Οικονομία

Praksis: Προτάσεις για να βελτιωθεί η χορήγηση φαρμάκων κατά του Aids

Praksis: Προτάσεις για να βελτιωθεί η χορήγηση φαρμάκων κατά του Aids Praksis: Προτάσεις για να βελτιωθεί η χορήγηση φαρμάκων κατά του Aids
Του Βάσιλη Αγγελόπουλου Προτάσεις έτσι ώστε να περιοριστούν τα προβλήματα εύρεσης φαρμάκων που σχετίζονται με την καταπολέμηση του ιού του AIDS (αντιρετροϊκά), κατέθεσε στο υπουργείο Υγείας, η Μη Κυβερνητική Οργάνωση Praksis.

Σε επιστολή που εστάλη προς τον Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Υγείας, κ. Γιάννη Μπασκόζο, ζητάει να παρθούν μέτρα για την έγκαιρη χορήγηση της αντιρετροϊκής θεραπείας. Στο πλαίσιο αυτό, ζητήθηκε από την Επιτροπή Διαπραγμάτευσης Τιμών του ΕΟΠΥΥ, να θέσει σε διαδικασία επανελέγχου τις τιμές που χορηγούνται τόσο τα παλιά όσο και τα νέα φάρμακα, αυτής της κατηγορίας.

Ο λόγος είναι ότι, όπως τα φάρμακα για ηπατίτιδα C που ήδη επανεξετάζονται, έτσι και εκείνα για τον ιό του AIDS, παραμένουν πολύ ακριβά. Μάλιστα, τα τελευταία καλούνται να αντιμετωπίσουν μια χρόνια, αλλά όχι καταληκτική κατάσταση υγείας. Την ίδια στιγμή η Praksis αναδεικνύει και το σκέλος των γενόσημων και των αντιρετροϊκών φαρμάκων που βγαίνουν εκτός πατέντας, ζητώντας από το υπουργείο να προχωρήσει σε μια ορθολογικότερη κλινική αξιολόγηση, πραγματοποιώντας έως και διαγωνισμούς με προσφορές για την ίδια δραστική ουσία. Οι παραπάνω προτάσεις συνάδουν και με ανάλογη επιστολή που εστάλη προς το υπουργείο Υγείας για το ίδιο θέμα, από την Ελληνική Εταιρία Μελέτης και Αντιμετώπισης του AIDS (ΕΕΜΑΑ).