Οικονομία

ΕΚΑΣ: Παραμένει ο γρίφος της αναδρομικής επιστροφής

ΕΚΑΣ: Παραμένει ο γρίφος της αναδρομικής επιστροφής ΕΚΑΣ: Παραμένει ο γρίφος της αναδρομικής επιστροφής
Του Βασίλη Αγγελόπουλου Ψάχνει το Υπουργείο Εργασίας να βρει τον λιγότερο επώδυνο τρόπο, που θα εφαρμόσει, για να επιστραφεί από τους χαμηλοσυνταξιούχους, το ΕΚΑΣ ενός μηνός.

Στην σχετική τροπολογία που ψηφίστηκε χθες, ορίζεται ξεκάθαρα ότι η αλλαγή των εισοδηματικών κριτηρίων, που οδηγεί σε απώλεια του συγκεκριμένου επιδόματος για περίπου 80.000 δικαιούχους – χαμηλοσυνταξιούχους, ενεργοποιείται από την 1η Ιουνίου του τρέχοντος έτους και μετά. Όμως κατά την παραπάνω ημερομηνία πραγματοποιήθηκε η καταβολή των συντάξεων του μηνός Ιουλίου. Κάτι που σημαίνει, ότι το ΕΚΑΣ χορηγήθηκε ήδη στους συγκεκριμένους χαμηλοσυνταξιούχους, οι οποίοι θα το χάσουν στο εξής, αρχής γενομένης από την επόμενη καταβολή, που θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Ιουνίου – αρχές Ιουλίου (ανάλογα το Ταμείο).

Μπορεί το μεγάλο «αγκάθι» της αναδρομικής επιστροφής ποσών ενός εξαμήνου να ξεπεράστηκε, έστω και εκ των υστέρων, αλλά ακόμα υπάρχει το εμπόδιο των ποσών του ενός μήνα, που πρέπει να αντιμετωπιστεί. Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, εμφανίζεται καθησυχαστική, αλλά μένει να καταγραφεί, σε επόμενη εγκύκλιο, ο τρόπος της αναδρομικής παρακράτησης. Σε κάθε περίπτωση, η προηγούμενη περικοπή, είχε αποφασιστεί να γίνει σε 12 δόσεις για ποσά έως 30 ευρώ το μήνα αρχικά. Επειδή όμως διαπιστώθηκε ότι τα ποσά που επρόκειτο να επιστραφούν ήταν πολύ μεγαλύτερα, δόθηκε περιθώριο οι δόσεις να είναι πολύ περισσότερες και να ολοκληρωθούν έως το «μακρινό» 2018. Προφανώς, τα ποσά που αφορούν μόνο ένα μήνα αναδρομικής επιστροφής είναι πολύ μικρότερα, αλλά ακόμα και έτσι, το υπουργείο Εργασίας, οφείλει να αποσαφηνίσει πώς θα πραγματοποιήσει την επιστροφή των ποσών ΕΚΑΣ που ήδη χορηγήθηκαν.

Σε κάθε περίπτωση, για το 2016, ΕΚΑΣ θα συνεχίσουν να λαμβάνουν οι εξής κατηγορίες συνταξιούχων:

α) Όσοι έχουν συμπληρώσει το 65ο έτος της ηλικίας τους. Το όριο ηλικίας δεν ισχύει για συνταξιούχους λόγω αναπηρίας με ποσοστό 80% και άνω και για τα τέκνα που λαμβάνουν σύνταξη λόγω θανάτου του γονέα τους. Στην περίπτωση που κάποιος δικαιούχος συμπληρώσει το απαιτούμενο όριο ηλικίας (65ο) εντός του 2016, θα λάβει το ΕΚΑΣ από την πρώτη του επόμενου της συμπλήρωσης του 65ου έτους της ηλικίας μήνα.

β)Όσων το συνολικό καθαρό ετήσιο εισόδημα από συντάξεις (κύριες, επικουρικές και βοηθήματα καταβαλλόμενα σε χρήμα) μισθούς, ημερομίσθια και λοιπά επιδόματα δεν υπερβαίνει τα 7.972 ευρώ.

γ) Όσων το συνολικό ετήσιο ατομικό φορολογητέο καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα του συνταξιούχου δεν υπερβαίνει τα 8.884 ευρώ.

δ) Όσων το συνολικό ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα δεν υπερβαίνει τα 11.000 ευρώ. Επισημαίνεται ότι για τον υπολογισμό των ποσών εξετάζονται τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2014.

ε) Όσων το συνολικό ακαθάριστο ποσό κύριας και επικουρικής σύνταξης του Μαΐου 2016, συμπεριλαμβανομένων των πάσης φύσεως επιδομάτων, δεν υπερβαίνει τα 664 ευρώ. Μάλιστα, ο κρίσιμος μήνας Μάιος του 2016 πρέπει να είναι μήνας πλήρους συνταξιοδότησης. Επίσης, ξεκαθαρίζεται ότι τα καταβληθέντα από οποιονδήποτε ασφαλιστικό φορέα ποσά ΕΚΑΣ δεν λαμβάνονται υπόψη κατά την εξέταση των παραπάνω εισοδηματικών κριτηρίων.

Το ΕΚΑΣ καταβάλλεται εξολοκλήρου, στους συνταξιούχους λόγω γήρατος και αναπηρίας που λαμβάνουν πλήρη σύνταξη. Αντίθετα, καταβάλλονται τα 2/3 του κάθε φορά προβλεπόμενου ποσού, στους συνταξιούχους λόγω γήρατος και αναπηρίας που λαμβάνουν μειωμένη σύνταξη καθώς και αυτούς που δεν θεμελιώνουν αυτοτελές δικαίωμα συνταξιοδότησης με χρόνο ασφάλισης που έχουν πραγματοποιήσει στην Ελλάδα.