Οικονομία

ΚΕΠΑ: Συνεχίζουν να καταβάλλουν παράβολο ανασφάλιστοι και άνεργοι

ΚΕΠΑ: Συνεχίζουν να καταβάλλουν παράβολο ανασφάλιστοι και άνεργοι ΚΕΠΑ: Συνεχίζουν να καταβάλλουν παράβολο ανασφάλιστοι και άνεργοι
Του Βασίλη Αγγελόπουλου Συνεχίζουν να καταβάλλουν το παράβολο των 46,14 ευρώ για εξέταση από τα Κέντρα Πιστοποίησης της Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) οι ανασφάλιστοι και οι άνεργοι.

Παρά την σχετική διάταξη, που ψηφίστηκε σε νόμο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ τον περασμένο Ιούνιο, γνωστό και ως νόμο Στρατούλη (ν.4331/2015), η ενεργοποίησή της ακόμα δεν έχει πραγματοποιηθεί.

Αποτέλεσμα οι ανασφάλιστοι και οι άνεργοι πολίτες, που θέλουν να περάσουν από επιτροπή ΚΕΠΑ για να κατοχυρώσουν ποσοστό αναπηρίας, λόγω προβλημάτων υγείας, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να αποκτήσουν εισόδημα, μέσω της καταβολής αναπηρικής σύνταξης, αλλά και ιατροφαρμακευτική κάλυψη, συνεχίζουν να καταβάλλουν το συγκεκριμένο παράβολο.

Σύμφωνα με στοιχεία υπηρεσιών της Κοινωνικής Ασφάλισης, εντός του τρέχοντος έτους θα προκύψουν έως 30.000 σχετικές αιτήσεις από ανασφάλιστους και από ανέργους. Αυτό σημαίνει ότι με ένα κονδύλι της τάξης του 1,4 εκατ. ευρώ, θα μπορούσε να καλυφθεί η συγκεκριμένη δαπάνη και να πάψουν να επιβαρύνονται, πολίτες οι οποίοι σε αρκετές περιπτώσεις διαβιούν υπό συνθήκες ακραίας φτώχειας, ελέω κρίσης και έχοντας σοβαρά προβλήματα υγείας.

Απομένει να ληφθεί η σχετική απόφαση από το υπουργείο Εργασίας και να προωθηθεί στο ΙΚΑ, που έχει αναλάβει τη λειτουργία των ΚΕΠΑ για όλους τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης.

Αξίζει να επισημανθεί ότι κάθε χρόνο υπερβαίνουν τις 150.000 συνολικά οι αιτήσεις που γίνονται προς τα ΚΕΠΑ. Οι καθυστερήσεις που διαπιστώνονται πια, εστιάζονται κυρίως σε ακριτικές περιοχές της νησιωτικής αλλά και της ηπειρωτικής Ελλάδος, που οι σχετικές Επιτροπές, λόγω μικρού αριθμού υποβολής αιτήσεων, συνεδριάζουν είτε μια φορά το μήνα, είτε μια φορά το δίμηνο.

Στην Αττική, οι Επιτροπές ΚΕΠΑ πραγματοποιούνται όλες στο κτίριο του ΙΚΑ στην οδό Πειραιώς, πλην της Ελευσίνας.