαφαίνεται πως το χρηματοδοτικό πακέτο προς την Ελλάδα ύψους 5,7 δισ. ευρώ, θα "σπάσει" σε υποδόσεις. Το πρακτορείο ΜΝΙ κάνει επίσης λόγο για τεχνικές δυσκολίες που ενδεχομένως θα επιλυθούν στο EuroWorking Group της Πέμπτης.

16:29 «Σήμερα δεν θα ληφθούν τελικές αποφάσεις» δήλωσε προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας. «Σήμερα θα γίνει συζήτηση και θα δοθούν πολιτικές οδηγίες», δήλωσε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. «Πριν από τις συζητήσεις για το χρέος, χρειάζεται ανάλυση βιωσιμότητας... Είμαι βέβαιος ότι θα υπάρξει λύση μέχρι το τέλος του Μαΐου», πρόσθεσε.

Ο κ. Σοίμπλε είπε επίσης ότι "αν συμβεί η αισιόδοξη εκδοχή, θα είναι όλα καλά. Στην απαισιόδοξη εκδοχή θα πρέπει να υπάρχουν κάποια μέτρα. Πιστεύω ότι θα βρεθεί κάποια λύση. Το ΔΝΤ συμμετέχει στη διαδικασία, είναι ο τρίτος εταίρος. Η φιλοσοφία των προγραμμάτων βοηθείας είναι ότι δε θα πρέπει να βοηθήσουμε μόνο την Ελλάδα, αλλά και τους Έλληνες. Ο στόχος θα είναι να μπορέσει η Ελλάδα να βρει χρήματα από τις αγορές.» και κατέληξε: «Η Ελλάδα βρίσκεται σε δύσκολη θέση, αλλά αυτό οφείλεται στο γεγονός πως οι Έλληνες φέρθηκαν στο παρελθόν λανθασμένα.

16.27 Ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Χανς-Γεργκ Σέλινγκ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα.

16:12 Δεν πρόκειται να συζητηθεί στο Eurogroup το κούρεμα του ελληνικού χρέους, είπε ο ιταλός υπουργός Οικονομικών, Πιερ Κάρλο Παντοάν, πράγμα που δεν αποκλείει άλλες μεθόδους ελάφρυνσης του χρέους.

16:07 Αισιόδοξος για συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας Λουίς ντε Γκίντος, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup. «Υπάρχουν διαφορές, οι οποίες ευελπιστώ ότι θα γεφυρωθούν και ότι θα καταλήξουμε σε μια συμφωνία για τα επόμενα βήματα», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας.

15:55 Θα συζητήσουμε το ελληνικό χρέος αλλά δεν προβλέπω αποφάσεις ανέφερε ο πρόεδρος του Συμβουλίου των Υπουργών Οικονομικών κ. Ντάισελμπλουμ κατά την άφιξή του στο Eurogroup. Θα συζητήσουμε την πορεία της αξιολόγησης αλλά παραμένουν τεχνικά ζητήματα να επιλυθούν και τότε θα επιστρέψουμε ώστε να κλείσει η αξιολόγηση συμπλήρωσε ο κ. Ντάισελμπλουμ. Ο πρόεδρος του Eurogroup ανέφερε επίσης ότι το ΔΝΤ δεν λέει ότι το χρέος είναι μη βιώσιμο κάτι που θα προκαλέσει σίγουρα αντιδράσεις απο την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

15:50 Το βασικό πακέτο της αξιολόγησης, ο μηχανισμός αυτόματης δημοσιονομικής διόρθωσης και το ζήτημα του χρέους συζητήθηκαν στο Euroworking Group (EWG), με τη συμμετοχή από ελληνικής πλευράς του αναπληρωτή υπουργού οικονομικών, Γιώργου Χουλιαράκη και του γγ δημοσιονομικής πολιτικής Φραγκίσκου Κουτεντάκη.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, έχει ουσιαστικά κλείσει το βασικό πακέτο της αξιολόγησης, το οποίο περιλαμβάνει μέτρα όπως η φορολογική μεταρρύθμιση, το ασφαλιστικό, τα κόκκινα δάνεια, το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων κτλ.

