Οικονομία

Χατζηδάκης: Υπό διεθνή πίεση η ευρωπαϊκή οικονομία

Χατζηδάκης: Υπό διεθνή πίεση η ευρωπαϊκή οικονομία
Πέρα από την ανταγωνιστικότητα της ΕΕ, στο Eurogroup συζητήθηκε και το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης Κεφαλαιαγορών.

Ο Έλληνας υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Eurogroup στο Λουξεμβούργο, αναφέρθηκε στις εκθέσεις Λέτα και Ντράγκι, τονίζοντας ότι λειτουργούν ως «ξυπνητήρι» για την Ευρωπαϊκή Ένωση, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για άμεση δράση. «Το κρίσιμο ερώτημα είναι τι κάνουμε μετά», δήλωσε, επισημαίνοντας πως η Κοινή Δήλωση των Υπουργών Οικονομικών δεν αποτελεί το τέλος, αλλά το «τέλος της αρχής». Ο κ. Χατζηδάκης επισήμανε την πίεση που δέχεται η ευρωπαϊκή οικονομία, καθώς βρίσκεται ανάμεσα σε δύο μεγάλες παγκόσμιες δυνάμεις, τις ΗΠΑ και την Κίνα, γεγονός που επιβάλλει την άμεση λήψη μέτρων για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.

Στο Eurogroup συζητήθηκε η υιοθέτηση της Κοινής Δήλωσης, με τον κ. Χατζηδάκη να καλεί τους υπουργούς Οικονομικών να παίξουν ενεργό ρόλο σε αυτή τη συζήτηση. Εστίασε στην ανάγκη η Ευρώπη να αναπτύξει θεσμικά και χρηματοδοτικά εργαλεία που θα της επιτρέψουν να ανταποκριθεί στις προκλήσεις, ενώ τόνισε την αίσθηση του επείγοντος που πρέπει να διαπνέει τόσο τις τοποθετήσεις όσο και τις ενέργειες.

Πέρα από την ανταγωνιστικότητα της ΕΕ, στο Eurogroup συζητήθηκε και το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης Κεφαλαιαγορών. Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, Νάντια Καλβίνιο, παρουσίασε τους σχεδιασμούς της Τράπεζας, με τον κ. Χατζηδάκη να υπογραμμίζει τον σημαντικό ρόλο της ΕΤΕπ στην ενοποίηση των ευρωπαϊκών κεφαλαιαγορών και την υποστήριξη στρατηγικών επενδύσεων σε τομείς όπως η πράσινη μετάβαση, η στεγαστική πολιτική και η άμυνα.

Στη συνεδρίαση του ECOFIN, το βασικό θέμα συζήτησης ήταν η χρηματοδοτική στήριξη της Ουκρανίας. Ο κ. Χατζηδάκης τόνισε πως η Ελλάδα υποστηρίζει την οικονομική βοήθεια προς την Ουκρανία, τόσο για λόγους αρχής όσο και για την προστασία της ευρωπαϊκής οικονομίας, αναφέροντας ως παράδειγμα τις αυξήσεις στις τιμές ηλεκτρικού ρεύματος λόγω της καταστροφής της ουκρανικής ενεργειακής υποδομής. Επιπλέον, έγινε ενημέρωση σχετικά με την πορεία εφαρμογής του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, με την Ελλάδα να έχει ήδη απορροφήσει 17,2 δισ. ευρώ, αγγίζοντας σχεδόν το 50% του συνολικού προϋπολογισμού.