Οικονομία

ΕΚΑΣ: Σε 12 δόσεις η αναδρομική επιστροφή του από τους συνταξιούχους

ΕΚΑΣ: Σε δόσεις η αναδρομική επιστροφή του από τους χαμηλοσυνταξιούχους ΕΚΑΣ: Σε δόσεις η αναδρομική επιστροφή του από τους χαμηλοσυνταξιούχους
Του Βασίλη Αγγελόπουλου Σε 12 θα ανέλθουν, τελικά, οι μηνιαίες δόσεις με βάση τις οποίες θα επιστρέψουν οι χαμηλοσυνταξιούχοι το ΕΚΑΣ που έλαβαν κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους.

Το υπουργείο Εργασίας, προσανατολίζεται στην έκδοση εγκυκλίου, ίσως και την επόμενη εβδομάδα, στην οποία θα αποσαφηνίζεται το καθεστώς της επιστροφής των αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών, για τους περίπου 70.000 χαμηλοσυνταξιούχους, οι οποίοι λόγω εφαρμογής των νέων, χαμηλών ορίων, χάνουν στο εξής το ΕΚΑΣ ή πέφτουν σε χαμηλότερη κατηγορία, γεγονός που σημαίνει μικρότερο αντίστοιχα επίδομα. Η έναρξη της σχετικής διαδικασίας συμψηφισμού, δεν αναμένεται να ξεκινήσει πριν από την καταβολή των συντάξεων του Ιουλίου, που είναι προγραμματισμένο να γίνει στις 29 Ιουνίου.

Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, η επιστροφή των αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών από τους συνταξιούχους, θα διατηρηθεί και για ένα μεγάλο μέρος του 2017. Στόχος είναι η δεδομένη επιβάρυνση προς τους χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχους, να είναι όσο γίνεται μικρότερη κατά το χρονικό διάστημα που θα επιστραφούν τα ποσά ΕΚΑΣ που χορηγήθηκαν κατά το α' εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

Σημειώνεται ότι, με βάση το νέο Ασφαλιστικό νόμο (ν. 4387/2016), το ΕΚΑΣ θα χορηγείται στο εξής σε όσους χαμηλοσυνταξιούχους έχουν ετήσιο εισόδημα από συντάξεις που δεν θα υπερβαίνει τα 7.972 ευρώ. Έως τώρα το συγκεκριμένο όριο ήταν στα 8.472 ευρώ. Επίσης το ατομικό φορολογητέο εισόδημα διαμορφώνεται στα 8.884 ευρώ, από 9.884 ευρώ που ήταν μέχρι την περασμένη Παρασκευή, όταν και τυπικά, τέθηκε σε ισχύ ο νέος νόμος. Αντίστοιχα, το οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα υποχώρησε από τα 15.380 ευρώ, στα 11.000 ευρώ. Ανάλογες τροποποιήσεις προκύπτουν και στα εσωτερικά όρια καταβολής του επιδόματος, με βάση το οποίο οι δικαιούχοι λαμβάνουν ποσά από 54,7 έως 230 ευρώ το μήνα. Καταργείται η κατώτατη κλίμακα του ΕΚΑΣ (30 ευρώ) για εισόδημα από συντάξεις από 8.472,1 ευρώ έως 9.200 ευρώ.

Πάντως, το συγκεκριμένο επίδομα πρόκειται να απολέσουν, σε πρώτη φάση, όσοι χαμηλοσυνταξιούχοι λαμβάνουν μηνιαίες αποδοχές από συντάξεις, κύριες και επικουρικές, άνω των 664 ευρώ.

Για παράδειγμα, στην περίπτωση συνταξιούχου με σύνταξη 670 ευρώ το μήνα, το ΕΚΑΣ που ελάμβανε έως τώρα είναι 172,5 ευρώ μηνιαίως. Στην περίπτωση που έχει λάβει το εν λόγω επίδομα για ένα εξάμηνο, τότε έχει λάβει ποσό που ανέρχεται σε 1.035 ευρώ. Αν το υπουργείο Εργασίας αποφασίσει την επιστροφή αυτού του ποσού σε εννέα μηνιαίες δόσεις, τότε ο δικαιούχος θα πρέπει από τον Ιούλιο και μέχρι τον Μάρτιο του 2017, να στερείται κάθε μήνα το ποσό των 115 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι θα λαμβάνει για ένα εννεάμηνο, 555 ευρώ το μήνα, ως σύνταξη. Στην περίπτωση που η επιστροφή του ΕΚΑΣ πραγματοποιηθεί σε 12 μηνιαίες δόσεις, τότε ο δικαιούχος, από τον Ιούλιο 2016 έως και τον Ιούνιο 2017, θα λαμβάνει μειωμένη σύνταξη κατά 86,25 ευρώ. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, οι απολαβές του από συντάξεις θα ανέλθουν για την ίδια περίοδο, στα 583,75 ευρώ το μήνα.

Διευκρινίσεις από το υπουργείο

Το πρωί της Τετάρτης το υπουργείο Εργασίας σε διευκρινιστική του ανκοίνωση σημειώνει ότι ο επανακαθορισμός του ΕΚΑΣ  γίνεται κάθε Ιούνιο, κατόπιν επεξεργασίας των φορολογικών δηλώσεων. Σε περίπτωση που έχουν καταβληθεί επιδόματα σε πρώην δικαιούχους που έχουν υπερβεί τα εισοδηματικά κριτήρια, σύμφωνα με το υπουργείο, αυτά επιστρέφονται ως αχρεωστήτως καταβληθέντα.

«Η ίδια πάγια διαδικασία θα εφαρμοστεί και εφέτος» σημειώνει το υπουργείο Εργασίας, υπογραμμίζοντας ότι η επιστροφή θα γίνει σε 12 μηνιαίες δόσεις με ισόποσο συμψηφιστικό υπολογισμό της σύνταξης.

NETWORK