Υγεία

Το λάθος που κάνουμε πολλοί με τα φάρμακα - Μπορεί να μειώσει την αποτελεσματικότητά τους

Το λάθος που κάνουμε πολλοί με τα φάρμακα - Μπορεί να μειώσει την αποτελεσματικότητά τους Φωτογραφία: UNSPLASH
Πού πρέπει να αποθηκεύουμε τα φάρμακα.

Πολλοί από εμάς θεωρούμε σχεδόν αυτονόητο πού θα αποθηκεύσουμε τα φάρμακα στο σπίτι: στο ντουλαπάκι του μπάνιου. Κι όμως, αυτή η κίνηση είναι λανθασμένη, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Η φύλαξη φαρμάκων στο μπάνιο είναι κακή ιδέα, επισημαίνει η Mary Bridgeman, κλινική καθηγήτρια Φαρμακευτικής στο πανεπιστήμιο Rutgers, μιλώντας στους New York Times.

Ο ατμός από το μπάνιο μπορεί να διαβρώσει την επικάλυψη των φαρμάκων και η θερμότητα να επηρεάσει τα ενεργά συστατικά τους, εξηγεί.

Από την άλλη, η κουζίνα μπορεί να είναι ένα καλό σημείο, αλλά υπό προϋποθέσεις. Για παράδειγμα, τα φάρμακα δεν πρέπει να είναι κοντά σε πηγή θερμότητας- για παράδειγμα τον φούρνο. Κάτι τέτοιο μπορεί να μειώσει την αποτελεσματικότητά τους, λέει η Myriam Shaw Ojeda, επίκουρη καθηγήτρια Φαρμακευτικής στο πανεπιστήμιο του Οχάιο.

Έτσι, αν φυλάμε τα φάρμακα στην κουζίνα, θα πρέπει να είναι τοποθετημένα σε δροσερό και ξηρό μέρος, μακριά από αυξομειώσεις της θερμοκρασίας. Και βέβαια, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι δεν πρέπει να έχουν πρόσβαση σε αυτά τα μικρά παιδιά ή τα κατοικίδια.

Επιπλέον, κάποια φάρμακα πρέπει να φυλάσσονται σε συγκεκριμένες θερμοκρασίες, για αυτό οι ειδικοί συμβουλεύουν πάντα να διαβάζουμε τις οδηγίες χρήσης.