Όσον αφορά τον μηχανισμό αυτόματης δημοσιονομικής διόρθωσης, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί αποδέχθηκαν την ελληνική πρόταση, ως βάση συζήτησης, κρίνοντας ότι πληροί τα τρία κριτήρια που έθεσε το Eurogroup στο Άμστερνταμ (αυτοματισμός, νομοθέτηση και αξιοπιστία). Ωστόσο, οι ίδιες πηγές σημείωσαν ότι υπήρξαν ενστάσεις από την πλευρά του ΔΝΤ, που εκπροσωπήθηκε στο EWG από τον Πολ Τόμσεν και την Ντέλια Βελκουλέσκου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ντ. Βελκουλέσκου επανέλαβε στη συνεδρίαση του EWG τα επιχειρήματα της επιστολής Λαγκάρντ. Παρόλα αυτά, οι ίδιοι κυβερνητικοί παράγοντες εκτιμούσαν ότι το θέμα του μηχανισμού θα ρυθμιστεί μέσα στις επόμενες ημέρες.

Τέλος, κυβερνητικοί παράγοντες τόνισαν ότι για πρώτη φορά ξεκίνησε η συζήτηση για την αναμόρφωση του επίσημου χρέους της Ελλάδας, βάσει της συμφωνίας του καλοκαιριού. Σύμφωνα με τους ίδιους κυβερνητικούς παράγοντες ο Eυρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης (ESM) κατέθεσε την πρότασή του, η οποία ωστόσο δεν ικανοποίησε το ΔΝΤ.

15:12 Στο Eurogroup προσήλθε πριν από λίγα λεπτά ο Επίτροπος Οικονομικών Θεμάτων τηw Κομισιόν κ. Πιερ Μοσκοβισί όπου και κάνει δηλώσεις. «Θα ξεκινήσουμε τη συζήτηση για το ελληνικό χρέος υπό την προϋπόθεση να προχωρήσει η Ελλάδα σε μεταρρυθμίσεις». Τα παραπάνω διεμήνυσε προσερχόμενος στο νέο κρίσιμο Eurogroup για την χώρα μας στις Βρυξέλλες ο Ευρωπαίος Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους ο κ. Μοσκοβισί είπε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υιοθετεί την άποψη ότι η ελληνική πρόταση για τα προληπτικά μέτρα είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και πρόσθεσε ότι η ψήφιση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου χθες από την ελληνική Βουλή, αποτελεί ένα σημαντικό βήμα.

Ωστόσο, αναφερόμενος στο ζήτημα του χρέους τόνισε ότι η συζήτηση θα ξεκινήσει υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της, ενώ και εκείνος -όπως και άλλοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι- υπογράμμισε ότι στη σημερινή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης είναι πιθανό ότι δεν θα ληφθούν αποφάσεις.

14:44 Σαπέν πριν από το Eurogroup: «Η ελληνική κυβέρνηση τήρησε τις δεσμεύσεις της» Εύσημα στην ελληνική πλευρά για το ότι τήρησε τις δεσμεύσεις της απέδωσε ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν προσερχόμενος στο Eurogroup. «Οι Έλληνες έκαναν όλες τις προσπάθειες που τους είχαμε ζητήσει» είπε ενώ πρόσθεσε ότι «τίποτε δεν μπορεί να θέσει υπό αμφισβήτηση ούτε την ειλικρίνεια ούτε την ικανότητα αυτής της κυβέρνησης να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις». Εν τω μεταξύ να σημειωθεί ότι στο κτίριο όπου θα συνεδριάσει το Eurogroup προσήλθαν από νωρίς ο Γερούν Ντάισελμπλουμ και ο επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί, ο τελευταίος χωρίς μάλιστα να κάνει δηλώσεις. Παρόντες από νωρίς και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, και ο ισπανός Λουίς Ντε Γκίντος.

Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του EuroWorking Group που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί για να προετοιμάσει το έκτακτο Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, ο εν λόγω αξιωματούχος δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι βρισκόμαστε πιο κοντά στην επίτευξη συμφωνίας, αλλά δεν έχουμε φτάσει ακόμα εκεί.

Χωρίς να κάνει την παραμικρή δήλωση προσήλθε στο σημερινό Eurogroup ο Ευρωπαίος Επίτροπος επί των Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί.

Από τους πρώτους που αφίχθησαν στο Eurogroup και ο Ισπανός ΥΠΟΚ Λούις Ντε Γκίντος, ο οποίος, επίσης, δεν έκανε την παραμικρή δήλωση.