Οικονομία

Τζεντιλόνι: Η γεωπολιτική αβεβαιότητα επηρεάζει τις οικονομίες μας

Τζεντιλόνι: Η γεωπολιτική αβεβαιότητα επηρεάζει τις οικονομίες μας Φωτογραφία: EPA/ OLIVIER HOSLET
«Περιορισμένος» ο αντίκτυπος έως τώρα, εκτίμησε ο Τζεντιλόνι.

Ο κίνδυνος κλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή και η γεωπολιτική αστάθεια δημιουργούν δύσκολες προοπτικές για την οικονομία, επεσήμανε ο Πάολο Τζεντιλόνι προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup.

Οι επιπτώσεις της γεωπολιτικής αστάθειας γίνονται ορατές στο εμπόριο και στις τιμές του πετρελαίου, τόνισε ο Επίτροπος Οικονομίας. «Η γεωπολιτική αβεβαιότητα επηρεάζει τις οικονομίες μας», συμπλήρωσε.

Έως τώρα, είναι «περιορισμένος» ο αντίκτυπος στην οικονομία της ΕΕ, εκτίμησε ο Πάολο Τζεντιλόνι. «Δεν έχουμε δει μεγάλες οικονομικές επιπτώσεις», παρά τις εντάσεις στην Ερυθρά Θάλασσα που προκαλούν οι αντάρτες Χούθι, ανέφερε.

Ωστόσο, υπογράμμισε, η άνοδος των τιμών του πετρελαίου τις τελευταίες δέκα ημέρες- που συνδέεται με την προοπτική έντασης στο Ιράν- θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις στον πληθωρισμό. Πάντως, σημείωσε ότι «δεν είναι ακόμα έτσι, αυτή τη στιγμή ο πληθωρισμός πέφτει».

Η ευρωζώνη παρουσιάζει «μέτρια» ανάπτυξη, περίπου 0,8% φέτος, δήλωσε. «Θα παρουσιάσουμε τις οικονομικές προβλέψεις μας τον Νοέμβριο, αλλά λίγο πολύ πιστεύουμε ότι η προηγούμενη πρόβλεψή μας για ανάπτυξη 0,8% δεν θα απέχει πολύ από την πραγματικότητα, παρά τη δύσκολη κατάσταση», πρόσθεσε, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Η ανταγωνιστικότητα και η έκθεση Ντράγκι είναι από τα βασικά ζητήματα που θα συζητηθούν στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup. Στόχος είναι να εγκριθεί μια δήλωση τοn Νοέμβριο, σχετικά με τη συνέχεια που θα δοθεί στην έκθεση αυτή στον επόμενο πολιτικό κύκλο της Κομισιόν.

«Απαιτούνται πραγματικές αποφάσεις» και όχι μια χρήση «a la carte» των ευρημάτων αυτής της έκθεσης, δήλωσε ο Τζεντιλόνι. «Το πολιτικό κλίμα είναι όπως πάντα δύσκολο και υπάρχουν διαφορετικές απόψεις», αναγνώρισε, αλλά τόνισε ότι «εάν έχουμε επίγνωση της επείγουσας κατάστασης που περιγράφεται στην έκθεση, θα καταφέρουμε να γεφυρώσουμε τις διαφορές μας και να εφαρμόσουμε τον οδικό χάρτη της».