Οικονομία

Στη «σέντρα» βγάζουν τον Χουλιαράκη οι πενταετείς

Στη «σέντρα» βγάζουν τον Χουλιαράκη οι πενταετείς
Του Βασίλη Αγγελόπουλου Απόλυτα εκτεθειμένο έναντι του Πανελλήνιου Συλλόγου Απόστρατων Εθελοντών Μακράς Θητείας (ΕΜΘ), είναι το υπουργείο Οικονομικών και ειδικότερα ο αναπληρωτής υπουργός κ. Γιώργος Χουλιαράκης.

Σε απάντηση που έδωσε το εν λόγω υπουργείο, ύστερα από ερώτηση του βουλευτή κ. Νίκου Νικολόπουλου, αναφορικά με τις εισφορές που έχουν καταβληθεί από τους ΕΜΘ και οι οποίες ενώ έπρεπε να αποδοθούν στο ΕΤΕΑ μεταφέρθηκαν στα Μετοχικά Ταμεία Στρατού και Αεροπορίας, υπάρχουν εξόφθαλμες ασάφειες, ανακρίβειες, έως και λάθη.

Πιο συγκεκριμένα, ο Σύλλογος επανέρχεται και ζητάει να γίνει δεύτερη ερώτηση, καθώς από την αρχική απάντηση του υπουργείου προκύπτει ότι για το Μετοχικό Ταμείο Αεροπορίας οι ασφαλιστικές εισφορές των ΕΜΘ αποτελούν πόρο του Ταμείο, κάτι που δεν ισχύει. Επισημαίνουν, δε, ότι η αναφορά σε νομολογίες του... 1939 και του 1925 είναι παραπλανητική, αφού ο θεσμός των Οπλιτών Πενταετούς Υποχρέωσης (ΟΠΥ), δημιουργήθηκε το 1985!

Γίνεται λόγος για σκόπιμη παραπλάνηση του υπουργείου Οικονομικών, από το ΜΤΣ, αφού μπερδεύονται οι αποδιδόμενες εισφορές προς το Μετοχικό Ταμείο με εκείνες προς το πρώην επικουρικό του ΙΚΑ (ΕΤΕΑΜ), που απορροφήθηκε από το ΕΤΕΑ. Ο σύλλογος επιμένει ότι το ΜΤΣ πήρε παράνομα τα λεφτά των ΕΜΘ από το ΙΚΑ, χωρίς να το δικαιούται αφού αποδίδει μερίσματα και όχι επικουρική σύνταξη.

Αποτέλεσμα αυτής της επιχειρηματολογίας ήταν το υπουργείο Οικονομικών να απαντήσει για δεύτερη φορά προς τον Σύλλογο, μέσω της ερώτησης του βουλευτή Νικολόπουλου, δηλώνοντας όμως «αναρμόδιο» για να λάβει θέση. Μάλιστα «πετάει το μπαλάκι» προς το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, που εποπτεύει τα Ταμεία αυτά, ως «αρμόδιο να απαντήσει»...