Οικονομία

Τι ορίζει η απόφαση για το νέο υπολογισμό και το «μαχαίρι» στα εφάπαξ

Τι ορίζει η απόφαση για το νέο υπολογισμό και το «μαχαίρι» στα εφάπαξ Τι ορίζει η απόφαση για το νέο υπολογισμό και το «μαχαίρι» στα εφάπαξ
Του Βασίλη Αγγελόπουλου Τις περικοπές στο εφάπαξ, περιγράφει υπουργική απόφαση που αναρτήθηκε αργά απόψε το βράδυ στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ). Στην απόφαση ορίζεται ότι ισχύει ποσοστό αναπλήρωσης 60% για τα ποσά εφάπαξ που θα καταβάλλονται εφεξής, αν πρόκειται για μισθωτούς που καταβάλλουν μηνιαία εισφορά 4% ή για αυτοαπασχολούμενους.

Δίνονται επίσης στη δημοσιότητα οι τύποι υπολογισμού εφάπαξ ανά περίπτωση, ανάλογα εάν πρόκειται για περιπτώσεις μετά ή πριν από την 1.1.2014, που τίθεται ως όριο. Σε κάθε περίπτωση στην απόφαση ορίζεται ρητά ότι από την παραπάνω ημερομηνία και μετά τηρούνται ατομικές μερίδες ασφαλισμένων, βάσει των οποίων θα γίνεται η απονομή των εφάπαξ βοηθημάτων. Για τον χρόνο έως 31.12.2013 θα γίνεται χρήση του μέσου όρου των μηνιαίων αποδοχών της τελευταίας πενταετίας. Πιο συγκεκριμένα:

• Από 1.1.2014 και μετά τα ταμεία, τομείς, κλάδοι και λογαριασμοί πρόνοιας αρμοδιότητας υπουργείου Εργασίας, λειτουργούν από την 1.1.2014 και μετά με βάση το διανεμητικό σύστημα προκαθορισμένων εισφορών με νοητή κεφαλαιοποίηση.
• Από την ίδια ημερομηνία και μετά όλες οι ασφαλιστικές εισφορές που καταβάλλονται για κάθε ασφαλισμένο σε φορείς – τομείς πρόνοιας τηρούνται σε ατομικές μερίδες.
• Από την 1.1.2014 και μετά το ποσό της εφάπαξ παροχής ισούται με τη συσσωρευμένη αξία των εισφορών κατά την ημερομηνία αποχώρησης. Το ποσό του εφάπαξ προκύπτει από ένα τύπο που ενσωματώνει τις συνολικές ετήσιες εισφορές, τα έτη συσσώρευσης εισφορών και την ετήσια μεταβολή της βάσης υπολογισμού των εισφορών .
• Για περιπτώσεις χορήγησης εφάπαξ όπου ο χρόνος ασφάλισης είναι πριν από την 1.1.2014 τότε υπολογίζονται και τα έτη ασφάλισης έως 31.12.2013.
• Για μισθωτούς με εισφορά ύψους 4% επί των αποδοχών, η εφάπαξ παροχή αποτελείται από το γινόμενο του 60% των αποδοχών επί των οποίων έγιναν οι νόμιμες κρατήσεις, επί του δεκαδικού αριθμού των ετών ασφάλισης.
• Ως αποδοχές για τον υπολογισμό της εφάπαξ παροχής νοείται ο μέσος όρος των μηνιαίων αποδοχών κατά τα 5 τελευταία έτη έως και την 31.12.2103.
• Εκκρεμείς αιτήσεις χορήγησης εφάπαξ παροχής από την 1η Σεπτεμβρίου 2013 και εφεξής κρίνονται ως προς τον τρόπο υπολογισμού της παρούσης υπουργικής απόφασης.