Οικονομία

Τα τέσσερα σενάρια των Ευρωπαίων για το χρέος αποκαλύπτει η Wall Street Journal

Τα τέσσερα σενάρια των Ευρωπαίων για το χρέος αποκαλύπτει η Wall Street Journal
Το ελληνικό χρέος μπορεί να φτάσει μέχρι και 258,3% του ΑΕΠ έως το 2060 ή να πέσει ακόμα και στο 62,6% του ΑΕΠ, σύμφωνα με την έκθεση των Ευρωπαίων δανειστών για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, την οποία αποκαλύπτει η Wall Street Journal.

Σύμφωνα με την έκθεση βιωσιμότητας, υπάρχει αβεβαιότητα αναφορικά με την δυντότητα της Ελλάδας να μειώσει το χρέος. Όπως χαρακτηριστικά τονίζεται, τα αποτελέσματα αυτής «της ανάλυσης εγείρουν σοβαρές ανησυχίες σχετικά με τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους στην Ελλάδα μακροπρόθεσμα».

Με δεδομένο ότι το εν λόγω έγγραφο θα αποτελέσει τη βάση για μια πρώτη συζήτηση του χρέους στο Eurogroup, που βρίσκεται σε εξέλιξη, το οποίο εξετάζει τέσσερα διαφορετικά σενάρια και παρουσιάζει πολύ μεγάλες αποκλίσεις, είναι φανερό ότι, όπως αναφέρει η εφημερίδα, οι συζητήσεις θα είναι εξαιρετικά δύσκολες.

Η έκθεση εξετάζει τέσσερα διαφορετικά σενάρια για την ελληνική οικονομία και αξιολογεί πού θα κυμανθεί η αναλογία του χρέους σε σχέση με το ΑΕΠ ώς το 2060.

Προκύπτει, λοιπόν, ότι το χρέος βάσει του καλύτερου σεναρίου μπορεί να φτάσει μέχρι και στο 62,6% του ΑΕΠ, ενώ το πιο απαισιόδοξο σενάριο προβλέπει ότι το χρέος μπορεί να εκτοξευτεί στο 258,3% του ΑΕΠ ώς τα τέλη του 2060.
Αν η χώρα μας εφαρμόσει πλήρως το πρόγραμμα, η μελέτη προβλέπει ότι το χρέος της θα φτάσει στο 182,9% του ΑΕΠ το 2016 και θα μειωθεί στο 104,9% ώς το 2060.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το Reuters στο Eurogroup θα παρουσιαστούν δύο εκθέσεις για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Η πρώτη είναι από το ΔΝΤ και η δεύτερη από τους Ευρωπαίους, δηλαδή, αυτή που αποκαλύπτει η Wall Street Journal. Αυτό από μόνο του είναι σοβαρό πρόβλημα, σύμφωνα με το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο.